TOP 10 písní Freddieho Mercuryho: Fenomenální zpěvák ovládal rock, pop, operu i sportovní hymnu

Vydáno 24.11.2018 | autor: Filip Pešta

I když žil Freddie Mercury nespoutaným a divokým životem, jeho skladatelská a pěvecká genialita ho neopouštěla. Jak už to tak v životě umělce bývá, inspirace přichází buď tiše a po špičkách, nebo vás udeří jako blesk. Připomeňme si deset zásadních hitů nenapodobitelného interpreta i s příběhy jejich vzniku. Od smrti Mercuryho, jehož osud můžeme v současnosti sledovat na plátnech kin díky snímku Bohemian Rhapsody, uplynulo 24. listopadu už 27 let. 

TOP 10 písní Freddieho Mercuryho: Fenomenální zpěvák ovládal rock, pop, operu i sportovní hymnu TOP 10 písní Freddieho Mercuryho: Fenomenální zpěvák ovládal rock, pop, operu i sportovní hymnu

 

KILLER QUEEN (Sheer Heart Attack, 1974)

První mezinárodní hit kapely, jehož byl Freddie autorem. Na své poměry nezvykle použil opačný postup a napsal nejdříve text a poté hudbu. Píseň má všechny atributy noblesy, zároveň však oslavuje výstřednost. Dle Freddieho slov je o jedné luxusní prostitutce, i když někteří tvrdí, že Killer Queen je ve skutečnosti o promotérovi ze společnosti EMI jménem Eric Hall. Nejvíce mylné tvrzení je, že si Freddie utahuje z Marie Antoainette. Přesto se však její jméno v textu objevuje.

RECENZE: Bohemian Rhapsody - Strhující zmrtvýchvstání rockové legendy jménem Freddie Mercury


LOVE OF MY LIFE (A Night At The Opera, 1975)

Byla napsána pro Mercuryho bývalou snoubenku Mary Austin. Stala se jedničkou hitparád v Brazílii a Argentině, kde na špici vydržela celý jeden rok. Během vesmírné cesty raketoplánu Columbia STS-107 si ji nechal zahrát izraelský astronaut IIan Ramon. Když hrála, pronesl slova: "Krásné ráno mojí ženě Roně, jsi láska mého života." Při tragicky neúspěšném proletu skrze atmosféru však zemřel.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Freddie Mercury (1.)


BOHEMIAN RHAPSODY(A Night At The Opera, 1975)

Šestiminutová suita je vrcholem Mercuryho tvorby. Stala se historicky třetím nejprodávanějším singlem ve Velké Británii a jedním z nejprodávanějších na celé planetě. Freedie napsal ikonickou hymnu ve svém domě v Londýně. Mercuryho záměr byl složit něco jako "falešnou operu", něco, co se vymyká normám rocku a zároveň by si to odskočilo k opeře. Vrstvené operní vokály se nahrávaly deset až dvanáct hodin denně. Celá skladba byla nahraná za tři týdny a obsahuje 180 vrstvených vokálních partů.




SOMEBODY TO LOVE(A Day At The Races, 1976)

Bubeník Roger Taylor o skladbě prohlásil: "Freddie byl hodně ovlivněný Arethou Franklin. Snažili jsme se ji hrát v uvolněném tempu s gospelovým feelingem." Vrstvami vokálů se nešetřilo, a tak trio May, Mercury, Taylor nazpívalo svoje party opakovaně. Cílem bylo vytvořit dojem převelikého gospelového sboru o sto členech. Špatné vztahy či existence Boha, o tom všem se v Somebody To Love hovoří.

VIDEO: Takhle zní Bohemian Rhapsody od Queen na 100 let starých varhanech v zábavním parku


WE ARE THE CHAMPIONS (News Of The World, 1977)

Stala se hymnou sportovních událostí, byla i titulním songem fotbalového Mistrovství světa v roce 1994. Podle vědecké studie z roku 2011 je to jedna z nejvíce chytlavých sladeb v historii pop music, přestože se nikdy nevyhoupla na první příčku žádné hitparády. Je považována za ikonickou právě proto, že její refrén dokázaly zpívat tisíce fanoušků na vyprodaných stadionech. A dnes ji známe jako univerzální sportovní hymnu. 

LIVE: Queen a Adam Lambert předvedli v Praze megalomanskou show, nechyběla vzpomínka na Mercuryho


CRAZY LITTLE THING CALLED LOVE (The Game, 1980)

Mercuryho pocta Elvisu Presleymu. "Napsal jsem ji během pěti nebo deseti minut. Vzal jsem si starou kytaru, na kterou umím jen pár akordů, což je dobré, protože vás to nutí být kreativní v rámci možností, které máte." Když ji Mercury psal, byl zrovna ve vaně v hotelu Bayerischer v Mnichově. Ve studiu se prý nahrála za méně než hodinu, přestože producent Reinhold Mack tvrdí, že těch hodin bylo celkem šest.


THE MIRACLE (The Miracle, 1989)

Před albem The Miracle se celá kapela shodla, že na každé písni budou pracovat jako tým a její autorství si spravedlivě rozdělí. Píseň popisuje několik "božích výtvorů", mezi které patří například Tádž Mahal či Babylonská věž. Vše jsou to boží zázraky, avšak na ten pravý v podobě míru na Zemi všichni stále čekáme. Text zároveň odkazuje na osobnosti jako kapitán James Cook, Kain a Ábel nebo Jimi Hendrix. Píseň doprovází skvělý vizuál, ve kterém členy Queen nahradili jejich dětské verze.  


BARCELONA (Barcelona, 1988)

Splněný sen jedné rockové legendy - duet s operní pěvkyní Montserrat Caballé. Objevil se samozřejmě na jejich společném albu z roku 1988. Považuje se za největší hit Mercuryho sólové kariéry. Freddie byl velkým fanoušek opery a právě sopranistku Caballé si zvláště oblíbil. Samotná pěvkyně pak na základě této spolupráce vyslovila přání, že chce s rockovým zpěvákem nahrát celé album. Farrokh Bulsara samozřejmě souhlasil. Píseň je předkládána jako učebnicový příklad kombinace vokálních technik klasického a populárního zpěvu.


I'M GOING SLIGHTLY MAD (Innuendo, 1991)

Dílo Mercuryho a jamajského zpěváka a herce Petera Strakera zlehčuje Freddieho psychické vedlejší efekty způsobené bojem s AIDS. Nápad na tuto píseň měl již nějakou dobu v hlavě. Její text sepsali společně se Strakerem za jeden večer. Mercury chtěl napsat něco jako složeninu drzých, šílených jízlivostí, inspirovaných spisovatelem divadelních her Noëlem Cowardem. Pro obal singlu byl inspirací francouzský karikaturista Jean Ignace Isidore Gérard. Můžeme si tak užívat verše jako "Pletu pouze jednou jehlicí", "jezdím pouze na třech kolech" či "Myslím, že jsem banánovník". Jeho ztvárnění šílence je legendární.


THERE MUST BE MORE TO LIVE THAN THIS, STATE OF SHOCK

Jako poslední přidáváme lahůdku z archivů. Věděli jste, že se Freddie Mercury potkal i s Michaelem Jacksonem? Freddie věděl, že Michael nesnáší drogy, a tak z úcty k němu šňupal kokain tajně na toaletě. Z jejich studiových sedánků vznikly duety There Must Be More to Life Than This, původně složený pro album Queen Hot Space, a State Of Shock, kterou složil Michael se svým kytaristou Randy Hansenem. Třetí píseň Victory zůstává nevydaná. Nutno podoknout, že to těmto dvěma velikánům společně neskutečně jde.



text: Filip Pešta

Témata: Queen, Freddie Mercury, Michael Jackson

zavřít