Rostou! TOP 10 písní o houbách a houbičkách. Tool, Nickelback, George Harrison a další houbaři

Vydáno 21.09.2020 | autor: Dominik Pavliš

Houbařská sezona je v plném proudu, tak jsme vám k otravnému rituálu čištění sestavili seznam tematických písní. V populární hudbě se na téma mykologie zpívá především o halucinogenních houbách, zato napříč všemi žánry - od Tool přes Nickelback a George Harrisona po Eminema. Nesmí chybět klasika od Mejly Hlavsy a pár dalších tuzemských bizarností. Šťastný sběr!

Rostou! TOP 10 písní o houbách a houbičkách. Tool, Nickelback, George Harrison a další houbaři Rostou! TOP 10 písní o houbách a houbičkách. Tool, Nickelback, George Harrison a další houbaři

Mejla Hlavsa – Muchomůrky bíle

Jednou z nejznámějších českých písní o houbách jsou bezpochyby Muchomůrky bíle od spoluzakladatele ikonické undergroundové skupiny The Plastic People of the Universe Milana Hlavsy, kterému nikdo neřekl jinak než Mejla. Za skladbou však stojí smutný příběh. Inspirací mu byla jeho bývalá přítelkyně Mirka Kochová, s níž chodil několik let. Po rozchodu se utápěl v depresích, a právě v tomto období vznikly Muchomůrky bílé.

Saze - Žalm šťavnatky panenské 

Když Ivan Král v roce 1966 tak trochu neplánovaně emigroval do Ameriky, ztratil kontakt s Československem, a tedy i se svou kapelou Saze, které po svém návratu plánoval vekou budoucnost. Jenže z původní beatové skupiny vzniklo v roce 1969 folkrockové duo a je otázkou, nakolik by se Královi líbilo, jakým směrem se jeho vysněná kapela vydala. V houbařském výběru nicméně dáváme jeden velký palec nahoru, nic lepšího jsme snad vyhrabat nemohli.

Eminem – My Fault

Tuto píseň Eminem napsal poté, co si spolu se svým kamarádem dopřával v přírodě lysohlávky. Kamarádů „trip“ ale nebyl dvakrát příjemný a rapper si poté vyčítal, že příteli houbičky dal. V textu skladby My Fault nicméně kamaráda nahradil dívkou: „Nikdy jsem ti nechtěl dát houbičky / Nikdy jsem tě nechtěl přivést do mého světa / Teď se krčíš v rohu a pláčeš / A teď je to moje chyba, moje chyba,“ rapuje. 

Woodie Smalls – Planet Shrooms

Čtyřiadvacetiletý belgický rapper Woodie Smalls vydal před čtyřmi lety skladbu Planet Shrooms s velmi povedeným a lehce psychedelickým videoklipem, který má doposud na YouTube přes osm milionů zhlédnutí. I v tomto případě není v textu řeč o bedle orosené či hřibu dřevožijným, nýbrž o psilocybe - houbě známé také jako lysohlávka.

Nickelback – Leader of Men

Skladba Leader of Men vyšla v roce 1998 na druhém album Nickelback s názvem The State. Mimo jiné se umístila na jedenáctém místě v žebříčku Canadian Top Rock Songs a na osmém místě v US Billboard Mainstream Rock. Text napsal kytarista a zpěvák kapely Chad Kroeger právě pod vlivem „magických hub“. Skladba pojednává o tom, čím si člověk, který „houbičky“ požije, prochází. Nickelback dlouho zvažovali, zdali píseň na desku zařadit. Přesvědčila je až přítelkyně kytaristy Ryana Peaka, jíž se skladba velmi líbila.

George Harrison – Soft-Hearted Hana

Píseň Soft-Hearted Hana pochází z desky George Harrison z roku 1979. Text popisuje Harissonovo experimentování s lysohlávkami během dovolené na havajském ostrově Maui. Název skladby odkazuje na Hanu – město již zmíněného ostrova. 

Tool – Third Eye

Tématu psychedelických drog se nevyhnuli ani progress-metaloví Tool. Název Third Eye, tedy třetí oko, je převzat ze stand-up show již zesnulého komika Billa Hickse, který v jednom ze svých vystoupení řekl, že „magické houby“ mohou otevřít třetí oko. Third Eye je poslední a zároveň nejdelší písní desky Ænima. Má bezmála čtrnáct minut. 

Dr. Dre & Ice Cube - Natural Born Killaz

Singl ke krátkému snímku Murder Was the Case, který v roce 1994 a zahrál režíroval  Snoop Dogg, halucinogenní houbičky sice spíš jen zmíní, samotný text ale na solidní trip vydá - masové vraždy, Sarah Connorová ze snímku Terminátor, Charles Manson, otrava strychninem nebo sebevražda Kurta Cobaina. To je jen zlomek témat, které rappeři proberou.

Xzibit – Shrooms

Rapper Xzibit má bohatou drogovou minulost. Kvůli pouličnímu prodeji drog byl mimo jiné i vyhoštěn z Nového Mexika. Za uspořené peníze z drog se poté přestěhoval do Kalifornie, kde započal svou hudební kariéru. Že se některé z jeho skladeb točí kolem drog tedy není velkým překvapením. Právě ve skladbě Shrooms rapuje o houbičkách a na YouTube je k dohledání i rozhovor, v němž rapper toto téma rozebírá s Mikem Tysonem

Dana Hodasová - Houby, houby, houbičky 

Místo sportovce na konec tady máme jistou Danielu Hodasovou, která zpívá mimo jiné: „Támhle kouká křemenáč, velkej jako paroháč.“ Je třeba ještě něco dodávat? Snad to, že autorem hudby a textu je svéráz Milan Buřičin, podle Necyklopedie jedinečná osobnost české hudební, literární i politické scény, absolvent střední průmyslové školy, dlouholetý baskytarista, učitel hudby a starosta obce Bílá Hlína. Zdravíme na Mladoboleslavsko! 

Text: Dominik Pavliš, red
Témata: Mejla Hlavsa, Eminem, Woodie Smalls, Nickelback, George Harrison, Tool, Dr. Dre, Ice Cube, Xzibit, Saze, Dana Hodasová, Milan Buřičin

zavřít