Nastupující hvězda festivalů Megaphone: Kdo má nedostatek energie, ať přijde do kotle pod naše pódium!

Vydáno 22.06.2016 | autor: Hana Bukáčková

Je jich sedm a jejich nezaměnitelným stylem je pop-funk, který působí na posluchače jako droga, vyvolávající nekontrolovatelnou touhu tančit a smát se. V čele Megaphone stojí zpěvák Bob Sláma, kytary ovládají Tomáš Kapusta, Petr Čermák a Ondřej Poláček, který občas ladí i kontrabas, za bicími sedí Zdeněk Puchmeltr a o vokály se starají Eliška Hercjuková a Petra Krumpová. Se zpěvákem Bobem jsme si sedli a povídali. Třeba o nadcházejících koncertech na festivalech Přeštěnice, United Islands Of Prague či Rock for People. 

Nastupující hvězda festivalů Megaphone: Kdo má nedostatek energie, ať přijde do kotle pod naše pódium! Megaphone se pomalu zabydlují na festivalech

Bobe, můžeš říct ve stručnosti, kdo jsou Megaphone?
Megaphone je pop-funková kapela, která vznikla někdy před osmi lety a v současném složení hraje asi rok. Zakládáme si na tom, že naše show jsou energické a živé. Dáváme do toho všechno a každý si v tom najde to svoje.

VELKÝ PŘEHLED LETNÍCH FESTIVALŮ 2016

Proč se jmenujete Megaphone? Kde vznikl ten nápad?
Na našem prvním kapelním soutředění u Tomáše na chalupě jsme si při střídmé konzumaci alkoholu vzali papír a začali jsme si potenciální názvy psát do sloupečku pod sebe. Bylo to jako když vybíráš jméno pro dítě. Měli jsme jednotnou představu, že by to mělo být něco jednoslovného a mezinárodního. Megaphone se nám zalíbilo a vydrželo to i po raním probuzení, tak jsme si ho nechali.

Kdo je autorem Vašeho loga?
Které logo máš na mysli? Máme shodou okolností logo zbrusu nové. Staré logo bylo fajn, ale hodně lidí si myslelo, že to je střevíček, a ne stylizovaný Megaphone. Takže teď přicházíme s novým logem a současně s ním spouštíme nový web a máme ve výrobě nový a neodolatený merch. Prostě všecko nové!

VSTALI JSME Z POPELA ROZPADLÝCH KAPEL

Kdy a jak se dali vlastně dohromady?
Prapůvod byl v tom, že Tomáš s Petrem byli velkými fanoušky skupiny -123min., a jelikož byli i fanatickými návštěvníky jejich koncertů, jednoho dne se potkali a rozhodli se, že založí kapelu. Začalo to ve zkušebně našeho prvního bubeníka, který měl ještě jednu kapelu a v té jsem hrál já. Ani jedna z kapel nikdy neopustila přítmí zkušebny a obě se postupně rozpadly, aby z jejich popela povstal budoucí Megaphone.

Po cca půlročním zkoušení v nové sestavě jsme měli první koncert U Doktora Vojáka v Motole, což je takový miniklubík, který jsme dokázali naplnit až k prasknutí, protože jsme pozvali všechny kamarády a známé, kteří nemohli uvěřit tomu, že fakt konečně někde hrajeme. Vokalistky se přidaly asi před čtyřmi lety, Eliška je bývalá spolužačka Tomáše, takže spolupráce visela ve vzduchu již dlouho. Spolu s Petrou a dalšími dvěma zpěvačkami mají taky svou kapelu G*Apeels, které teď vydávají novou desku, a ta podle mě dost rozčeří vody českého r'n'b a reggae.

vložte odkaz, text nemažte

Všimla jsem si, že u vás došlo ke změně na postu bubeníka, z jakého důvodu?
Koncert na Colours Of Ostrava 2015 bylo poslední vystoupení, kde s námi hrál ještě Vláďa Vařeka, který dostudoval v Praze konzervatoř a odstěhoval se do Brna, kde učí na ZUŠce bicí. Rozhodl se sám a odešel v míru. Na jeho místo přišel talentovaný a invenční Zdeněk Puchmeltr, který je přinejmenším stejně tak úžasný a skvělý jako Vláďa.

Jak se vám hrálo vloni na Colours of Ostrava, jak na to vzpomínáte?
Bylo to super, příjezd byl dost epochální. Když jsem zaparkovali pod stage, úplně nás ohromila její velikost (byla to ta druhá největší). Hned k nám přispěchal stage manager, který nám řekl, že má na starosti jen nás a doporovodil nás nahoru na stage. Tam mě upoutalo to, že mezi každým odposlechem byl rozestup asi tři metry, což člověk v klubu nebo na menším festu nezažije. Koncert samotný se vydařil na výbornou, až na to nesnesitelné horko a rozpálenou podlahu, která mě nutila poskakovat po podiu ještě víc než obvykle. Na Colours jsme hráli již podruhé, ale poprvé to bylo na méně atraktivním místě a na mnohem menší stage.



Máte oblíbené místo, kam se rádi vracíte, kde rádi koncertujete?
Obecně Plzeň a Západočeský kraj, tam často hrajeme - asi zásahem osudu. Chceme hrát na západě, tak na to jdeme postupně přes Plzeň a Rokycany. Zatím jsme došli nejdál do Karlových Varů.

Co bylo pro vás zatím největší zážitek?
Asi to vystoupení na Colours.

Máte poslední šanci, jak si zahrát na Colours of Ostrava. Přihlaste se právě teď!

Máte vysněnou metu, kam se chcete dostat?
Nejdřív bychom se chtěli dostat lokálně do povědomí, abychom hráli v ty nejlepší časy na těch nejlepších festivalech. Na menších festivalech se nám to už celkem daří. Chceme vše dokázat vlastní pílí a koncertováním, a proto nás rozhodně nečekejte v žádné z talentových soutěží (I když nás už několikrát lanařili).

SBÍRÁME MATERIÁL NA DALŠÍ DESKU

Vaše poslední deska Gift shop vyšla v roce 2013, o čem vlastně je, jaké bylo její poselství?
Koncepční deska to zrovna není, ale převažuje téma tance, v těsném závěsu je láska a nakonec zeměpisné lokality a televizní hrdinové. Je to v podstatě výběr toho nejlepšího, co jsme tehdy hráli a co přežilo selekci prvních let koncertování. Deska je takové uzavření jedné kapitoly Megaphonu.



Jaká z vašich písní je pro vás nejoblíbenější? A která se těší největší oblibě u fanoušků?
Mně se líbí Peter's Dancin´RnB, která zní dobře jak na desce, tak i naživo. I hudebně nám přišla nejvyspělejší. U fanoušků boduje Twice, která všechny rozhýbe.

Co je u vás nového? Neplánujete třeba novou desku? Nepracujete právě na ni?
Momentálně točíme singl Lumber, který by měl spatřit světlo světa do prázdnin. Před rokem jsme vydali song Rosie, což je taková letní hitovka, ke které již delší dobu (než jsme plánovali) vzniká videoklip. Jinak sbíráme materiál na další desku, teď jsme asi na sedmdesáti procentech, takže bych to viděl na příští rok.

V jakém duchu se ponese klip k Rosie?
Bude to ujetý podobně jako Dancin'Shoes, ale trošku jiným směrem. Teď ještě více přiostříme. Máme partu tvůrčích kamarádů, kteří dělají v různých reklamkách, takže jsme je opět oslovili a přišli s dalším politicky nekorektním nápadem, který teď realizujeme.

KLUCI Z TOHO VE STUDIU STEJNĚ UDĚLAJÍ FUNKY

Kde hledáte inspiraci na nové písničky? Kdo se podílí na textech a kdo na hudbě?
Dříve, když jsme měli funky období, to bývalo tak, že hudbu skládal Tomáš a já vždycky zpěvy a texty. Ale poslední dobou čerpáme spíš z mých šuplíkových nápadů, které vychází převážně z anglické kytarové a taneční scény. Každopádně kluci mi z toho pak ve zkušebně stejně udělají funky.

 

Kde Vás v nejbližší době uslyšíme a uvidíme?
Hrajeme na Open Air Přeštěnice 24. června, Apetit Piknik festival na pražské Grébovce 25. června. Pak se nám povedlo, že budeme hrát na United Islands 26. června a Rock for People 5. července.


Co rádi posloucháte?
To je docela různé, co člen, to jiný vkus. Já rád poslouchám anglické kytarovky, indie pop a poslední dobou mě baví hodně kapela Tame Impala, která bude letos na Colours. Ostatní hodně poslouchají spíše moderní taneční pop, funky a jazz.

Co byste vzkázali svým fanouškům i těm, co vás ještě neznají?
Ať si nás přijdou osahat naživo, protože každý náš koncert je zážitek, každý si najde to svoje, zatancuje si a uvolní se. Kdo má nedostatek energie, ať přijde do kotle pod pódium, tam jí načerpá dosytosti.

text: Hana Bukáčková, foto: archiv kapely

Témata: Megaphone, pop, funky, Colours Of Ostrava, Přeštěnice, United Islands Of Prague, Rock For People

zavřít