LIVE: Pop Messe má za sebou první den, headlinery byli Skepta, Bicep, Algiers a Acid Arab

Vydáno 30.07.2022 | autor: Kateřina Nováková

Brněnský festival Pop Messe lákal v letošním line-upu prvního dne na grimeového mistra Skeptu, elektronickou dvojku Bicep i partu Algiers ze Států. Místem konání je, stejně jako loni, zchátralý stadion Za Lužánkami, který má docela unikátní genius loci. Oproti minulému roku se areál ještě rozrostl o vnitřní dvě stage v Bobycentru.

LIVE: Pop Messe má za sebou první den, headlinery byli Skepta, Bicep, Algiers a Acid Arab Skepta

Pop Messe

Brno

29. 7. 2022

Přestože byly vnitřní stage Bobycentra pevnou součástí line-upu, při příchodu k nim jste museli absolvovat znovu celkovou prohlídku věcí, a zároveň dopít všechno, s čím jste přišli. Takže když jste si koupili drink na stadionu a pak se chtěli přesunout pár set metrů na některou z vnitřních stagí, museli jste se rychle drinku zbavit. To, že se kvůli tomuhle  požadavku tvořily dlouhé fronty před vchodem na každým pódiem byl ten hlavní problém. Při snaze o pochopení systému jste se od zástupců security dozvěděli, že jde o to, abyste si někde venku nekoupili svoje pití a nenosili ho do areálu. Dává smysl. Ještě větší by ale dávalo celý areál festivalu oplotovat a nemuset tak zbytečně podobnými věcmi návštěvníky prudit. Fronty byly i na barech, půlhodinové čekání nebylo nic neobvyklého.

O co trochu drhla produkce, o to víc se povedlo dohnat dojem díky skvělým jménům programu. Českou scénu zastupoval Smack One nebo Mutanti hledaj východisko. Druzí zmiňovaní hráli právě ve vnitřní stage Bobycentra. Tohle devadesátkové Las Vegas, které bylo ve své době nejzářivějším symbolem našeho kapitalismu, má pořád něco do sebe. Kombinace svítících stolečků pro hosty a osvětlení simulující dešťové kapky bylo přesně na hraně vkusu a dávalo každému vystoupení něco navíc. Když se tu kolem po jedné ráno tančilo na Acid Arab, kteří míchají elektroniku s blízkovýchodním soundem, byla to docela potěšující podívaná.

Algiers mají v plánu vydat novou desku, věci z ní v setu zatím nezahráli. Střet post punku a gospelu je tím, co je pro ně signifikantní, frontman Franklin má absolutní charizma a strhující set byl jedním ze zážítků dne. Na Brit Awards nominovaní severoirští Bicep odehráli víc jak hodinový set doplněný skvělými projekci. Autoři hitů Glue, Apricots nebo Atlas roztančili vláčné publikum a předali potřebnou dávku energie. 

Grime MC Skepta opanoval hlavní stage po Bicep. Na stagi mu sekundoval MC Frisco a záda kryl DJ Maximum, který je zároveň autorem několika zásadních mejdanů pod hlavičkou Boiler Room. Set postavený na deskách Konnichiwa z roku 2016 i zatím posledním albu Ignorance is Bliss z 2019 měl dynamický slet i když za Skeptu by bylo potřeba mu víc pomoct - po každém songu opakoval to, že chce víc energie od lidí. V setu nechyběl ani jeho singl Papi Chulo z 2020 a věta "I Love Weed So Much" v samotném závěru.

Multižánrový festival Pop Messe pokračuje ve svém druhém dni s headlinery Ride, Kae Tempest nebo Son Lux. Dělat nový festival je v Čechách vždycky oříšek, budování publika a pozornosti bude ještě pár let trvat. Snad se v dalších letech podaří líp vychytat organizaci a udělat ze zapomenutého stadionu přívětivější místo. 

Text: Kateřina Nováková, foto: Martin Zeman, Dag Markl (Pop Messe FB)

Témata: Pop Messe, Brno, Skepta, Bicep, Algiers, Acid Arab

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít