Duran Duran

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Duran Duran Duran Duran

Duran Duran je anglická skupina založená v roce 1978 v Birminghamu. Její styl se pohybuje především mezi synth popem a new wave. Členy formace jsou Simon Le Bon (zpěv), John Taylor (basová kytara, doprovodné vokály, kytary), Nick Rhodes (klávesy, vokální efekty, doprovodné vokály) a Roger Taylor (bicí, perkuse).

Skupinu zakládali Rhodes a Taylor a jejich první tvorba byla inspirována především newyorským undergroundem a skupinami jako New York Dolls,Velvet Underground či tvorbou Davida Bowieho a Roxy Music. Původně také v kapele byli ještě Stephen Duffy (basová kytara) a Simon Colley (klarinet, basa). V této sestavě ovšem příliš dlouho nefungovali, brzy se k nim připojil Roger Taylor, který hrál původně na bicí v punkové kapele The Scent Organs. John Taylor se pak ujal basy a formace si změnila název na Duran Duran podle postavy z filmu Barbarella. Začali poté vystupovat v birminghamském klubu Rum Runner, kde také získali možnost v jedné z místností zkoušet. Přes inzerát se k nim připojili Andy Taylor (kytara) a Simon Le Bon (zpěv). Začátkem osmdesátých let se skupině podařilo podepsat kontrakt s EMI.

V roce 1981 tak mohlo vyjít eponymní debutové album, které bylo veleúspěšné a pochází z něj hit Planet Earth. Nejinak tomu bylo i s deskou Rio, která přinesla pecky jako Hungry Like the Wolf, Rio či Save a Prayer. Výborně se jim zadařilo v roce 1985, kdy nahráli ústřední píseň k bondovce Vyhlídka na vraždu. John a Andy se zhruba v téže době spolčili s Robertem Palmerem a Bernardem Edwardem a založili kapelu Power Station, jejíž glam-funkový zvuk byl od Duran Duran poměrně vzdálený. Roger Taylor a Andy Taylor z kapely poté odešli a s formací to vypadalo dost bledě. Naštěstí se zbylých členů ujal Nile Rogers a nahrál s nimi funkové album Notorious. Hitovka Ordinary World, patrně jejich vůbec nejznámější kousek, se pak stala součástí desky Come Undone. Kapela v průběhu své kariréry několikrát ukončovala činnost, zatím vždy se však dala nakonec dohromady, tak jako tomu bylo i v roce 2004 (po "zcela určitě definitivním konci"), kdy vyšla ceněná deska Astronaut a celé toto období včetně turné se dá považovat za jedno z nejúspěšnějších v historii Duran Duran, což bylo potvrzeno i ziskem četných ocenění. Recenzi na jejich vynikající album z roku 2015 Paper Gods jsme dělali tady.

Celosvětově prodala skupina přes 70 milionů desek a prosadili se také o to, aby byl videoklip podstatnou částí hudby; na svých klipech si vždy dávali ohromně záležet a stali se tak vzorem pro ostatní umělce ohledně toho, jak se má dělat správný vizuál k písni.

Diskografie:
Duran Duran (1981)
Rio (1982)
Seven and the Ragged Tiger (1983)
Notorious (1986)
Big Thing (1988)
Liberty (1990)
Duran Duran (1993)Thank You (1995)
Medazzaland (1997)
Pop Trash (2000)
Astronaut (2004)
Red Carpet Massacre (2007)
All You Need Is Now (2010)
Paper Gods (2015)

Další články interpreta

TOP 5 pondělních songů

Style

vydáno 11.08.2012

Duran Duran

Soutěže

vydáno 05.06.2012

ZEMŘEL PRODUCENT DURAN DURAN

News

vydáno 22.01.2007

zavřít