Nesmrtelné soundtracky SPECIÁL: Ennio Morricone jako král filmové hudby

Vydáno 09.07.2020 | autor: redakce

Na svém počátku vznikly soundtracky za konkrétním účelem filmu. Měly dokreslit jeho atmosféru a podbarvit dialogy, zároveň však mohly celý snímek úplně zničit. Nikdo od nich však nečekal, že se z nich postupem času vytvoří specifický hudební žánr, a že jeho skladatelé budou mít samostatné koncerty ve velkých halách po celém světě. Soundtracky. Nyní zemřel jeden z jejich králů, Ennio Morricone. Pojďme si připomenout jeho nejzásadnější práci. 

Nesmrtelné soundtracky SPECIÁL: Ennio Morricone jako král filmové hudby Nesmrtelné soundtracky SPECIÁL: Ennio Morricone jako král filmové hudby

Na internetu se objevuje tolik článků, dojemných statusů a nej(h)různějších vyznání lásky k Morriconemu, až si z toho člověk chce, nechce, musí dělat srandu. To, co dal Morricone filmové hudbě, je ovšem nezpochybnitelné. 

Nesmrtelné soundtracky | Tenkrát na Západě: Velké emoce, které neomrzí

Skladatel, který zesnul v jednadevadesáti letech, doprovodil svou hudbou více než pět set filmů. A rozhodně to nebyla žádná kinematografická béčka. Nelze opomenout legendární melodie k filmu Tenkrát na Západě. Doprovodem k tomuto snímku Morricone vlastně emancipoval filmovou hudbu.

Každý rok chrlil soundtracky hned k několika filmům. Dělal hudbu napříč žánry. Ať už k westernům nebo k filmům legendárního Pasoliniho.  Třeba k jeho 120 dnům Sodomy. Za svou práci získal v roce 2016 Oscara, a to konkrétně za hudbu k filmu Quentina Tarantina Osm hrozných, kterou Morricone nahrával ve studiích Českého národního symfonického orchestru. Mimo jiné s ním spolupracoval také na filmové hudbě ke snímkům Hanebný pancharti nebo Nespoutaný Django.

TOP 10 filmových skladeb Ennia Morriconeho

Nejvíce se však Morricone proslavil prací se Sergiem Leonem, který stojí nejen za legendárním snímkem Tenkrát na Západě, ale třeba i za další filmovou klasikou Hodný, zlý a ošklivý

Zemřel nejslavnější skladatel filmové hudby. Enniu Morriconemu bylo 91 let

Morricone byl jedním z prvních skladatelů filmové hudby, který dokázal naplnit velké haly. Není se čemu divit, jeho nosné melodie v sobě kombinovaly velké emoce a onu správnou míru patosu. Role někoho, kdo filmovou hudbu emancipoval, s ním tedy není spojena jen kvůli Tenkrát na Západě.

Text: Marek Blažíček

Témata: Ennio Morricone, Sergio Leon, western, Oscar, skladatel

zavřít