LIVE: Ennio Morricone žije dál skrze nesmrtelné skladby. V O2 areně je představil Český národní symfonický orchestr

Vydáno 07.04.2024 | autor: Dominik Pavliš

V roce 2019 mohli fanoušci vidět geniálního skladatele filmové hudby Ennia Morriconeho v pražské O2 rreně naživo. To se již, bohužel, nepoštěstí, jelikož mistr rok poté zemřel v úctyhodných jednadevadesáti letech. Avšak na sklonku života pracoval na koncertním formátu, který zachovává jeho odkaz. Jmenuje se Ennio Morricone - The Official Concert Celebration a svou zastávku první dubnovou neděli i v Česku

LIVE: Ennio Morricone žije dál skrze nesmrtelné skladby. V O2 areně je představil Český národní symfonický orchestr LIVE: Ennio Morricone žije dál skrze nesmrtelné skladby. V O2 areně je představil Český národní symfonický orchestr

Ennio Morricone - The Official Concert Celebration
Praha, O2 Arena
6. 4. 2024

Koncert započal skladbou z filmu Neúplatní, přičemž byly na obrazovku nad hlavami orchestru promítány ikonické scény z filmu. Orchestr tedy působil jakožto „hudební doprovod“ k němému filmu a hrál do většiny snímků tak, aby hudba pasovala k jednotlivým záběrům. Zejména pro diváky, kteří měli filmy nakoukány, se naskytl opravdu jedinečný zážitek plný emocí. Následovaly písně z téměř čtyřhodinové kriminálky Tenkrát v Americe, kde na obrazovce nechybělo spoustu legendárních scén včetně slavného záběru na Brooklyn Bridge. Dle aplausu publika měl největší úspěch song The Ecstasy Of Gold z filmu Hodný, zlý a ošklivý, na který se připojila i vokalistka a ústřední, lehce zapamatovatelná znělka z téhož filmu, která jistě mnoha přítomným hraje v hlavě doposud.

Nesmrtelné soundtracky SPECIÁL: Ennio Morricone jako král filmové hudby

Po přibližně dvacetiminutové pauze následovala například skladba z filmu Osm hrozných, při které byla výjimečná projekce, která vyobrazovala nahrávání skladby v legendárním londýnském nahrávacím studiu Abbey Road v čele s  maestrem. Záběry také zobrazovaly útržky rozhovorů mezi Morriconem a Quentinem Tarantinem, který byl právě režisérem tohoto filmu. Nutno také říct, že se nepromítaly pouze filmové scény, ale také předmluvy k písním předtočené Ennio Morriconem, backstage fotografie z natáčení, spousty záběrů na samotný orchestr, který živě snímaly kamery či rozhovory se spolupracovníky, herci nebo režiséry, kteří s mistrem spolupracovaly. Spoustu materiálu bylo dosud nevydaného a promítá se pouze na tomto turné – návštěvníkům byl vhled do práce maestra tímto přiblížen.

Dirigentské taktovky se ujal syn Morriconeho Andrea, který je mimo jiné také uznávaným hudebním skladatelem a se svým otcem po mnoho let úzce spolupracoval. „Bude to hořkosladký zážitek, protože můj otec mi samozřejmě velmi chybí. Mít tu možnost uctít ho dirigováním velkého symfonického orchestru a sboru hrajícího jeho fenomenální hudbu, je skvělá a hluboce emotivní příležitost, jak se setkat a oslavit ho spolu s jeho fanoušky po celém světě,“ nechal se slyšet při přípravě tohoto turné Andrea. Pod jeho vedením se představil Český národní symfonický orchestr s velkým pěveckým sborem a světovými sólisty, se kterými maestro spolupracoval.

Ennio Morricone - The Official Concert Celebration byl nádherným, přibližně dvouapůlhodinovým zážitkem, oslavou filmové hudby jako takové, a především důstojnou oslavou jednoho z největších velikánů tohoto žánru.

Text: Dominik Pavlišfoto: Čestmír Jíra - O2 arena
Témata: Ennio Morricone, Ennio Morricone - The Official Concert Celebration, Andrea Morricone, Praha, O2 Arena

5,00

čtenáři

hlasuj
zavřít