Jan Dvořák (Všichni svatí): Obrozenci, kteří dotvořili češtinu, mohou v klidu spát

Vydáno 26.05.2017 | autor: redakce

Kapela Všichni svatí se pozvolna dostává do povědomí českých posluchačů. Loni například předskakovala No Name na velkém koncertu ve Forum Karlin a nyní připravuje novou desku. Její frontman Jan Dvořák se navíc aktivně věnuje i textařskému řemeslu. Více nám prozradil v rozhovoru. 

Jan Dvořák (Všichni svatí): Obrozenci, kteří dotvořili češtinu, mohou v klidu spát Jan Dvořák (Všichni svatí): Obrozenci, kteří dotvořili češtinu, mohou v klidu spát

V jaké fázi se momentálně nacházejí Všichni svatí?
Připravujeme se na novou festivalovou sezonu. Čeká nás asi 15 koncertů. Zároveň se scházíme nad tvorbou nové desky. Točit bychom mohli vydat na konci příštího roku. Máme jednoho mladýho kluka na kytaru - umí loopery a další věci, bude to zajímavé.

Všichni Svatí interview: Přežít v dnešním světě vyžaduje svatou trpělivost a pokoru

Jak s kapelou hodnotíte uplynulý rok?
Minulý rok byl velmi náročný, 40 koncertů a únava. Nicméně si myslím, že se nám podařilo dostat se více do povědomí lidí v ČR. Rádia hrají singl Víno a kouř, který se umisťuje v hitparádách. Největší zážitek je pro nás hrát naživo, to je prostě pořád stejná radost.

Jak vzpomínáte na společné koncerty s No Name?
No Name nás pojí přátelství, a také náš obdiv k jejich kariéře. Hrát před vyprodaným Forem Karlín je určitě zážitek. Také si člověk vyzkouší jak fungují písně a aranže před velkým davem lidí. Je to určitě dobré pro tvorbu písniček, protože věci fungují jinak - musí být co nejjednodušší a sdělné, jakoukoliv "vatu" vám dav neodpustí....

vložte odkaz, text nemažte

Rýsuje se pro letošní rok nějaká další spolupráce?
Pojedeme pár koncertů s Čechomorem.


Všichni svatí hráli na koncertu No Name ve Forum Karlín. Foto: Martina Havlíčková

Máte v plánu se i na novém albu spojit s některým ze zahraničních producentů?
Určitě, pár jmen máme vybraných, záleží to však na financích. Možná se naopak rozhodneme natočit desku v Praze.

PRVNÍ TEXT JSEM NAPSAL V KEMPU U RYBNÍKA

Věnujete se také textařině. Jak dlouho?
Psaní textů se věnuji od čtrnácti let, v podstatě od té doby, co mi jako každému skončil sladký věk nevinnosti a začal jsem běhat za holkama. Znáte to, pak už jde všechno jako na houpačce, jednou dole, jednou nahoře. Můj první text se jmenoval Spící dívka, napsal jsem to v kempu u rybníka. Taková hezká osmnáctiletá holka z Prahy spala nevinně ve stanu. Když teď o tom přemýšlím, možná byla jenom opilá....

Dokážete odhadnout, kolik písní už máte na kontě? 
OSA posílá každoročně přehled, momentálně cca 140.

Jak se u Vás proměnil přístup k psaní textů v období Vaší kariéry, berete všechny poptávky od umělců, kteří k vám s žádostí přicházejí?
Psaní textů je řemeslo jako každé jiné, zedník zazdívá svoje první okno v životě třeba celý den, sté okno už mu trvá hodinu, tak je to i s texty. Všechny poptávky od umělců neberu, musím je mít nějakým způsobem rád.

Psal jste texty například na poslední album Heleny Vondráčkové, jak k tomu došlo?
S Helenou se znám od roku 2012, tehdy nás seznámil Richard Dušák na jednom večírku. Petr Muk už byl bohužel po smrti, a Richard asi chtěl, abych měl pro koho psát... Na jejím novém albu Dávno vím svý mám pět textů a tři písně i s textem. Helena v podstatě do textů nezasahovala, dělal jsem drobné úpravy s ohledem na lepší zpívatelnost. Tu a tam se obrazy prosvětlovaly, moje původní zněmí bylo někdy moc temné.

MNOHDY MĚ PŘIPOMÍNKY NAVEDOU K LEPŠÍMU VÝSLEDKU

Stává se, že se někdy umělec snaží pozměnit část už napsaného textu. Jak k těmto změnám přistupujete? Je to pro Vás hodně citlivá věc?   
Pokud píšete text pro jiného umělce, nikdy se úplně nemůžete trefit do jeho vkusu, snažíte se mu vlastně vnutit také svůj svět. Pokud vyžaduje změny ne na úkor významu - nemám s tím problém. Jestli je to citlivá záležitost? Myslím že není. Je to radost, mnohdy mě připomínky navedou k lepšímu výsledku.

Koho z českých textařů respektujete? 
Odrostl jsem na "staré gardě". V 80. letech jsme s jednou slečnou poslouchali Příběhy, písně, balady od Václava Neckáře, všechny ty krásný texty od Ladislava Kantora, Zdeňka Rytíře, Eduarda Krečmara a Michala Prostějovského, tam někde jsem si začal přát, že bych to jednou chtěl taky tak umět.

Z nové generace mám rád Márdiho (Vypsaná Fixa), texty Lucie, J.A.R, taky Petra Honse, který přinesl zpět do Čech opravdovou snovou romantiku. Myslím že obrozenci, kteří dotvořili češtinu, mohou v klidu spát.  

Pro kapelu Všichni svatí si píšete texty pouze sám? 
Ano, sám. Tady mám největší svobodu protože si je píšu pro sebe.

text: Marta Pušová, foto: archiv interpreta, Martina Havlíčková

Témata: Všichni svatí, Jan Dvořák, Helena Vondráčková

zavřít