Příběh českého hitu: Chinaski - Měl bych si boty zout

Vydáno 04.12.2023 | autor: Andrea Štipčáková

Když Chinaski v roce 2022 vydávali své dvanácté řadové album Frihet, o němž mluví jako o zatím svém „nejkapelovějším“, vypustili do světa jako první singl Dvě srdce vejpůl. A ačkoliv píseň zaznamenala obrovský úspěch, mnohem větší slavila skladba Měl bych si boty zout. Mezi fanoušky rezonovala tolik, že z ní kapela udělala druhý singl a natočila k ní pod taktovkou Pavla Nosky videoklip.

Příběh českého hitu: Chinaski - Měl bych si boty zout Příběh českého hitu: Chinaski - Měl bych si boty zout

Příběh písně Měl bych si boty zout se váže ke dvěma zemím. Tou první je Norsko, kde nedaleko Alesundu v dřevěném studiu Chinaski singl nahrávali. A druhou Egypt, kam měl Michal Malátný letět se svou rodinou na dovolenou. Ano, čtete správně, měl. Ke své smůle (ale zároveň vlastně také štěstí) na letišti zjistil, že má propadlý pas.

„Je 5:30. Čekáme s rodinou a kufry před domem na taxík. Odjíždíme na dovolenou k moři. 5:45 – taxík nepřijíždí. 6:15 – přijíždí jiný,“ vzpomíná dnes už s úsměvem Malátný na to, jak již první minuty dovolenou doprovázely problémy.

Příběh českého hitu: Chinaski - Punčocháče

Na letiště se s rodinou dostal krátce před sedmou hodinou. „O pár minut později mi slečna u přepážky sděluje, že nemám dostatečně dlouhou platnost pasu a nikam neletím. Šok. O půl hodiny později stále v šoku mávám rodině,“ vypráví frontman Chinaski. Rodina odlétá bez něj, on se vrací zpět domů. „Jelikož bylo 28. října, a tedy státní svátek, šance získat vízum nebo prodloužení pasu se limitně blížila nule.“

Bylo téměř deset hodin dopoledne a Malátný netušíc, že za chvíli napíše jeden ze svých největších hitů, zul boty a dal si nohy na stůl. „Je 10:15 a já hledám tužku a papír…“

10:30
Měl by si boty zout
myšlenky nechat jít
nechat věci plout
pustit si k tělu klid....

11:11
... měl bych si boty zout
a pak se svalit.

Ve dvanáct hodin Malátný unavený uléhá do postele. „Jsem úplně grogy. Zítra ráno se pokusím dozvonit na ambasádu, snad mi někdo otevře,“ říká si. A otevřeli. 30. října krátce po půlnoci odletěl za rodinou na dovolenou.

Ještě předtím stihl slova nové písně poslat kytaristovi Františku Táborskému, který k nim do druhého dne napsal melodii. „Hned vycítil, co ten text potřebuje. Takže někdy i blbé náhody můžou přispět ke vzniku písničky,“ uvedl rodák z Jičína.

Videoklip Chinaski svěřili do rukou režiséra Pavla Nosky. Jeho hlavní linkou je vícevrstvý dialog. „Na téhle písničce mě zaujal především její poetický text. Od první chvíle mi bylo jasný, že nechci točit příběhový klip, a tak jsem začal hledat nějakou metaforu, která by vystihla náladu té skladby,“ popsal režisér, který do videa obsadil herečku Hanu Kusnjerovou.

Chinaski budou jednou z hlavních hvězd Žebříku, který se 5. dubna 2024 uskuteční v plzeňském DEPO2015. Koncertně se tam představí také Tereza Balonová, Michal Hrůza nebo Jiří Suchý.

Text: Andrea Štipčáková, foto: Roman Černý
Témata: Chinaski, Michal Malátný, Měl bych si boty zout, příběh hitu

zavřít