Zemřel Vadim Petrov, autor hudby Krkonošských pohádek a dalších večerníčků

Vydáno 07.12.2020 | autor: redakce

Zemřel skladatel a klavírista Vadim Petrov. Autor hudby složil přes 1400 děl, mezi nejznámější se řadí Krkonošské pohádky, Vodník Česílko nebo Pohádky o krtkovi. Skonal ve věku 88 let.

Zemřel Vadim Petrov, autor hudby Krkonošských pohádek a dalších večerníčků Zemřel Vadim Petrov, autor hudby Krkonošských pohádek a dalších večerníčků

O smrti svého otce informoval na sociálních sítích jeho syn Vadim Petrov ml. „Dnes v podvečer po dlouhé nemoci zemřel táta, hudební skladatel Vadim Petrov. Bylo mu 88 let,“ napsal.

Smrt si říká rock'n'roll: Příběhy zesnulých hvězd

Vadim Petrov se narodil 24. května 1932 v Praze. Jeho matka byla pěvkyně a od malička svého syna vedla k hudba. Už během studií na AMU se začal prosazovat jako dirigent, později pak založil jako součást Městského domu osvěty v Praze Lidovou konzervatoř (dnešní Konzervatoř Jaroslava Ježka). V roce 1968 dostal zákaz tvořit pro rozhlas, televizi a film, na hudbu však nezanevřel. V letech 1970 až 1974 působil jako profesor na Konzervatoři Jana Deyla, později pak nastoupil na stejnou pozici na Pražskou konzervatoř.

Petrov tvořil jak pro děti, tak pro starší publikum. Mezi jeho nejznámější skladby k večerníčkům patří Pohádky o krtkovi, Krkonošské pohádky, Spejbl a Hurvínek nebo Vodník Česílko. Jeho hudba se objevila také ve filmech Causa králík, Jana Eyrová, Hodina klavíru či Přátelé Zeleného údolí.

Za svůj přínos české hudbě dostal Petrov několik ocenění. Na domácí půdě například v roce 2015 získal Zlatou cenu OSA, dříve pak Platinovou desku Suprahonu nebo Cenu Antonína Zápotockého. Na mezinárodním poli byl oceněný na několika filmových a televizních festival, například za hudbu k filmům Lukáš či O labuti, nebo k pohádkám Krtek ve snu a Jonáš a velryba Lizinka.

Chybět bude Petrov i svým tuzemským kolegům. „Měl jsem ho moc rád. Potkávali jsme se při různých příležitostech, i v divadle Spejbla a Hurvínka. Ať je Vám Vadime v nebi dobře. Zapaluji svíčku a vzpomínám,“ uvedl Pavel Šporcl.

red, foto: FB Vadim Petrov
Témata: Vadim Petrov, Krkonošské pohádky, Pohádky o krtkovi, Vodník Česílko, skladatel

zavřít