ROCK BLOG | Michael Kluch (Queenie): Když online koncert, tak pořádně a se vší parádou

Vydáno 30.03.2021 | autor: redakce

Naposledy jsme s kapelou stáli před publikem 19. září 2020. Od posledního koncertu tak uběhlo víc než půl roku, přičemž takhle dlouhou pauzu nepamatuji ani v našich neumětelských začátcích v roce 2006. Letošní rok jsme si chtěli užít a vše si vynahradit i proto, že Queenie slaví 15 let od svého založení. A to je přece už hezký věk na českou kapelu. No, zatím to moc nevypadá, ale to přece neznamená, že zůstaneme sedět s rukama v klíně. Rozhodli jsme se vyslyšet prosby našich fanoušků a uspořádat online koncert. A když už, tak už. The Show Must Go Home!

ROCK BLOG | Michael Kluch (Queenie): Když online koncert, tak pořádně a se vší parádou ROCK BLOG | Michael Kluch (Queenie): Když online koncert, tak pořádně a se vší parádou

Když se do něčeho pustím, chci, aby to stálo za to. Ať už plánujeme show v O2 areně, letní tour, natáčení videoklipů nebo online koncert, chci mít vše perfektní. S kapelou a celým týmem okolo řešíme každý detail a neustále se snažíme posouvat nastavenou laťku. A to nejen tu svou, ale celkově. Možná to teď ode mě zní trochu nabubřele, ale takhle my skutečně pracujeme.

The Show Must Go Home! Queenie odehrají velkolepou online show, fanouškům nabídnou unikátní zážitek

Proto, když v kapele přišel na přetřes online koncert, bylo od začátku jasné, že si nestoupneme jen tak na pódium, neodehrajeme patnáct písniček a nepůjdeme domů. Chtěli jsme pro fanoušky vytvořit něco speciálního, na čem se po takové době bez hraní budeme moct i my sami vyřádit.

Vypůjčili jsme si část stage z naší chystané show Queen Relived, kterou navrhl český stage designer Martin Hruška. Jeviště, na kterém náš online koncert odehrajeme, bude mít tři úrovně a rozlohu okolo 300 metrů čtverečních. Už jen tím několikanásobně překonáme běžnou velikost koncertních pódií. Nad jeviště zavěsíme 100 metrů čtverečních LED obrazovek a svítit na nás bude přes 250 světel a světelných panelů, které spotřebují přes 300 000 wattů. Pro představu, to je výkon zhruba dvou tramvají typu T3. Už teď vím, že zima nám během koncertu rozhodně nebude…

I když jsme si vypůjčili část stage z Queen Relived, online koncert bude jiný. V repertoáru máme asi 80 písní plus jsme nedávno zařadili úplně nové nebo oprášili ty, které jsme už dlouho nehráli. Záměrně se snažíme vyvarovat písním z playlistu na chystanou letní tour nebo právě Queen Relived. I když je pravda, že pecky jako například Bohemian Rhapsody musí zaznít vždycky. Chystáme také několik překvapení, a taky díky online prostředí můžeme využít předtočené materiály ze zkušebny a vzít diváky i mimo jeviště a ukázat jim zákulisí velkého koncertu, kam se běžně nedostanou.

Téměř dokonalá iluze. Queenie oživili Křižíkovu fontánu

Koncert samotný se odehraje v pronajatém ateliéru. Veškeré přípravy – stavba, demontáž, kamerové a generální zkoušky i koncert samotný – pak budou trvat celé čtyři dny. Na realizaci celé akce se podílí 124 lidí. Rozpočet na online koncert je tak větší než na celou loňskou letní tour. Troufám si proto tvrdit, že připravujeme show, jaká v českém online prostředí ještě nebyla. Jasně, jde „jen“ o online přenos. Ale i tak chceme našim fanouškům poskytnout jedinečný zážitek. A hlavně už se sami moc těšíme, až se postavíme na to velké jeviště a pořádně si zahrajeme.

Text: Michael Kluch, foto: archiv Queenie
Témata: Queenie, Michael Kluch, Queen

zavřít