Alex Clare interview: Kdykoliv píšu novou píseň, dávám do toho všechno

Vydáno 07.02.2017 | autor: redakce

Alex Clare se k nám vrací po pěti letech, aby představil své nové album Tail Of Lions. Autor hitu Too Close se představí již ve středu 8. února v pražském klubu Roxy. Od mládí se věnuje hudbě a jeho inspirací byla řada muzikantů z rozdílných žánrů, jako jsou například jazz, blues, dubstep nebo UK garage. Vše se promítlo i v jeho vlastní tvorbě. 

Alex Clare interview: Kdykoliv píšu novou píseň, dávám do toho všechno Alex Clare interview: Kdykoliv píšu novou píseň, dávám do toho všechno

Alexi, už jsi někdy složil skladbu o někom z tvé rodiny?
Z mé rodiny? Vlastně ano, napsal jsem skladbu o své mámě a také o své ženě. Zazpíval jsem ji a skončilo to tak, že jsme se vzali. Napsal jsem ji, když jsem ji poprvé potkal a poté jí to poslal emailem.

Klubová zima (I.): Koncerty Sum 41, Kensington, Onyxe a dalších hvězd zahřejí fanoušky

Kdy a proč jsi začal s hudbou?
Když mi bylo asi 7 let, rodiče mi koupili trubku. Nešlo mi to, ale potom jsem dostal bicí soupravu a na té mi to už konečně šlo, řekl bych, že dokonce velmi dobře. Poté jsem byl na střední škole a začal jsem hrát v mnoho kapelách. Jedna věc vedla ke druhé a zanedlouho jsem hrál už pořád. Býval jsem často ve studio a začal psát texty k hudbě. S hraním jsem začínal velmi brzy, když jsem byl malé dítě, už je to 25 let. Ale hudba je taková úžasná součást lidstva. Každý má nějakou svoji oblíbenou hudbu. Takovou, která ve vás vyvolává husí kůži. Kdyby všichni měli možnost dělat hudbu a měli talent, myslím si, že by ji dělali.

Na jaké hudební nástroje hraješ?
Hraju na kytaru, bicí a také na další nástroje, na všech tak nějak trochu. Ne moc dobře, ale univerzálně.

vložte odkaz, text nemažte

Co si myslíš o buskingu?
Jednou jsem busking zkusil. Bylo to těžké, velmi těžké. Zkoušel jsem hrát na mostě poblíž hospody, do které jsem kdysi chodil jako teenager s přáteli na pivo. Bylo to tak trapné, protože jsme neviděl nikoho, koho jsem znal. Myslím si, že v Londýně je velmi dobrá scéna s živou hudbou, ale nyní pomalu mizí. Spousta lidí buskuje, schvaluji to, protože je to dobrý způsob, jak se učit.

POCTIVOST A OPRAVDOVOST JE POKLAD

Jaké umělce obdivuješ a proč?
Mám spoustu oblíbených hudebníků. Můj hudební hrdina, kterého obdivuji, je Leonard Cohen... zemřel nedávno. Stejně tak Donny Hathaway, Stevie WonderBeatles.... Mohl bych mluvit o hudbě celé dny. Opravdu jsem miloval soul, když jsem byl dítě. Takže proto mám tak rád hodně bluesových a soulových hudebníků. Ale Leonard Cohen pro mě i mimo hudbu byl neuvěřitelný člověk, hluboký myslitel, velmi upřímný. Myslím, že poctivost a opravdovost je takový poklad. Opravdu miluji jeho osobnost a hudební tvorbu, byl výjimečný.

Býváš před vystoupením nervozní?
Ano, vždy. Kdysi jsem býval až vyděšený. Když jsem začínal vystupovat, měl jsem vždy takový zvláštní pocit. Přešel jsem z hraní na bicí v kapele až k pozici frontmana a kytaristy. Je velmi těžké, když máte jen kytaru a nemůžete se za něčím schovat. Teď když mám live show, nechci hrát na kytaru celý set, příliš bych se lidem dával na odiv. Ale je skvělý pocit vědět, že lidé přišli, aby se na vás mohli podívat. Vidět je mi dává velkou podporu a důvěru, že můžu zapojit celé publikum. Je to neskutečný pocit.

EVROPA I SVĚT SE STÁVAJÍ VELMI MALÝM A ZÁROVEŇ VELKÝM MÍSTEM

Co pro tebe znamená nové album Tail Of Lions a o čem vlastně je?
Trvalo dlouho, než jsem ho dal dohromady, ale snažil jsem se do něj dát co nejvíc autentičnosti. Sám jsem ho produkoval a věnoval mu tolik času, víc než kterémukoliv jinému. A o čem je? Svět kolem nás mi otevřel oči, Tail Of Lions je skladba o tom, co se děje ve světě, i o politické situací v Americe a Anglii. Evropa i svět se stávají velmi malým a zároveň velkým místem. Je tu tolik konfliktů a tolik utrpení, je to docela děsivé. O tom je část alba.

A ta další část?
Ta je opravdu o mně, mé ženě a o mém domácím životě. Když se oženíte, potkáte někoho, koho milujete, je to všechno poprvé. Růže, srdce, vášeň a emoce. A pak najednou po několika letech manželství začíná tvrdá práce. Musíte si uvědomit, že vztah, jakýkoli vztah, ať už je vážný nebo kamarádský, vyžaduje práci. A musíte vzít na vědomí, že jste se ve svém životě k něčemu zavázali. I o tom album je.

Jaká tvá skladba je pro tebe srdcová a proč?
Všechny moje skladby pro mě něco hodně znamenají. Kdykoliv píšu novou píseň, dávám do toho všechno. Miluji každou skladbu, kterou jsem vytvořil. Kdybych si měl ale vybrat, tak pro mě je mimořádně výjimečná skladba Open Your Eyes. Vždycky mě nabudí a dá mi tolik energie.

Hrál jsi v Praze před pěti lety, co se ti tu nejvíce líbilo?
Je to krásné město, z hlediska historického i kulturního. Je to už dlouho, co jsme tam naposledy hráli. Byli jsme tam na pár dní a bylo to krásné. Nádherné místo.

A otázka na závěr: Co chystáš do budoucna?
Na turné budu ještě několik měsíců a pak začnu dělat nové album. Budu se snažit začít, co nejdříve to bude možné. Uvidíme, jak rychle to půjde.

text: Eva Dang, foto: archiv

Témata: Alex Clare, Roxy, koncerty, busking

zavřít