Húúúú! Šest klipů pro tu správnou halloweenskou atmosféru

Vydáno 31.10.2020 | autor: Iva Hadj Moussa

Nepředpokládáme sice, že byste se v posledních týdnech báli málo, ale vždycky může být ještě strašidelněji! Vybrali jsme pro vás šest zneklidňujících videoklipů, díky kterým se lépe dostanete do té pravé ponuré nálady Halloweenu.

Húúúú! Šest klipů pro tu správnou halloweenskou atmosféru Húúúú! Šest klipů pro tu správnou halloweenskou atmosféru


The Prodigy
- Breathe

Zapomeňme na chvilku na legendární, ale profláknuté video Thriller od Michaela Jacksona (přestože jde o jeden z nejoceňovanějších klipů vůbec). Pojďme si připomenout tohle video z devadesátých let, ve kterém v nevzhledném bytě frontman kapely Prodigy předvádí velmi znepokojivou škálu výrazů doprovázejících různé typy halucinací. Nechybí ani švábi, krysy a aligátor, kteří reprezentují kapesního průvodce fobiemi. V roce 1997 klip vyhrál diváckou cenu MTV Video Music Award. Tak zhluboka dýchat!

Metallica - Enter Sandman

Nejprve varování: tohle video je natočené velmi, řekněme, trhavým způsobem, takže pokud máte sklony k epileptickým záchvatům, raději si ho ani nepouštějte. Klip Enter Sandman byl druhým klipem Metalliky vůbec. Natočil ho Wayne Isham - ten poté vytvořil téhle kapele ještě pět dalších videoklipů.

Metallica a San Francisco Symphony vydají živé album S&M2. Fanouškům poslali ochutnávku Nothing Else Matters

Tento, který byl natočen v Los Angeles a měl premiéru 30. července roku 1991, vyjadřuje hrůzu dětských nočních můr. Vystupuje v nich děsivý stařec a zahrnuje topení, zmítání se v klubku hadů, pronásledování náklaďákem, pády z vysoké budovy a mnoho dalšího. Během pasáže, kdy dítě odříkává modlitbu, je sledováno právě Sandmanem. Sandmanem se tu přitom nemyslí Písečný muž, ale postava z germánské mytologie, která děti uspává tím, že jim do očí sype písek. Video v roce 1992 vyhrálo titul Best Hard Rock Video na cenách MTV.

Depeche Mode - Wrong

Temný kousek z alba Sounds of the Universe natočil režisér Patrick Daughters, který spolupracoval také s kapelami Muse nebo Kings of Leon. Videoklip, který byl pro svůj „psycho" charakter na čas stažen z Youtube, se dočkal nominace na Grammy Award za Best Short Video a magazínem Time byl zařazen na druhé místo mezi nejlepšími klipy roku 2009.

RECENZE: Náboženství jménem Depeche Mode ve filmu, který fanoušky dojme k slzám

Sledujeme v něm auto, které se prohání nočními ulicemi Los Angeles. Akorát se místo dopředu pohybuje dozadu a zdá se, že ho nikdo neřídí. Na zadním sedadle je svázaný muž v masce. Členové kapely Depeche Mode ho v jednu chvíli míjejí na chodníku. Co je na tomto videu vlastně tak znepokojivé? Dobře to vyjadřují slova samotné písně, která jsou o tom, jaké je narodit se pod špatnou hvězdou a být celý život doprovázen souhrou nešťastných událostí.

Skinny Puppy - Warlock

Videoklip elektro-industriální kanadské kapely z alba Rabies je složený z velmi explicitních scén filmů hororového žánru, jako je třeba Hellraiser, Mazací hlava nebo Suspiria. Kromě morbidního klipu, který ukazuje detailní záběry hnusných věcí, píseň nabízí i kytarový motiv z Helter Skelter od Beatles, a také hlas Charlese Mansona.

Tool - Schism

Strašidelný videoklip se dá natočit i bez typických hororových klišé, jakými jsou vraždy motorovou pilou, duchové nebo zombíci topící se ve slizu. Důkazem je i poněkud surrealistický klip pro song Schism kapely Tool. Mimochodem, tahle píseň je mezi fanoušky Tool asi nejpopulárnější.

 

Ostatně na Grammy v roce 2002 porazila takové velikány jako Black Sabbath, Slayer, Slipknot nebo System of a Down. Hlavní hrdinkou klipu je tu jakási antropomorfní bytost. Režisér Adam Jones se na vizuálu vskutku vyřádil na detailech, z nichž dostanete husí kůži.

The Cure - Lullaby

„Tohle video je jednoznačně strašidelnější než 90% současné hororové produkce," napsal do komentáře pod klip Lullaby jeden z fanoušků The Cure. Single najdeme na albu Disintegration z roku 1989 a videoklip vyhrál cenu British Video of the Year na Brit Awards. Členové The Cure včetně Roberta Smithe jsou v něm zabaleni do pavučin (pavouk nakonec zpěváka sní) a obraz spolu s mučivě tesknou hudbou skutečně vytváří velmi ponurou, a přesto neuvěřitelně podmanivou kombinaci. V každém případě - po téhle ukolébavce, která je prý alegorií na Smithovu drogovou minulost, jen tak neusnete.

Text: Iva Hadj Moussa, foto: Tomáš Klíma, Radim Hromádko, archiv iReport
Témata: The Prodigy, Metallica, Depeche Mode, Skinny Puppy, Tool, The Cure

zavřít