LIVE: Tool přivezli do Prahy vyšperkovanou audiovizuální show. Kdo nahrával a fotil na telefon, byl vyveden

Vydáno 24.05.2022 | autor: Dominik Pavliš

Plus mínus pár týdnů to budou tři roky, kdy se Tool v pražské O2 areně ukázali naposledy. Tenkrát v rámci tour k jejich stále poslední desce Fear Inoculum a nyní zkrátka kříží Evropu, přičemž naštěstí nezapomněli ani na Českou republiku. Kdybychom žili v ideálním světě, Tool by vydávali nová alba co jeden rok a se stejnou kadencí u nás i koncertovali.

LIVE: Tool přivezli do Prahy vyšperkovanou audiovizuální show. Kdo nahrával a fotil na telefon, byl vyveden LIVE: Tool přivezli do Prahy vyšperkovanou audiovizuální show. Kdo nahrával a fotil na telefon, byl vyveden

Role předskokana se zhostila kapela Brass Against. S přezpívanou skladbou Kashmir od Led Zeppelin či Killing in the Name od Rage Against The Machine by jistě na jakýchkoli městských slavnostech uspěla. Nicméně jako předkapela Tool? Vážně?

Striktní zákaz focení. Tool chtěli, aby si posluchač audiovizuální show užil

S úderem půl desáté hodiny večerní nastoupila již čtveřice v čele s frontmanem Maynardem, se slovy „hello Prague“ a se skladbou Fear Inoculum – tedy otvírákem jejich posledního alba. Tool naživo jsou dokonalou symbiózou potemnělého progresivního metalu a světelných efektů. Audiovizualita útočící na všechny smysly s kombinací instrumentálních a matematicky přesných, složitých ploch, dala posluchači možnost ponořit se do vlastního vesmíru, ze kterého se jen těžko odcházelo. Nechyběly též hity jako například The Pot z desky 10,000 days či Stinkfist z druhého studiového alba Ænima.

Každý z členů měl na pódiu své místo, ze kterého se téměř nehnul, frontman celý koncert odzpíval na vyvýšených „pilířích“ po stranách vedle bubeníka Dannyho Carreye a přesto se jednalo o výbornou show. Ze všech zúčastněných bylo cítit, že se náramně baví. Verbální komunikace nulová, propojení kapely s publikem skrze hudbu stoprocentní. Značka ideál! Z táhlých a dynamických písní sršela energie, která byla umocněna striktním zákazem natáčení a fotografování na mobilní telefony.

Zvláštní a zároveň krásný pocit zažít koncert bez neustále rozsvícených přístrojů, díky čemuž se mohl každý opravdu soustředit na to podstatné. Kdo zákaz porušil, byl ve většině případů vyveden nemilosrdnou ochrankou. Natáčet se smělo pouze při poslední skladbě Invincible po svolení zpěváka. Nezbývá tedy než doufat, že nás Tool opět vezmou na svůj obřad s mohutnými riffy co nejdříve!

Text: Dominik Pavliš, foto: Rusty Shepherd
Témata: Tool, Brass Againts, O2 arena, koncert, Fear Inoculum

4,50

čtenáři

hlasuj
zavřít