Recyklovaná stage na letních festivalech přinesla několik hudebních objevů. Jakých?

Vydáno 02.09.2016 | autor: admin

Suverénně nejmenší scéna letošních letních hudebních festivalů se jmenovala REC.stage. Přes svou „velikost“ nabízela poměrně často skvělou festivalovou atmosféru, netradiční buskingové show a ojedinělé zážitky fanoušků i kapel v recyklovaném hávu.

Recyklovaná stage na letních festivalech přinesla několik hudebních objevů. Jakých? Recyklovaná stage na letních festivalech přinesla několik hudebních objevů. Jakých?

Záměrem portálu Samosebou.cz, který scénu REC.stage realizoval na podporu projektu Čistý festival na Rock for People, Colours of Ostrava a dalších šesti festivalech, bylo prostřednictvím buskingu a recyklace kapel do akustické podoby podpořit třídění odpadu na letních akcích. Díky unikátnímu konceptu a obrovskému zájmu českých a zahraničních interpretů o vystoupení přinesla scéna hned několik hudebních objevů. Kdo si podle nás zaslouží pozornost pořadatelů festivalů pro příští sezónu?

 

 O účast na REC.stage usilovalo v přihláškách
 2 391 interpretů

 Do hlasování fanoušků postoupilo celkem
 81 kapel

 O účasti kapel na REC.stage v hlasování rozhodovalo  
 40 709 fanoušků

 Celkem na REC.stage proběhlo
 39 oficiálních koncertů
 5 plánovaných tajných koncertů
 více než 200 náhodných buskingových koncertů 

 

Cocaine Party
odehráli 5 oficiálních koncertů na REC.stage

Veni, vidi, vici. Těmito třemi slovy lze popsat léto opavských Cocaine Party na hudebních festivalech. Pod veni, tedy přišel, si můžete představit údajně šílený nápad zpěváka kapely Filipa Neklapila. Ten Cocaine Party na REC.stage přihlásil v brzkých ranních hodinách po návratu z mejdanu. Následovalo vidi, tedy viděl. Video ke skladbě Sometimes shlédlo a sdílelo během dvou týdnů hlasování tolik fanoušků, že nebylo pochyb, kdo vyhraje soutěž kapel o turné na REC.stage. Pak už jen následovalo sladké vici – zvítězil. Cocaine Party doslova rozbili REC.stage a získali si svou energií všechny festivalové fanoušky, kteří se nebáli vydat na nejmenší festivalovou scénu. Show doplnili recyklovanou kytarou vyrobenou z plechu vyhrabaného ve sběrně odpadů. O velké budoucnosti kapely svědčí zájem mnoha festivalových pořadatelů a známých hudebníků, kteří uznale sledovali koncert na Rock for People. Cocaine Party jednoznačně představují energii příští festivalové sezóny!

 

Vypsaná fixa unplugged
odehráli 2 plánované tajné koncerty na REC.stage

Pokud máte pocit, že je na českých hudebních festivalech někdy „přefixováno“, zastavte se čas od času na REC.stage. Jedině tak vám neunikne tajný akustický set Vypsané fixy! Při koncertu si poslechnete výhradně ty skladby, které nezazní během oficiálního hudebního setu na hlavních festivalových pódiích. A hlavně budete mít pocit, že jste objevili novou kapelu, kterou chcete poslouchat znovu stále dokola. Vypsaná fixa se v netradičním recyklovaném akustickém provedení na REC.stage představila na Rock for People a Benátské. Především v Hradci Králové nastala po prvních akordech mánie fanoušků, kteří nevěřícně přistupovali k předem neohlášenému koncertu na REC.stage. Koncert končil pogováním, které není na akustických koncertech až tak příliš typické. Pro Vypsanou fixu je to jednoznačný signál. S akustickou show se stávají zcela novým objevem, který si může získat fanoušky na menších festivalových pódiích. 

 

David Stypka & Bandjeez
odehráli 1 neplánovaný busking na REC.stage

David Stypka je a současně není objevem letošních festivalů. S různými projekty a kapelami se totiž na české hudební scéně pohybuje přibližně dvacet let. Výrazně však na sebe upozornil až s kapelou Bandjeez letos v létě díky minialbu Jericho. Buskingový koncert na Colours of Ostrava domlouval basák Maro Zeman na poslední chvíli, přičemž frontman David Stypka dorazil na festivalové pódium přímo z nákupu v supermarketu. Díky rychlým telefonátům se na REC.stage sešla celá řada výborných hostů. Ti předvedli dokonalou akustickou hudební recyklaci, při které nechyběl kachon a saxofon. Protože se jednalo o programově neplánovaný busking, unikla show většině návštěvníků Colours of Ostrava. Přesto si malý zlomek návštěvníků festivalu naplno užil intimní koncert, při kterém právě díky hudební improvizaci naplno vynikly schopnosti kapely. Ta v příštím roce jednoznačně nadchne české festivalové fanoušky.  

 

PR   

zavřít