Praha znovu ožije hudbou. Umění v ulicích podpoří Tomáš Klus, Emma Smetana nebo držitel Grammy Ondřej Pivec

Vydáno 06.06.2017 | autor: redakce

Druhý ročník festivalu Praha Žije Hudbou proběhne od 8. do 10. června. S cílem představit veřejnosti krásu živého města a vyzdvihnout zejména kvalitu pouličního umění se přední osobnosti české hudební scény vydají do ulic a oživí městský veřejný prostor. Vybírat drobné do klobouku tak budou mimo stovek amatérských umělců například herec a zpěvák Tomáš Klus, písničkář Xavier Baumaxa, Emma Smetana či držitel ceny Grammy Ondřej Pivec.

Praha znovu ožije hudbou. Umění v ulicích podpoří Tomáš Klus, Emma Smetana nebo držitel Grammy Ondřej Pivec Projekt Praha Žije Hudbou podpořila také Lenka Dusilová. Foto: Jiří Štarha

Na náměstí Jiřího z Poděbrad, Karlově náměstí, Jungmannově náměstí, na Klárově a v Kampusu Dejvice vyrostou v pátek a v sobotu pódia, kde se odehraje to nejzajímavější z festivalového programu. Na náměstí Václava Havla bude probíhat divadelní program a workshopy pro děti i dospělé. Kompletní program je k dispozici na www.prahazijehudbou.cz, či v bezplatné mobilní aplikaci pro iOS i Andriod.

FESTIVALY 2017: KAM VYRAZIT ZA KULTUROU

V ulicích bude od 8. do 10. června hrát na padesáti místech po celé Praze více než 200 umělců. Celkem proběhne více než 500 koncertů a divadelních představení. Slavnostního zahájení, které proběhne ve čtvrtek 8. června v 19 hodin na náměstí Václava Havla (piazzetta Národního divadla), se ujme dvojice mladých atletů s odvážným provazochodeckým vystoupením Slackshow. Následovat bude světová premiéra hry Zakázaná symfonie v režii Ivo Sedláčka, který si pokládá zásadní otázku: Chceme vůbec umění ve veřejném prostoru?

vložte odkaz, text nemažte

Zakázaná symfonie nabídne rap battle doprovázený rozmanitým ruchem pražské ulice. Desítky pouličních umělců, orchestr, sbor a artisté společně vytvoří příběh, který veřejnosti představí dvě strany pohledu na busking i na současnou vyhlášku. Celý zahajovací večer zakončí od 20 hodin karnevalový Průvod za busking v čele s uskupeními Amanitas či Sense of Fire. Divadelníci, buskeři a diváci společně projdou centrem města z piazzetty přes Národní třídu, Můstek, Staroměstské náměstí, Mariánské náměstí a Mánesův most až na Kampu.

Páteční nabitý program na pěti hudebních pódiích a jedné divadelní scéně nabídne například vystoupení Xaviera Baumaxy, zahraje i Martin E. Kyšperský ze skupiny Květy, Tomáš Klus neboThe Chancers. Doprovodný program nabídne (A)void Floating Gallery, kde budou po celý pátek a sobotu hrát DJs přímo na palubě lodi.

Sobotní program zahrnuje například vystoupení kapel Švihadlo, Abraxas, Longital, Smrtislav či I Love You Honey Bunny, kteří zahrají se speciálním hostem - zpěvačkou Emmou Smetana. Představí se také písničkář Vladimír Merta. Třídenní pouliční slavnost završí sobotní afterparty v pěti pražských klubech - Chapeau Rouge, Jazz Dock, Klubovna, Nákladové nádraží Žižkov a Zázemí.

Petici proti kontroverzní pražské vyhlášce týkající se pouličního umění, kterou loni podepsalo přes 3000 lidí, letos nahradí hlasování "A co si myslíte vy?". To organizátoři připravili ve spolupráci s iniciativou Prezident 21. Veřejnost se může k tomu, jestli pouliční umění patří do Prahy, vyjádřit na odkazu prahazijehudbou.cz/vy. "Chceme dát Pražanům šanci říct svůj názor na současnou vyhlášku, pozitivními a negativními hlasy rozhodnout o konkrétních pasážích v ní. Výsledky tohoto malého průzkumu pražského veřejného mínění předáme primátorce, radním i všem zastupitelům. Je to vůbec první možnost, kdy se občané mohou k vyhlášce takto vyjádřit. Sám jsem zvědav, co si Pražané o pouličním umění ve městě myslí," dodává Jan Gregar.

Témata: Praha Žije hudbou, busking, Tomáš Klus, Emma Smetana, Ondřej Pivec

zavřít