LIVE: Ultimátní worship v Divadle Archa aneb Kultovní modlitba se Sleep Token

Vydáno 31.07.2023 | autor: Pavla Dolanská

Maskovaný kult z Londýna Sleep Token si zopakoval návštěvu České republiky. Tentokrát místo Rock for People v Hradci Králové zamířili do prostor Divadla Archa. Žádné předkapely, žádný bullshit, jen božské audiovizuální vystoupení.

LIVE: Ultimátní worship v Divadle Archa aneb Kultovní modlitba se Sleep Token LIVE: Ultimátní worship v Divadle Archa aneb Kultovní modlitba se Sleep Token

Sleep Token
Praha, Divadlo Archa
30. 7. 2023

Sláva kapely Sleep Token roste už několik let, a narozdíl od jiných, tahle tajemná banda má ojediněle kontinuální progres. Ať už posloucháš Imagine Dragons, Meshuggah, Imminence nebo cokoli jiného, kde jde o umělecké ztvárnění hudby za pomoci top zpěvu a vybroušených kytar, tady jsi správně. 

Do Prahy si parta vzývající entitu/boha/démona, jakkoli to chceš nazvat, prostě Sleep, nepřivezla žádný support. Troufalý kousek. Mrzelo to někoho? Ne! Vessel a jeho jinak téměř bezejmenná grupa rozpoutali davové šílenství, které připomínalo starověký obřad plný magie. Tenhle výkon uspokojil oči i uši každého člena Sleep Token kultu. A jestli tady někdo byl náhodou, do řad uctívačů musel vstoupit.

V netradičním prostoru divadla jsme si užili patnáct plnotučných tracků, ve kterých se prolínaly prvky metalu, progmetalu, indie rocku, alternativy, popu a nevím čeho ještě. Celý set začal prověřenou peckou Chokehold, po které jsme vyvolali božstvo spánku hymnou The Summoning. Celých skoro devadesát minut se zpívalo, houpalo do rytmu, oddaně křičelo a došlo i na malý moshpit nebo crowdsurfing. Přesto tohle nebylo ani trochu blízké jiným tradičním rockovým nebo metalovým koncertům. Jak tohle popsat? Asi jako samotné Sleep Token. Nelze. Nikdo neví. Tohle musíš prostě prožít.

Největší podíl zahraných věcí tvořil samozřejmě poslední počin Take Me Back to Eden. A to naprosto právem, tohle je totiž masterpiece, který jen podtrhuje potenciál kapely. Věc, která by měla hrát v rádiích, protože tohle nejde necenit. A pokud kapela bude v zavedeném tempu pokračovat, má na to, stát se opravdu celosvětovou modlou, vystupující na těch největších světových pódiích. 

Tím více mrzela volba sice hezkého a stylového, ale možná trochu malého Divadla Archa. Argumentace, že kapela přijíždí do Čech poprvé, je při desítkách milionů poslechů prostě maličko irelevantní. I tak jsme ale rádi, jaké klenoty nám poslední měsíce parta Rock for People do naší malé země vozí. 

O kapele toho moc napsat nejde, je to prostě tajemno, Vessel a spol. a pocta entitě Sleep. Ale ten zážitek: světla, kytary, image, pohyby, a hlavně ten dokonalý zpěv, o tom by se dala napsat knížka. Jestli jsi byl, víš, o čem se tady píše. Jestli ne, zkoukni fotky (které kapela neposkytne zdaleka každému), čekni videa a hlavně příště doraz. Jen to nejspíš nebude v Divadle, ale prostoru jako O2 arena. 

Text: Jakub Gerlich, foto: Adamrosssi (FB Sleep Token)
Témata: Sleep Token, RFP, Rock for People Concerts, Divadlo Archa

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít