Chapeau Rouge interview: Příští rok oslavíme 100 let od otevření klubu

Vydáno 30.03.2018 | autor: redakce

Nejbláznivější místo v centru Prahy? Chapeau Rouge! Vyhledávají ho nejen turisté, už dávno se stalo baštou milovníků rocku, elektroniky, hip hopu a alternativních žánrů. Jeho historie sahá až do roku 1919. Nejen o tom nám povykládal provozní ředitel Pavel Šmíd.

Chapeau Rouge interview: Příští rok oslavíme 100 let od otevření klubu Chapeau Rouge interview: Příští rok oslavíme 100 let od otevření klubu

Místo, kde je všechno možné, kde se nejdivočejší představy stávají skutečností, to je Chapeau Rouge. Kdo aktuálně za děním v klubu stojí?
Již asi deset let pracuje nejužší tým ve stejné sestavě:
Vladimír - majitel s otevřenou myslí. Stará se o technické a legální fungování podniku.
(Pavel, pozn. red.) - provozní, produkční parties a geniální ředitel.
Daniel - produkční koncertů, produkční koncepčních třípatrových večírků a podnikový psycholog.
Ve třech lidech se to samozřejmě nedá stihnout, takže se neobejdeme bez externích spolupracovníků. Máme otevřeno každý den už šestnáct let v kuse, takže se pořád něco děje.

Klub Chapeau Rouge oslavil své 98. narozeniny, zahráli Kapitán Demo, Vložte kočku nebo Ghost Of You

Chapeau Rouge má opravdu zajímavou historii. Od jakého roku se píší dějiny budovy a samotného klubu?
Na místě starobylého domu U Štupartů, který patřil Lucemburkům a dost možná se v něm narodil i císař Karel IV., byl na začátku 20. století postaven dům, ve kterém sídlil moderní hotel. Dne 1. července 1919 v něm byla otevřena vinárna a šantán ve francouzském stylu s názvem Chapeau Rouge. Takže jak vidíte, čekají nás příští rok oslavy 100 let od otevření.

Klub by si nepochybně zasloužil komentovanou prohlídku jako v muzeu. Je plný předmětů odkazujících na minulost a maličkostí, které jsou však společným průsečíkem vašich idejí. Bude to těžké, ale jakých tří artefaktů si v Chapeau Rouge vážíte nejvíce? A co by návštěvníci rozhodně neměli minout bez povšimnutí?
Každopádně jsou to naše výlohy v přízemí, kde se vyřádil Victorius Glorius i několik dalších umělců. V přízemí bych ještě doporučil komiks, kterým je vyzdobena chodba k záchodům. Je na místě 25 let a mně se zdá naprosto nadčasový.
A protože mám na Chapeau rád, že se tam věci stále mění, musím vypíchnout i to nejnovější. V prostorách Undergroundu právě dokončujeme design baru a (zatím jen pánských) záchodů na téma "šílenství ve filmu". Přijďte se podívat a tipnout si, ze kterých filmů jsou nové kresby a objekty.

Aktuálně má klub tři patra, jak se tedy dělí program?
V přízemním baru se hraje pohodová hudba jakéhokoliv stylu. Každé úterý je živý koncert. V -1.  patře, Clubu, se o víkendech věnujeme převážně houseu ve všech jeho podobách od deep přes electro až k technu. Ve všedních dnech můžete slyšet i r'n'b nebo latino.
V -2. patře, Undergroundu, je to teprve pořádná divočina. Několikrát do týdne živé koncerty všech možných i nemožných stylů a potom DJs. Sem si můžete přijít poslechnout nejnovější trendy nezávislé elektronické hudby.

Už několikrát se stalo, že interpreti, kteří u vás v klubu hráli, se po čase vyšplhali na absolutní špičku svého žánru. Kdo z vašeho týmu má tak dobrý čich na talenty?
To je velká zásluha Dana, který dává v Undergroundu šanci spoustě mladých interpretů, vybírá zajímavé projekty a často je sám tlačí, aby vyzkoušeli nové věci. A tak se nám také stává, že jeho objev Chapeau přeroste a uteče nám do větších sálů.

BĚHEM NAROZENIN PROBĚHLA UŽ I ZABIJAČKA


Nejšílenější večery v roce jsou bezpochyby narozeniny Chapeau Rouge. Které byly ty nejlepší, na které nikdy nezapomenete?
Nikdy nezapomenu na první narozeniny za mého působení v klubu. V roce 2006 jsme udělali TUCTOVÉ NAROZENINY. Během nich proběhla přímo před klubem staročeská zabijačka, řezník vyráběl na válu jitrnice, jelítka a tlačenky. Rozdával se ovar, polévka a řízky. Celá party vyvrcholila okolo půlnoci performancí, při které porcoval Curtis Jones - legendární dvoumetrový černošský umělec převlečený za řezníka - vepřovou hlavu přímo mezi tančícími návštěvníky.

Jaké jsou vaše plány pro tento rok? Už znáte téma a hlavní hvězdu příštích narozenin?
Právě jsme vyzvali několik designových studií, aby se zúčastnila architektonické soutěže o rekonstrukci prostor Clubu. Moc se těšíme, co z toho vzejde. Hlavní hvězda je ještě tajná, ale narozeniny budou na téma punk!

Text: Lucie Šimůnková, Foto: archiv

Témata: Chapeau Rouge, house, techno

zavřít