Příběh českého hitu: Xindl X – Štědrý večer nastal

Vydáno 23.12.2021 | autor: Hana Bukáčková

Xindl X má na svědomí asi nejkontroverznější vánoční písničku. Vzal si v ní na paškál tradiční koledu Štědrej večer nastal a utahuje si v ní z Vánoc, vzdává hold alkoholu, drogám a podobným taškařicím. Díky melodii a vtipnému textu prakticky rázem skladba zlidověla.

Příběh českého hitu: Xindl X – Štědrý večer nastal Příběh českého hitu: Xindl X – Štědrý večer nastal

Skladba Štědrý večer nastal se objevila v roce 2012 na albu Lá$ka. Dostala se na třetí místo v anketě Lidových novin o nejotravnější vánoční píseň, kdy se zařadila za Sliby se maj plnit o Vánocích Janka Ledeckého a Vánoce hrajou Gloria Petra Kotvalda. Videoklip má 20,5 milionů zhlédnutí.

Příběh českého hitu: Xindl X - Alenka

„Celá písnička opravdu začala vznikat na Štědrej večer, konkrétně v roce 2011, kdy jsme s rodinou zpívali koledy u vánočního stromečku a když jsme zpívali tu opravdovou koledu Štědrý večer nastal, tak mi hned naskočil rým ‚Štědrý večer nastal, když jsem doma chlastal a na novej rok pustil jsem se do lehkejch drog.‘ Přišlo mi to jako nějakej status na Facebook než jako základ budoucí písničky. Nicméně, když jsem byl o měsíc později s Monikou na dovolené v Dominikánské republice, na pláži se prostě člověk dostane dostatečně daleko od vánoční atmosféry, aby se na ni mohl podívat a vytvořit cynický protipól všem veselejm vánočním koledám. Přišlo mi jako dobrej nápad text dopsat. Vlastně se napsal sám, říkal jsem si, že si píšu jen tak něco pro legraci, a že určitě takovou blbost nikdy zpívat nebudu,“ shrnuje Ondřej Ládek alias Xindl X zárodek songu.

„A když byl text hotový, řekl jsem si, že je docela vtipný. Ale že taková blbost se nehodí ke zbytku mého repertoáru a vzpomněl jsem si, že můj kamarád Martin Volák hrál tenkrát s Vláďou Šafránkem. My už jsme jednou s Martinem napsali pro Vláďu písničku Desperát, myslel jsem tedy, že by tohle mohlo být něco podobnýho. Napsal jsem tedy Martinovi, jestli nechce složit k tomuhle textu hudbu a nabídnout píseň Vláďovi," vzpomíná zpěvák.

"Když jsme se později potkali s Martinem, měl hotový už kolečko akordů na refrén a kolečko akordů na sloku a do toho kolečka na refrén měl kousek melodie základ melodie refrénu. Vlastně jsme písničku docela rychle dotáhli do konce. V momentě, kdy jsme ji měli dodělanou, tak jsem říkal: ‚Sorry, tohle Vláďovi neříkej, ale nedám mu ji. I když je to blbost, nechám si ji pro sebe, tohle bude hit.‘ Rok se s rokem sešel a opravdu z toho byl vánoční hit, za který mi spousta rodičů nadává a spílá, že ho jejich děti zpívaj pod stromečkem.“

TOP 7 domácích vánočních hitů probíhající dekády: Václav Neckář, Ewa Farna nebo Xindl X

Píseň má i kontroverzní klip, který začíná nevinně obrazem na holčičku, jež sepisuje dopis Santovi. Z obvyklého Štědrého dne jsou najednou Vánoce naruby. Santa se během popíjení u moře rozhodne překazit svátky rodině Marka Taclíka a Ivy Pazderkové a vyvádí v její domácnosti neplechy.

„Vánoční klip spustil nečekanou lavinu hádek v příspěvcích pod ním. Lidé nám začali psát, jak si to představujeme, že v Česku přece nosí dárky Ježíšek a ne Santa. Zašlo to až tak daleko, že jsme si s Jardou řekli, že musíme udělat vánoční videoklip číslo dvě a celé to rozlousknout. Když jsme tedy dělali vizuál ke Casiu, pojali jsme ho jako souboj Ježíška a Santy.  Vlastně by mě nikdy nenapadlo, že tohle budu muset sám řešit. Žijeme teď totiž částečně v Česku, kde nosí dárky právě Ježíšek, a částečně ve Španělsku, kde je zase nosí Papá Noel, což je v podstatě španělskej Santa. Takže v tom mají naše děti guláš," směje se Xindl X.

Text: Hana Bukáčková, foto: Youtube
Témata: Xindl X, Štědrý večer nastal, Příběh českého hitu

zavřít