Příběh českého hitu: Megaphone – Lumber

Vydáno 24.10.2021 | autor: Hana Bukáčková

Kapela Megaphone v roce 2017 napsala píseň Lumber, která se později stala jedním z jejích největších hitů. Fascinující na ní není ani to, že pojednává o mužské síle a charismatu, jako spíše vědomí, že má skladba také svou norskou verzi. Megaphone se tak rázem stali první formací v Česku, která v tomto jazyku vydala jednu ze svých písní. Schválně, zkuste si na Youtube zadat Lumber Norsk versjon.

Příběh českého hitu: Megaphone – Lumber Příběh českého hitu: Megaphone – Lumber

„Píše se rok 2017 a stěžejním dílem našeho setlistu byla zbrusu nová písnička Lumber pojednávající o mužské síle, charismatu a následování instinktů. Skladba samotná vznikla celkem standardní cestou. Doma na počítači se upeklo demo, pak chvilku zrálo v pomyslném šuplíku, a nakonec jsme ho ve zkušebně přivedli k životu do finální podoby,“ prozrazuje frontman a zpěvák kapely Bob Sláma.

ROZHOVOR | Megaphone: Rádi bychom v žánru indie-pop zakotvili a posouvali ho dál

Daleko zajímavější věci se udály při natáčení videoklipu. „Přímo na place nás při konverzaci s norskými kolegy napadlo, že bychom mohli písničku natočit i v norštině. A tak jeden z nich text přebásnil do norštiny, načetl ho na diktafon a já se učil foneticky přepsaný text slovo od slova, aniž bych věděl, co zpívám. Díky „ojedinělému“ talentu na jazyky vzniklo něco, co se vzdáleně podobá norštině, a tak Megaphone položil základní kámen k dobývání severských hitparád (základní kámen dodnes pevně sedí v zemi a čeká na dokončení stavby).  Existují tedy dvě verze klipu."

Jak nám před rokem Megaphone prozradili v rozhovoru, přišlo jim přezpívání songu do norštiny jako blbůstka, která by mohla přitáhnout pozornost. „No a Tomáš se vrátil z cest, oženil se a po svatební hostině jsme mu v rámci večerního veselí naše dílo předali na velkém plátně za účasti všech, svatebčanů. Jedno oko nezůstalo suché. Mimochodem, kromě hlavní postavy se v klipu objevuje náš basák s vlastním modrým kontrabasem, na který skutečně umí hrát. Kvůli klipu si nechal narůst knír ala „sňatkový podvodník“ a jeho žena ho týden nutila spát v obýváku,“ uzavírá vzpomínku na tento song Sláma.

Videoklip kapele pokřtili Wohnout. Jeho koncept zprostředkovává pohled na muže, jenž sice není na první pohled atraktivní, v očích diváka se ale díky sebevědomí a odhodlání postupně stává alfa samcem. Režie se ujal Jakub Křen, mezinárodní tým filmařů Fabianu Bjørne-Larsenovi a Camille Antoinette Bøghové z Norska doplnil německý kameraman Tim Spreng a hlavní roli ztvárnil James Beaumont z Anglie. A počkejte si na konec klipu, možná budete překvapení…

Text: Hana Bukáčková, foto: archiv kapely
Témata: Megaphone, Lumber, Příběh českého hitu, norština

zavřít