Chris Norman interview: Rockovou hvězdu nedefinuje počet manželství

Vydáno 23.09.2018 | autor: Roman Jireš

Hity nahrané s britskou rockovou kapelou Smokie i svůj sólový repertoár připomene českým posluchačům Chris Norman. Sedmašedesátiletý zpěvák vystoupí v Praze 4. října, v Brně bude k vidění o dva dny později. "Pokaždé se do České republiky moc rád vracím," prozradil nám v krátkém rozhovoru. 

Chris Norman interview: Rockovou hvězdu nedefinuje počet manželství Chris Norman interview: Rockovou hvězdu nedefinuje počet manželství

V Praze vystoupíte 4. října, krátce po vás tam zahraje vaše bývalá skupina Smokie s jediným pamětníkem zakládající sestavy Terrym Uttleym. Jaké jsou vaše vzájemné vztahy, vídáte se někdy?
Máme přátelské a korektní vztahy, ale nestýkáme se nijak zvlášť. Potkáváme se občas na letištích, kde si vždy popovídáme o tom, co je nového. Je to už přes třicet let, co s kapelou nezpívám, čas neuvěřitelně letí. 

Chris Norman, nezaměnitelný hlas Smokie, zazpívá v Praze a Brně
 
Smokie i vy sólově slavíte úspěchy především v Německu a střední Evropě. Čím si to vysvětlujete?
Těžko říct, možná to je tím, že jsme v osmdesátých letech několikrát hráli v tehdejším Československu a dalších zemích tehdejšího komunistického bloku. Získali jsme si přízeň fanoušků a udržujeme si ji dosud. V každém případě je to skvělé a pokaždé se do České republiky moc rád vracím. Vzpomínám si, že v Praze jsem byl i v době Sametové revoluce. Byl jsem tu tehdy asi dva nebo tři dny a ta atmosféra byla znát. Lidé mluvili o tom, co by se mělo stát a co se stane, byli zjitření. Ta změna visela ve vzduchu. 

Při svém turné v Česku v roce 2012 jste zpíval hity Smokie i písně z vaší sólové kariéry. Jaký bude playlist tentokrát? Dojde i na představení vašeho posledního alba Don't Knock The Rock?
Ano, zazní i materiál z Don't Knock The Rock a řada těch písní, které znají moji fanoušci z minulosti. Ale ať přijdou a nechají se překvapit, přesné složení playlistu se dopředu neprozrazuje. Mám rád, když je publikum překvapeno. 

SOUTĚŽ: Chris Norman v Praze a Brně
 
Stále o vás platí, že nejste typická rocková hvězda, protože trávíte celý život s jednou manželkou a svými pěti dětmi?
Haha, myslím, že typickou rockovou hvězdu nedefinuje počet manželství. Svoji rodinu, manželku, děti i vnoučata prostě miluju. Osobní a profesní život je třeba rozlišovat. Věřím, že i člověk s milující rodinou může být řádná rocková hvězda. 


 
Ve svých šedesáti sedmi letech za sebou máte tisíce koncertů. Co vás nutí k tomu stále ještě pracovat?
Rád hraju, rád skládám písničky, baví mě práce ve studiu. To je to, co dělám, to je můj život. Muzika je tím, co mě žene dál. Baví mě stát na pódiu, nahrávat písničky a pak je hrát lidem. Nic víc, nic míň.

text: Roman Jireš, foto: archiv

Témata: Chris Norman, Smokie

zavřít