Příběh českého hitu: UDG – Hvězdář

Vydáno 07.10.2021 | autor: Hana Bukáčková

Píseň Hvězdář od UDG patří mezi největší hity kapely. Předobraz má ve starší Písečné, kterou formace vydala na demu Obsazeno místenkou. Při jejím psaní hledala inspiraci v osobním životě, kdy se dnes již manželka Tomáše Staňka alias Jugiho potýkala s mentální anorexií. A právě s ním jsme si o vzniku písně povídali.

Příběh českého hitu: UDG – Hvězdář Příběh českého hitu: UDG – Hvězdář

„Po vítězství v soutěži Coca Cola Popstar v roce 2004 jsme připravovali debutovou desku, jejíž vydání bylo součástí výhry. Skládali jsme nové písně a zároveň vybírali starší písně z demáčů, které bychom znovu nahráli a na debut umístili. Přišla na řadu Písečná. Písnička měla dobrou atmosféru, nebyli jsme si jistí aranží a textem,“ říká kapelník, bubeník, ale především autor písní Tomáš Staněk alias Jugi.

LIVE: UDG bavili skalní fanoušky a ukázali, proč stále nepatří mezi tuzemskou hudební špičku

„V té době jsme byli na soustředění v České Kamenici u nás na chalupě. Pamatuju si, že jsem vyrazil s tužkou a papírem na louku u chalupy, sedl si na místo, kterému moje babička říkala ‚respirium‘. Text vznikl rychle, věděl jsem, o čem bude, jelikož to bylo téma, které jsem aktuálně prožíval.“ V tu dobu se totiž jeho tehdejší přítelkyně, v současnosti manželka, potýkala s mentální anorexií a pohybovala se mezi domovem a nemocnicí.

Téma se tak stalo symbolem této skladby. „Ještě ten den měla píseň jasné obrysy. Byl to případ, kdy se spojí melodie, atmosféra a text a člověk ví, že to je ono. Vzpomínám si, jak jsme večer pařili před chalupou a písničku si dokola hráli. Byla to euforický čas,“ vzpomíná Jugi. Z Písečné tak zbyly pouze akordy, Petr kompletně změnil pěveckou linku, zapracoval se nový text a vznikl Hvězdář.

Píseň najdeme na albu Ztraceni v inspiracích z roku 2004 a dodnes si drží skálopevně místo v koncertním repertoáru UDG. Dříve tomu tak ale nebylo. Fanoušci si museli zanesení songu do setlistu „vydupat“.

Téma písně je velmi aktuální i dnes, dvacet let od jejího vzniku.  Úryvek „ztrácíš se před očima, rosteš jen ve vlastním stínu / každá další vina, odkrývá mojí vinu…“ o honbě za lepším a „dokonalejším“ tělem, by měl být pomyslným varovným signálem pro všechny, kteří nad sebou, kvůli tomu, jak vypadají, kolikrát nesmyslně pochybují a neuvědomují si, že je to může přivést na scestí, z kterého nejde lehce ven.

Text: Hana Bukáčková, foto: Petr Tibi, Tomáš Martinek, Jana Kusalová
Témata: UDG, Tomáš Staněk, Hvězdář

zavřít