Příběh českého hitu: Rybičky 48 – Léto

Vydáno 15.07.2021 | autor: Hana Bukáčková

Prázdniny jsou v plném proudu, a tak se k poslechu přímo nabízí píseň Léto, kterou má na svědomí kapela Rybičky 48. Song o oblíbeném ročním období, kterého si všichni rádi užívají a kdy mají všechno "na háku", vyšel před šesti lety. Pojďme se podívat do zákulisí jeho vzniku spolu s Kubou Rybou.

Příběh českého hitu: Rybičky 48 – Léto Příběh českého hitu: Rybičky 48 – Léto

Kapela Rybičky 48 má na svém kontě nespočet hitů, mezi ten nejzásadnější určitě patří Léto. Nebo jak mu skupina neformálně říká, Summer hit 2015. „Song vznikl v zimě roku 2014. Ano, je to tak. Letní atmosféru má proto, že jsem tu zimu trávil na Bali. Byli jsme tam tehdy s kytaristou Petrem a chtěli jsme udělat nějakej pořádnej singl. Ovšem domů jsme nepřijeli s ničím extra kromě Léta. Nikomu se to příliš nelíbilo. Zpívalo se tam původně v ‚pí*i mám‘, ale přišlo nám to zbytečně hrubý a reggae zrovna nebyl styl, který by nás definoval. Ale co chcete vymyslet na Bali, když všude kolem hraje Uncle Bob (Bob Marley),“ říká frontman Kuba Ryba, autor songu.

ROZHOVOR | Kuba Ryba (Rybičky 48): Celej život mám před koncerty strach. Otužování mě zbavilo panické ataky

Písnička s nestárnoucím popěvkem „je léto a já všechno v Peytchi mám…“ se objevila až na dvojalbu Pořád nás to baví z roku 2018, konkrétně na desce BEST FUCK OFF, kterou otevírá.

Letní hymnu doprovází i povedený videoklip, který začíná úryvkem dalšího hitu Rybiček 48 My ještě nejsme starý a úvodními slovy „inspirováno skutečnou událostí“. Jestli tomu tak je, necháme na vás… „Písničku jsme tedy po návratu dali do šuplíku a vytáhli až o rok a půl později s tím, že uděláme sranda klip na léto pro naše fanoušky. Nic moc jsme od toho nečekali, tak jsme měli rozpočet na klip jen pět tisíc korun. Pozvali jsme kámoše a za odpoledne to s Ondrou Soukupem natočili u známých. No a světe div se, dneska má klip deset milionů zhlédnutí a je to jedna z našich nejznámějších písniček,“ dodává zpěvák.

Na písni se kromě Pekaře podílel i Jimi Vošoust… Kdo to vlastně je a kde se vlastně vzal? „Potřebovali jsme nějaký feat s Pekařem. Jezdíval s námi na koncerty, takže byl jasnej. Jenže v tý době hrozně frčely featy s dvěma interprety. Tak jsem si říkal: ‚Pojďme si vyrobit někoho vlastního s maskou. Někoho, koho nikdo nepozná. Můžeme ho tak vozit všude s sebou a zadáčo.‘" A to se také stalo. Kromě Jimiho Vošousta s kapelou spolupracoval i jeho bratr Lojzo, který s ní nazpíval Retro vadžajna právě z druhé poloviny již zmiňovaného dvojalba.

Text: Hana Bukáčková, foto: Universal Music
Témata: Rybičky 48, Kuba Ryba, Léto

zavřít