TOP 7 | Queen na všechny způsoby. Přehled revivalů ikonické kapely

Vydáno 20.08.2020 | autor: Tomáš Kocian

Nedílnou součástí mýtu kolem kapely Queen je osud Freddieho Mercuryho, po jehož smrti skupina zažila další nárůst popularity a stala se prakticky nesmrtelnou. Na území Česka platí Queen za jedinečný fenomén, čemuž odpovídá i počet tribute kapel, které slavné písně hrají. Sestavili jsme přehled těch nejvytíženějších.

TOP 7 | Queen na všechny způsoby. Přehled revivalů ikonické kapely Kapela Queenie při koncertu na pražském Výstavišti | Foto: Bára Nosková

Úmrtí slavného hudebníka zpravidla mívá pozitivní vliv na prodeje alb a Queen nejsou výjimkou. V České republice rozruch kolem Queen znovu nastartoval nebývalý úspěch snímku Bohemian Rhapsody z roku 2018. Na dračku šly upomínkové předměty i hudební publikace s tématem „královské“ kapely.

TOP 10 kapel, které vyměnily frontmana. Queen, AC/DC, Genesis a další. Lze to přežít?

Na nové vlně popularity se svezly také revivaly, respektive tribute kapely, které se s různými výsledky snaží co nejvěrněji napodobit ikonické písně. Epigoni Queen nechyběli na městských slavnostech a vesnických tancovačkách, v letošním roce dokonce jedna z tribute kapel vystoupí v O2 aréně. A to hned třikrát. Zní to neuvěřitelně i proto, že samotní Queen jsou stále ještě aktivní kapelou.

Queenie

Queenie jsou v současnosti zřejmě nejslavnější tribute band v české kotlině. K opravdovým Queen mají nejblíž nejen imagí frontmana, ale především kvalitou provedení písní. Dokonalé imitaci odpovídá i kapelní kalendář plný koncertů. Stačí se podívat na termíny vystoupení.

FOTO: Téměř dokonalá iluze. Queenie oživili Křižíkovu fontánu

Původně měli Queenie letos v květnu dvakrát koncertovat v O2 aréně, koncerty ale byly přesunuty na září a pro velký zájem byl přidán i třetí v prosinci. Obě data byla totiž beznadějně vyprodána. V současné době Queenie plánují i světové turné.

Queen Tribute Plzeň

Tohle je parta z Plzně, v jejímž čele stojí frontman, který to na podobu s Mercurym tolik nehraje. Nechybí sice blyštící se kostýmy ani ikonická gesta, jen ten typický knír někam zmizel. A hlasově je od Mercuryho taky trochu dál. 

Princess Queen Revival 

Na webu o sobě říkají, že jsou nejžádanějším Queen revivalem v Čechách i Polsku. Je libo Mercuryho s podkresem z cédečka, nebo raději s celou partou včetně ještě šediny nemajícího Briana Maye? Není problém. Tento revival nabízí obojí.

Prague Queen 

Kdybyste náhodou na koncertě zapomněli, že jste se nevrátili v čase a před vámi opravdu nestojí skuteční Queeni, kapela vám to ráda připomene nápisem na frontmanově tričku. Ostatní členové kapely image moc neřeší.

Queen Tribute Band - Majesty

Queen jsou mezinárodní fenomén a nelze se divit, že se Mercuryho snaží oživit i v jeho domovině. Na Britských ostrovech působí například projekt pod názvem Queen Tribute Band - Majesty a nutno uznat, že záznamy z jeho koncertů vypadají nejprofesionálněji, ať už mluvíme o provedení písní, image, scéně, choreografii nebo světlech. Koncertují po celém světě, jen ta podoba zpěváka s originálem lehce hapruje.

Marc Martel Queen Show 

Zde se podoba barvy hlasu nezapře. I díky tomu se kanadský zpěvák podílel na natáčení snímku Bohemian Rhapsody. Martel zpívá ve většině skladeb, které v kasovním trháku zazněly. S písněmi Queen má Martel dlouholeté zkušenosti. Začalo to před devíti lety, kdy se stal vítězem projektu Queen Extravaganza, který organizuje bubeník Roger Taylor. Ti dva spolu několik let dokonce vystupovali a letos měl zavítat se svou Queen Show do Prahy, kvůli koronaviru byl termín však posunut na únor příštího roku. V oboru imitace Freddieho Mercuryho se jedná o špičku.

A co opravdoví Queen

Po smrti Freddieho Mercuryho měla kapela dvě možnosti, z nichž jedna byla krokem do neznáma. Pověsit muziku na hřebík muzikanti nechtěli. Po dokončení posmrtné nahrávky Made in Heaven a odchodu baskytaristy Johna Deacona to za mikrofonem zkusili nejdříve s Paulem Rodgersem.

TOP 10 písní obsahujících skryté zprávy, když si je pustíte pozpátku: Lady Gaga, Linkin Park i Queen

V roce 2008 vydali zatím vůbec poslední a také jediné album bez Mercuryho hlasu. Krom toho si Brian May párkrát odskočil ke svým vedlejším projektům jako například turné se zpěvačkou Kerry Ellis. Součástí kapely Queen je už pár let také zpěvák Adam Lambert. Kapelu zaujalo jeho vystoupení v soutěži American Idol, kde už v prvním castingu vyšvihnul skladbu Bohemian Rhapsody.

Text: Tomáš Kocian
Témata: Queen, Freddie Mercury, Brian May, Bohemian Rhapsody, Marc Martel, Queenie

zavřít