LIVE: Temnota v Karlíně. Dorazila nejžádanější synthwave jména dnešní doby Perturbator a Carpenter Brut

Vydáno 14.11.2023 | autor: Jakub Gerlich

Podzimní turné Leather Sacraments znamenalo splnění mokrého snu všech milovníků osmdesátkových synťáků mixnutých s metalem. Do Fora Karlín totiž dorazila nejžádanější jména synthwave scény - Perturbator a Carpenter Brut. Neméně zajímavý byl support v podobě kultu Ho99o9.

LIVE: Temnota v Karlíně. Dorazila nejžádanější synthwave jména dnešní doby Perturbator a Carpenter Brut LIVE: Temnota v Karlíně. Dorazila nejžádanější synthwave jména dnešní doby Perturbator a Carpenter Brut

Perturbator, Carpenter Brut, Ho99o9
Praha, Forum Karlín
12. 11. 2023

Na supportující divočáky Ho99o9 jsem se osobně těšil z celé akce nejvíc. Oproti hlavním hvězdám večera je tohle žánrově dost odlišná věc, ve které najdeme prvky rapu, punku, metalu i elektroniky. Fanoušky ale v Praze mají, což šlo poznat podle moshpitů od samého začátku.

Tancovačky sice rozsahem nebyly nijak velké, ale poctivě jely celou půlhodinu. A to je hlavní! Jestli Jindra Trpišovský říká, že hraje totální fotbal, tak Ho99o9 předvádí totální show. Ta byla doplněná taky o super světelnou show a podtržená excentrickou vizáží obou zpívajících členů (barevné úbory, kilt, nebo čepice z dredů).

RECENZE: Nine Inch Nails na pokračování, děsivě klidní a temní

Až mi chvílemi přišlo škoda, že takováhle divočina akci otvírá a krásně bych si takovou show dokázal představit jako headlinera v menším klubu nebo zavírák menší festivalové stage. Kromě všech drog, sexu, sraček a nekrofilie v textech ale na konci Ho99o9 vyznali lásku k publiku a zpěvák si dal jeden plnotučný mosh přímo v pitu.

Přecházíme k synťákům. Jako první přichází za pentagram (nebo Brutagram?) Francouz s přezdívkou Carpenter Brut a spolu s bubeníkem a kytaristou nám dopřávají hodinu plnou barevných světýlek, poctivých 80s synťáků jako z béčkových hororů a do toho prvky metalových hymen nebo lehkého okultismu.

Kladně hodnotím bohatší zapojení zpěvů i kytary a podle crowdsurfů a nálady v publika v tom nejspíš nejsem sám. Subjektivně ale musím říct, že na mě byl v určité fázi set trochu delší a monotónní. Přídavkový Maniac ale případnou nudu v sále dokonale rozbil a nejeden návštěvník tančil „like never before“.

I poslední interpret večera dorazil z Francie, a to James Perturbator Kent. Toho jsme mohli vidět v létě na Brutalu, což byl jeden z důvodů, proč jsem zavítal i na podzimní klubovku. Musím totiž přiznat, že tohle byly jedny z mých prvních kontaktů s tímto žánrem.

Perturbator ve své hudbě vychází z víceméně stejných prvků jako Carpenter, tedy osmdesátkové televizní znělky a synťák everywhere. Přidává pak hudební prvky techna, post-punku, gotiky a pocitově brousí hranu tísnivého nihilismu.

Oproti Carpenterovi mě u Perturbatora více bavila jeho světelná konstrukce s nepřeberným množstvím efektů a častější a zajímavější střídání tempa a nálady v celém setu. Naopak, co bych ocenil, by bylo přidání vokálů nebo tvrdších metalových riffů a aktivnější komunikaci s publikem.

Jak večer shrnout? Zajímavý kulturní zážitek, který si každý užil trochu jinak. Někdo se svíjel v rave opojení s pohyby imitujícími myjící se vydry, někdo postával s pivkem a vychutnával hudebně-vizuální porno a někdo možná čekal trochu kreativnější nebo různorodější večer. Prostě, proti gustu, žádný saponát, za mě to bylo pěkňučké.

Text: Jakub Gerlich foto: Nina Vocelová coreMusic
Témata: Perturbator, Carpenter Brut, Ho99o9, Forum Karlín, Obscure Promotion

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít