BLOG: Chtěli byste být bedňákem kapely? Tohle byste měli vědět, než do toho půjdete

Vydáno 30.03.2020 | autor: Aleš Harazim

Když vám někdo řekne, že dělá bedňáka, co si představujete? Nejspíš nonstop "kalení" s rockovými hvězdami, že ano? Ve skutečnosti jde ale o zatraceně náročnou práci, při které se vlastně už ani tak moc nezabýváte bednami...

BLOG: Chtěli byste být bedňákem kapely? Tohle byste měli vědět, než do toho půjdete BLOG: Chtěli byste být bedňákem kapely? Tohle byste měli vědět, než do toho půjdete


Bedňák je extrémně zastaralý název

Existuje spousta zahraničních knížek, ve kterých bývalí bedňáci popisují brutální večírky, sexuální eskapády a bohaté užívání drog během turné. Šedesátá léta byla ale prostě trochu jiná doba. Jasně, i dneska se po vydařeném koncertu může nějaká party trochu zvrtnout, ale většinou je to tvrdá práce. Která zase nemá tak moc společného s přenášením beden.

BLOG: Nevyhnutelný konec kamenných prodejen s hudbou

Název bedňák vychází z toho, že má daný člověk na starosti přinést věci na pódium a zase je odnést, ale většinou k tomu plní spoustu dalších úkolů. Někteří zastupují i roli tour manažera, pomáhají s ozvučením, se světly, dokonce stojí u merchandisingu a prodávají.


Pracují spoustu hodin denně

Když jste na náročném turné, může to znamenat klidně i 16 až 20 hodin makačky. Budíte se brzy ráno, abyste všechno připravili na koncert, a jdete spát hodně pozdě, až je všechno uklizené a připravené na další štaci. Představte si, že musíte být několik hodin před koncertem na místě, pak si stoupnete do stánku s merchendasingem, kde pomáháte, a jakmile koncert skončí, musíte ještě všechno uklidit. Jdete spát a druhý den se vstává v šest ráno, aby vás autobus dovezl přes půl republiky na další zastávku na turné. Auvajs.


Nebudete si žít na vysoké noze

Jasně, pokud se vám poštěstí dělat bedňáka u Rolling Stones, možná dostanete šanci vyspat se na pár hodin v pětihvězdičkovém hotelu a na další zastávku na turné poletíte soukromým letadlem.

Ve většině případů ale budete spát u někoho na zemi (v lepším případě v hotelovém pokoji u někoho na zemi) nebo v autobuse/karavanu/autě (dle rozpočtu turné).

Doma vás nebudou mít rádi

Proč? Neustále nejste doma. Dnešní kapely si vydělávají koncertováním, což znamená, že jedou v podstatě permanentní turné. A vy s nimi. Pokud máte manželku, nedej bože dítě, asi to brzy skončí rozvodem. Nebo si tuhle práci můžete úžívat do toho momentu, než přijde rodina.

Proč to tedy lidi dělají?

Proč? No to je přeci jasné. Protože milují hudbu!

Text: Aleš Harazim

Témata: bedňáci, turné, kapely, hudba, koncerty

zavřít