LIVE: Highly Suspect v Praze svou nekompromisní show zbořili žánrové hranice

Vydáno 07.03.2020 | autor: Ondřej Horák

Američtí Highly Suspect přijeli do pražského Lucerna Music Baru již podruhé. Tentokrát s sebou však přivezli zcela novou show. Multižánrový mix divákům ukázal, že hudba může mít mnoho podob, ale pokud se dělá dobře, její podstata je vždy stejná. Sebevědomé vystoupení tak dojímalo i fascinovalo a mnozí na něj budou ještě dlouho vzpomínat.

LIVE: Highly Suspect v Praze svou nekompromisní show zbořili žánrové hranice LIVE: Highly Suspect v Praze svou nekompromisní show zbořili žánrové hranice


Highly Suspect
Lucerna Music Bar, Praha
6. 3. 2020

Když vydala v listopadu 2019 kapela nové, v pořadí třetí album MCID, vznikl okolo něj veliký rozruch. Deska získala mnoho ocenění, avšak řada kritiků i skalních fanoušků album odsoudila. Žánrově různorodý projekt s prvky hip hopu, rocku, elektronické hudby i popu byl něčím dosud nevídaným. Highly Suspect ovšem dokázali, že hudba je jen jedna, a pokud má silné sdělení a požadovanou kvalitu, na formě nezáleží. Přesně toho byli svědky i fanoušci při pátečním koncertě.

Na co se těšit v březnu: Žebřík pozná vítěze, do Prahy dorazí Avril Lavigne a UDG oslaví 20 let

Tříčlenná parta, která ovšem celou svou crew bere jako rodinu a častokrát jednotlivé členy zve na pódium jako doprovodné muzikanty, odstartovala show známou písní Bath Salts z první desky. Od začátku bylo jasné, že půjde o nekompromisní vystoupení stejně jako před dvěma lety. Přesto se večer nesl v trochu odlišném duchu. Zatímco minulá show mohla na někoho působit laxně až arogantně, tentokrát z Highly Suspect čišela pokora.

Charismatický zpěvák Johnny Stevens několikrát děkoval divákům i svým přátelům a zvláště písně z posledního alba podával s neuvěřitelnou upřímností. Oproti minulému koncertu si diváci mohli všimnout i profesionálnějšího přístupu, kvalitnějšího zvuku a jasněji dané struktury vystoupení. Avšak přesto zde zůstal i velký prostor pro improvizaci.


Měnila se atmosféra i počet lidí na pódiu

Pokud se některým fanouškům poslední album nezavděčilo, nutno říci, že na koncertě multižánrový mix fungoval. V jednu chvíli kapela publikum zahltila tvrdými riffy a syrovým rock'n'rollem, aby se vzápětí atmosféra obrátila o 180° a na pódiu zůstal pouze basák Rich Meyer s akustickou kytarou a jednou ze svých balad. Okamžik na to zase frontman odhodil kytaru a začal rapovat a nechyběly ani dlouhé psychedelické pasáže proložené hutnými sóly. Stejně jako atmosféra se měnil i počet lidí na pódiu a jejich rozestavení za nástroji. Jediným, kdo zůstával na svém místě téměř celý koncert, byl frontman Johnny Stevens.

Přesto se koncert nevyhnul několika nedostatkům. Za následek je měla právě zmiňovaná různorodost skladeb. Jedním z nich byla nutnost přestavby pódia. V takových chvílích kapela kompletně zmizela, aby dala prostor technikům, kteří donášeli a přepojovali nástroje, a vzniklo hluché místo.

Největším problémem byl ovšem samotný prostor Lucerna Music Baru, který před pódiem nenechává dostatek místa, a tak nevznikl obvyklý mosh pit na písně, které by si ho zasloužily. Hudební multižánrovost je v tomto případě dvousečná zbraň, která sice dává volnost a přitáhne větší počet diváků, avšak současně tříští publikum, které častokrát neví, jak s vystoupením naložit.

text: Tomáš Kulhavý, foto: Matěj Fiala 

Témata: Highly Suspect, Lucerna Music Bar, MCID

4,00

čtenáři

hlasuj
zavřít