RECENZE: Královská divočina s Royal Republic v Praze

Vydáno 18.11.2016 | autor: redakce

Royal Republic k nám letos přijeli už podruhé, tentokrát na několik měsíců vyprodaný koncert z turné k novému albu The Weekend Man do pražského Lucerna Music Baru. Očekávání fanoušků byla velká a kapela je začala naplňovat hned od prvního songu. Pro představu - kdo švédské Royal Republic nezná, ať si spojí krajany The Hives nebo Franz Ferdinand.

RECENZE: Královská divočina s Royal Republic v Praze Královská divočina s Royal Republic v Praze. Foto: Vojta Florian / musicserver.cz


ROYAL REPUBLIC
LUCERNA MUSIC BAR, PRAHA
17. 11. 2016

Před setem headlinerů vystoupili britští Dinousar Pile-Up a českým fanouškům už několik let známý nizozemský písničkář Tim Vantol, který si jen pár hodin před svou hlavní show střihl odpolední minikoncert v pražském Rekomandu.

Royal Republic interview: České festivaly? Skvělá atmosféra a skvělý pivo!

Charisma zpěváka Adama Grahna naplnilo sál během prvních vteřin koncertu. S úvodním songem When I See You Dance With Another z nového alba se kapela vůbec nepárala a kotel pod pódiem se začal divoce vlnit. A ve zběsile skákající dav se celá Lucerna proměnila hned po dalších pár minutách s nástupem několik let staré hitovky z druhého alba Save The Nation (2012) - Everybody Wants To Be An Astronaut. A tento stav zachovala až do úplného konce.

PŘÁNÍ K NAROZENINÁM A EROTICKÁ POVÍDKA

Během koncertu frontman této kapely, která se sama řadí do několika hudebních žánrů, od punkrocku k indie popu, sdělil fanouškům několik faktů. Několik let se živil jako učitel hudby, ale třídu plnou drzých puberťáku zkrátka jednou nezvládl a rozhodl se jít jinou cestou. Tato o něco delší story se stala úvodem k songu People Say That I’m Over The Top a my jsme jistě za tuto změnu v životě více než vděční.

vložte odkaz, text nemažte

Komunikaci s publikem má kapela zvládnutou na jedničku. Například jsme se dozvěděli, že o Adamovi a kytaristovi Hannesovi Irengardovi byla napsána údajně erotická povídka. Adam story zakončil úsměvem - "...but I kinda like it".

Formace s diváky měla možnost mimo jiné pogratulovat k narozeninám baskytaristovi Jonasi Alménovi. Transparent fanoušků s textem krátké písně "I’m addicted to you" se pozvolna měnil a kdo pozorně poslouchal a anglickému textu rozuměl, tomu jistě peprnější vtípek neušel. Royal Republic mezi songy předvedli, jak fandí kapele fanoušci z jiných států. Ruku na srdce, naše klasické skandování v hokejovém stylu se nevyrovná metalovému běsnění ruských příznivců.

V ÚNORU SE DO ČESKA VRÁTÍ

Po zvukové stránce byl koncert zvládnutý dobře, stejně jako po vizuální. The Hives nepřipomínali jen hudebním stylem, ale i jednotnými černobílými outfity. Nicméně ani v nejmenším nelze tvrdit, že tuto švédskou legendu kopírují. S nástupem hitu Tommy-Gun z první desky We Are The Royal (2010) měli fanoušci možnost si na kytaru zahrát refrén - naštěstí jen krátce. Celý našlapaný setlist rozvolnil pomalější song Follow The Sun opět z nového alba The Weekend Man, možná proto, aby veškerá zbývající energie patřila poslednímu očekávanému songu - Full Steam Spacemachine - z alba We Are The Royal. Přesto v závěru show nepolevila ani kapela, ani narvaný sál.



Kdo měl, nebo má možnost získat lístek na další - už týdny vyprodaný únorový koncert Royal Republic v Plzni, ten drží v ruce výherní lístek z loterie na jeden z nejnabitějších koncertů.

text: Tereza Podhorná, foto: Vojta Florian / musicserver.cz

Témata: Royal Republic, The Hives, rock, koncerty, Lucerna Music Bar

4,00

čtenáři

hlasuj
zavřít