ROCKBLOG: Zákaz Cigarettes After Sex v Praze neplatil

Vydáno 04.03.2016 | autor: Ondřej Bambas

Příjemný večer pro dvě stovky vyvolených. Máme tu další koncert, na který se bude vzpomínat za tři roky ve vyprodané Lucerně? Možná. Cigarettes After Sex, kteří mají vydaných všeho všudy šest písní, debutovali v Praze.

ROCKBLOG: Zákaz Cigarettes After Sex v Praze neplatil Cigarettes After Sex naplnili Chapeau Rouge

Vzpomenete si na koncert The xx, když u nás poprvé koncertovali na Sedmičce? Nebo dokonce na The Strokes, kteří k nám přijeli po vydání debutu Is This It?, a jejich vystoupení tak nedosáhlo ani hodiny času? Do Prahy nyní zavítala nadějná brooklynská kapela Cigarettes After Sex a jak se ukázalo, zájemců bylo více, než je kapacita Chapeau Rouge.


Dnes už je většina pražských klubů vybavena dobrým aparátem se zázemím - Lucerna Music Bar ztratil punc normalizační zábavy, Roxy svou punkovou špinavost, přesto jsou dva kluby, které mají nesrovnatelné kouzlo, jemuž sluší původní stav více než renovace. Kultovnímu klubu 007 na Strahově konkuruje Chapeau Rouge zejména umístěním v samotném centru Prahy. Sklepní prostor spodní stage navíc simuluje undergroundovou náladu s někdy až strašidelnou atmosférou.

Nejlepší klubovky zimy (III.): Glen Hansard a Markéta Irglová vystoupí třikrát, přijedou i Makoto nebo Andhim

S jemnou hudbou Cigarettes After Sex prostor za optimálních podmínek, kdy jsou všichni zticha a oddávají se hypnotizujímu rytmu, skvěle koresponduje. Zjednodušeně je jejich hudba definována jako 40% baskytara, 60% zpěv Grega Gonzaleze. Momentálně koluje na Internetu GIF se scénou z filmu Zabil jsem Einsteina, pánové, v níž se dvojice fotí za pomocí tyčky schopné okamžitě vytisknout pořízenou fotografii. Tím je volně přisouzen vynález selfie tyče československé komedii z roku 1969. Po poslechu debutové desky Colorfactory z roku 1996 můžeme inspiraci implikovat také na hudbu Američanů Cigarettes After Sex. Kromě zmíněné kapely lze v písních Nothing's Gonna Hurt You Baby nebo Starry Eyes slyšet další tuzemskou formaci Manon Meurt nebo světoznámé kolegy Beach House a The xx.


V podstatě je ale jedno, koho slyšíte, protože Cigarettes After Sex mají vlastní kouzlo. To je nejlépe patrné v coveru Keep On Loving You, který popsal zpěvák Gonzalez slovy: "...Poté jsem ji začal zpomalovat, až začala mít srdcebolnou atmosféru. Působila velmi beznadějně a smutně. Byla v tom bolest, která nebyla z verze REO Speedwagon znatelná." Na jednu stranu slyšíte v písních určitou zranitelnost, na druhou stranu máte na koncertu pocit bezbřehé volnosti. Nikoliv post coitum, naopak se jedná o aperitiv, po němž chcete skočit do postele. Nebo jen milovat. Být v objetí někoho blízkého, koho máte rádi.

Když skupina nastupovala na pódium, první vteřiny značily průser, veškerá pochybnost se ale po chvíli vytratila, zvuk si sednul a Gonzalez držel po zbytek koncertu zpěv vysoko nad průměrem. Má jeden z těch hlasů, který nevytrénujete, s ním se narodíte a pak jenom oblažujete posluchače. Těžko říci, zda se skupina prosadí po vydání debutu v široké konkurenci, jestli jsme nyní měli možnost být u zrodu velké kapely. Na to je hudba Cigarettes After Sex příliš intimní a jednoduchá, podobně jako další z projektů členů kapely s názvem Gloves. Minimálně to byla hodina, která z paměti jen tak nezmizí. A například novinka Flash naznačuje, že zájem o vystoupení nepoleví ani příště.

text: Ondřej Bambas, foto: Barbora Hrdá

zavřít