ROCK DJ (15.): Tuzex z kapel Smrtislav a Vanessa

Vydáno 25.10.2015 | autor: Hedvika Pajerová

Tuzex je známou postavou české hudební scény. Kromě současného působení v kapelách Smrtislav a Vanessa je známý z projektů Super Tuzex Bros., Sunshine nebo třeba Scissorhands. Jako DJ se hudebně pohybuje na poli temného elektra nebo rocku.

ROCK DJ (15.): Tuzex z kapel Smrtislav a Vanessa Tuzex vystupoval už s mnoha projekty

SMRTISLAV

"To je moje kapela. Všechno dávám dohromady naživo s klukama, který mě bavěj,” vypráví Tuzex o svém momentálně hlavním projektu, kterým je rocková parta Smrtislav. Ta má čtyři členy a kromě podmanivých melodií jsou jejich hlavním rysem texty v češtině. A i když je nadaný kytarista i baskytarista, ve Smrtislavovi zpívá. "Momentálně chystáme desku, na kterou právě běží kampaň na HitHitu. Když se peníze nevyberou, deska nebude a nervově se zhroutíme,” vysvětluje momentální rozpoložení v kapele. Léto pod křídly Smrtislava bylo také úspěšné - zahráli si na několika festivalech a na turné ekompilace.cz. Pražáci měli možnost poslechnout si je v rámci koncertů zdarma na náplavce u Bajkazylu.

"S Vanessou jsme v létě také odehráli několik festivalů. Samir se teď věnuje projektu Mortal Cabinet a pak bychom měli začít dělat novou desku,” zmiňuje působení ve své druhé formaci, kde původně hostoval jako kytarista. Protože však byla spokojenost na obou stranách, stal se z něj trvalý člen této legendární EBM party. "Teď jsme vydali coververze skladeb Mikronaut a Podivuhodný mandarín od Plastic People of the Universe. Vyšly s tím dva remixy od jinejch lidí,” dodává.

LIVE: Smrtislav na plné Náplavce oživil českou poprockovou tradici

HUDBOU ŽIVOŘÍ

"Hudbou se neživím, spíš živořím. Snažím se dělat všechno pro to, abych nemusel do normální práce,” směje se a dodává, že kromě hudby se věnuje také grafice - tvoří loga, merchandise a nárazově i plakáty na koncerty. Kromě grafických návrhů se věnuje také tvorbě videí: "Občas se nám s Mojmírem Burešem naskytne možnost podílet se na nějakým videu. Mometálně chystáme něco pro Jaroslava Bejvla” potvrzuje Tuzex.

"POUŠTĚČI" VS. "SKUTEČNÍ DJS"

"Začal jsem asi jako každej: pouštěl jsem svoji oblíbenou muziku z CDčka na škole v přírodě,” směje se a dodává, že opravdové začátky "pouštění" si spojuje s Pavlem Kučerou z The Fakes. "Ten si čas od času vybral lidi z kapel, aby hráli jako DJs. A jednou si vybral i mě, to jsem měl ještě kapelu Scissorhands.” To byl okamžik, který odstartoval jeho DJský projekt: "Zkusili jsme to s Karlem Buriánkem dát dohromady na Bounce! Bounce! v Chapeau Rouge, hráli jsme spolu v kapele Sunshine. Pak se akce rozrostla a přesunula i do jiných měst, to bylo asi před šesti lety.”

I když se parties Bounce! Bounce! konají dodnes, Tuzex nehraje jen na nich. "Když hraju sám, hraju úplně jiný věci. S Bounce hraju tvrdší elektro, sám zařazuju rockový věci - raritky, remixy, mash-upy…” vypočítává. I když na pokoncertní sety vzpomíná rád, se Smrtislavem už se do nich pouštět nechce: "Asi jsem starej, ale na afterparties nemám energii. Po koncertě chci mít klid.”

K Tuzexovým začátkům ale patří i spory mezi "pouštěči” a "DJs.” Jistá nevraživost mezi těmito dvěma tábory přetrvala dodnes: "Pořád jsme ve sporech s reálnejma djema, který tomu moc nefanděj,” krčí rameny a dodává: "Zdravim pány Roxtara a Lu2. Já hraju pro lidi, dokud je to baví. Když je to bavit nebude, hrát nebudu.” 

Přípravu na vystoupení Tuzex tolik neřeší: "Před hraním projedu svoje oblíbený webovky a postahuju nový věci, starý, co už mě nebavěj, vyhodím.” Ani technicky to s vybavením nepřehání a nosí s sebou jen nejnutnější věci: Mac s Tracktorem a Controller. "Ten mám půjčenej od Matyáše, Dead Sailora. Už dlouho, hodně dlouho. Snad ho nebude chtít vrátit, až si to přečte.”

CO ZNAMENÁ VIDĚT NA PLAKÁTĚ TUZEX?

"Když jsme v Chapeau Rouge začínali hrát Bounce, hráli jsme od deseti večer do osmi ráno,” vzpomíná a dodává, že se od té doby hodně věcí změnilo. "Dřív jsme hráli s Karlem spolu a ve všech patrech, teď střídáme a hrajem v undergroundu. Jsem spíš pro kratší hraní, líbí se mi, když je to pestrý,” potvrzuje a zmiňuje další věc, která je pro DJe velmi důležitá: "Delší sety mají pro mě nevýhodu, že si nemůžu jít odskočit.”

V současné době je Tuzex jako DJ spojován hlavně s projektem kytaristy Vypsané fiXy: "Sleeping Night vymyslel Mejla neboli Sleeping Boy. Je to spíš jeho kamarádská noc, zatím jsme hráli jen v Chapeau Rouge a na Flédě. Jsem tam já, Hoffi, Mejla, Matyáš, Papal Visit a další muzikanti z kapel se v tom ještě budou motat.”

Kromě toho kolem Tuzexe vzniká ještě jeden DJský projekt: "Můj kamarád Petr Novák dělá moderátora na Expresu. On hraje delší dobu jako DJ a já hraju jako DJ… pouštěč. Spojili jsme to a spolu pouštíme písničky, na které bychom sami šli na koncert. Říkáme tomu Rock is dead.”

DOMÁCÍ CHAPEAU ROUGE

"Poslední pátek v měsíci hrajeme v Chapeau Rouge Bounce,” začíná vypočítávat, kde všude vystupuje jako DJ. "V Plzni vystupuju tak třikrát do roka. Hráli jsme s Bounce pravidelně v Brně nebo Kladně, ale to už moc nefunguje, tak už se to neděje.” Mezi podzimní večery, na kterých zahraje v rámci Sleeping Night, nebude chybět pražské Chapeau Rouge nebo brněnská Fléda.

Chapeau Rouge slaví svoje 96. narozeniny koncertem kapely N.O.H.A. a vstupným zdarma

Na Tuzexovi je na první pohled vidět, že hudbou žije. Ať už se jedná o jeho projekt rockového Smrtislava, elektronickou Vanessu nebo DJing. To potvrzuje i svou odpovědí na otázku, se kterou kapelou si hraní užívá víc: "Jsou obě skvělý! Nejsou tady lepší kapely, než ve kterejch hraju,” směje se.

NEJBLIŽŠÍ TERMÍNY JAKO DJ:
31. 10. Chapeau Rouge, Praha - Bounce! Bounce!

NEJBLIŽŠÍ TERMÍNY S KAPELAMI:
27. 10. Narozeniny Chapeau Rouge, Praha – Smrtislav
28. 10. Lucerna Music Bar, Praha
29. 10. Fléda, Brno

Více na: webu Smrtislava a Facebooku Vanessy.

text: Hedvika Pajerová

zavřít