LIVE: Rybičky 48 řekli 1000eré díky i v Praze, nezapomněli ani na charitu

Vydáno 22.12.2016 | autor: Hana Poláchová

Oslavné koncerty 1000eré díky Rybiček 48 se po zastávkách v Brně a domácí Kutné Hoře přesunuly do Lucerna Music Baru v Praze. Fronta vedla od vchodu až na roh Vodičkovy s Václavským náměstím. Sešli se fanoušci z východních i západních Čech, věková kategorie také nebyla jednolitá. 

LIVE: Rybičky 48 řekli 1000eré díky i v Praze, nezapomněli ani na charitu Rybičky 48 v Lucerna Music Baru. Foto: Lucie Levá (musicserver.cz)


RYBIČKY 48
LUCERNA MUSIC BAR, PRAHA
21. 12. 2016

Koncert odstartoval Pekař, jehož je Kuba Ryba takřka patronem a hlavně přítelem, nejen z hlediska názvu proběhnuté společné šňůry (Kamarádi tour). Stejně tak oba na posledním koncertě roku 2016 zradilo zdraví. Pekař ve své kapele zpívá sám a nechtěl nikoho ošidit, jel na plný plyn, což se jeho hlasivkám nelíbilo. Došlo i na mírný "odpočinek" za pomoci vokalistů, Michala Brenera a Ondry Štorka. Na jeden song přiskočil i Kuba Ryba, naklání se k sobě údajně proto, že si ani jeden nepamatuje všechna slova.

Rybičky 48 interview: Tréma před koncertem? Je to jak před prvním sexem, těšíš se, že tam budeš

Nejznámější skladbu Bůh odzpíval Pekař s Jakubem Děkanem. Ten si před finálním focením s publikem splnil sen a část hitu si dal s plnou Lucernou sám. Prý je Pekařovo CD jediné, které poslouchá v autě, což potěšený zpěvák vtipně odsmečoval slovy: "Protože svoje ještě nemáš." Poté jsme byli pozváni na Pekařův první pražský samostatný koncert, který proběhne 6. března, v rámci Malý Velký tour, kterou pojede právě s Děkanem. Máme se na co těšit!

PUBLIKUM JIM LEŽELO U NOHOU

Další Kutnohoráci, Rybičky 48, jsou na české scéně už 14 let a mnoho skladeb znají i ti, kteří je vyhledávají minimálně. Ví se, že do všeho jdou naplno, Kubova zdravotní indispozice však nebyla tak slyšitelná. Koncert si hodlali užít, brzy jim vypověděla službu polovina aparatury. To poznal málokdo, jako bonus, po čas opravy, Petr Lebeda odzpíval za doprovodu své kytary a bicích neplánovanou Ohanbí, na melodii Tak nechte mě plout. Na country notu brnkli i s Pacifikem. Svému názvu dostál také Romantik, sál i balkóny se rozzářily světly mobilů a zapalovačů. Hecování probíhalo minimálně, přesto všichni dělali právě to, co se po nich "chtělo". Ať už šlo právě o svícení, sborové sólo nebo rytmické tleskání, mávání. Publikum pro kapelu, muzikanti pro lidi. Jiné přirovnání mě nenapadá.

vložte odkaz, text nemažte

Rybičkám se údajně vyčítá, že trochu vyměkli, novinka Správní chlapi, uvádějící následné jarní tour s Imodium, to vyvrací. Na Silvestra se k této rockové smršti dočkáme videoklipu. Zpěvák jen oznámil, že píseň má tři sloky, v nichž se nic nedozvíme a v refrénu tuplem. Trio Rybičky 48, Jakub Děkan a Pekař se na pódiu sešlo ještě jednou, při recesistické, v létě složené, Bla bla bla.

Všechna ta euforie zamíchala playlistem, kdy se málem zapomnělo na duet Zamilovaný/Nešťastná s Bárou Zemanovou. Ta bohužel nepřijela, je prý stejně zdravotně indisponována, jen u holek se tomu údajně říká střevní chřipka. Téměř zbytečně se Kuba ptal, zda někdo zná/pamatuje staré songy (šlo o průřez celou kariérou), nikdo se nepřiznal k opaku, domnělé "vykopávky" odzpívaly i děti mladší nebo ve věku své oblíbené skupiny. Došlo na čtyři přídavky, při posledním se na pódiu objevil i realizační tým miniturné 1000eré Díky. Zazpívat si chtěl i jeden z fanoušků, ale než se domotal k mikrofonu, aby si dal sólo, proběhlo objetí s Kubou Rybou, čehož bleskově využil zvukař.

A jaké má kapela plány na příští, svůj patnáctý, rok? Vyprodat Fórum Karlín! Držíme pěst!

Mimochodem, v každém z výše uvedených měst se děkovné koncerty vyprodaly dříve, než vylepili plakáty. Ušetřené peníze a podíl z merche v každém z měst byl věnován na charitu - za Kutnou Horu a Brno dva chlapci s těžkým handicapem, v Praze je oslovila takavarna.cz. 

Playlist: Karolína, Sexuální akrobat, Vážené dámy, Tohle je R'n'R vy buzny, Magdaléna, Filmová hvězda, Amores Perros, Striptérka Anna, Obyčejnej den, Viva la revolucion, Romantik, Spratek, Léto, Správný chlapi, Emily, Bohem zapomenutý dítě, Největší hit, Posázavský Pacifik, Bla bla bla, Zamilovaný/Nešťastná, Ooou, Slibuju, že nebudu pít, My ještě nejsme starý, Vstaň, leť, teď hned, Knockin´ on heaven´s door

text: Hana Poláchová, foto: Lucie Levá (musicserver.cz)

Témata: Rybičky 48, Kuba Ryba, rock'n'roll, Lucerna Music Bar

5,00

čtenáři

hlasuj
zavřít