RECENZE: Harlej stále baví sebe i své posluchače

Vydáno 20.03.2017 | autor: redakce

Stálice tuzemské rockové scény Harlej na nové písně nikdy nenechala dlouho čekat. Necelé tři roky po albu Na prodej přichází s další deskou. Věrné fanoušky potěší. Odpůrce nepřesvědčí. A neutrální či Harlejem dosud nezasažené posluchače? Ty může snadno získat na svou stranu.

RECENZE: Harlej stále baví sebe i své posluchače Harlej tvrdí, že Hodný holky zlý kluky chtěj. Foto: Jiří Šujanský


Harlej

Hodný holky zlý kluky chtěj

Skladby:
Strážní andělé, Hodný holky zlý kluky chtěj, Stává se stává, Možná, Bali, Máme to spočítaný, Gentleman, A vona ví, Bang Bang, Tak už mě spoutej, Odcházím, Parlament

12 trax / 42:41 min

vložte odkaz, text nemažte

Vydavatel: Warner Music

Prodejnost desek vykazuje v dnešní době tragikomická čísla, takže je svým způsobem obdivuhodné, že se Harlej s železnou pravidelností stále pouští do nahrávání čerstvého materiálu. Tím spíš, když jeden názorový proud neustále opakuje, že všechno podstatné bylo v rockové muzice již dávno řečeno.

Pro někoho je těžké se s tím mířit. Snad i proto je poslední dobou v módě označovat mnoho skupin za progresivní. Ať už se snaží propojit zdánlivě neslučitelné žánry, případně pouze opakují postupy použité jinými v dávné minulosti. Nic z toho Harlej netrápí. Není pod tlakem fanoušků, natož z vlastních řad, že je nutné ohromit něčím originálním.

VIDEO: Harlej láká novým klipem na desku i koncertní turné, které završí v Lucerně

Nic mimořádného ke slyšení vskutku není, texty se zaobírají rovněž všedními tématy. Jednotlivé příběhy nejspíš znáte z vlastních zkušeností či z vyprávění svého okolí. Možná vám bude povědomá situace, kdy si jednoho "kalného" rána můžete obléct kabát z ostudy. Dojde na několik fází vztahů od zaslepené zamilovanosti až po okamžik, kdy přijde na řadu základní matematický úkon a vše je nutné dělit dvěma. Nebo dostanete tip na dovolenou, pokud chcete "prostě vodjet do háje".

ROCK, CO JEDNODUŠE BAVÍ

Za mikrofonem není zpěvák kalibru Bruce Dickinsona, nedočkáte se ani kytarového mistrovství, jímž proslul Jimmy Page. Opakovaný poslech stěží odhalí zdánlivě skryté finty. Spíš budete přemýšlet, zda vám jednotlivé skladby připomínají víc Kabát, Alkehol, Doctora P.P. nebo např. Jaksi Taksi. Pointa spočívá v tom, že nic z toho absolutně nevadí. Lehce zapamatovatelné refrény v kombinaci se svěží a chytlavou muzikou tvoří celek, který zkrátka a dobře baví. A to i při každém dalším zmáčkutí tlačítka play. Hodný holky zlý kluky chtěj je přesně tou deskou, která po posluchačích v podstatě nic nechce, sama ovšem nabízí zhruba čtyřicet bezstarostných - typicky harlejovských - minut.

Aby skupina dokázala, že není tak předvídatelná, připravila i několik menších překvapení. K baladě Máme to spočítaný přizvala smyčcový kvarter Gadrew Way. Nové podoby se dočkala starší skladba Odcházím, tentokrát je pojata jako duet Vládi Šafránka a Tomáše Hrbáčka. Album zavírá coververze Plexis. Jeden by od bandy kolem Tondy Rauera čekal spíš Svět jsou bary nebo Mejdan v ulicích. Volba padla na Parlament. V tomto případě Petra Hoška snad ani nemůže těšit, že bezmála dvacet let starý text se jeví jako nadčasový...

Nadále platí, že tato parta je zejména koncertní kapelou. Pravidelným návštěvníkům dává toto CD několik nových důvodů, proč do klubu vyrazit i letos. Máte-li za sebou, jako Harlej, dvaadvacet let a k tomu dvanáct studiových alb, víc vlastně nepotřebujete.

BEST TRAX: Strážní andělé, Stává se stává, A vona ví
ZKUS TAKY: Vypsaná fixa - Tady to někde je, Konfront - Individuality, Alkehol - R.U.M.

text: Tomáš Rumler, foto: Jiří Šujanský (promo), Mirek Valenta (koncert)

Témata: Harlej, rock, Hodný holky zlý kluky chtěj

3,50

čtenáři

hlasuj
zavřít