Sebastian interview: Nebyl jsem dobrý muzikant, neměl jsem na koncertech co hrát. Dnes můžu konečně ukázat, co ve mně je

Vydáno 24.03.2017 | autor: Josef Martínek

Prorazil před dvěma lety virálním hitem Toulavá, na své začátky ale liberecký zpěvák Sebastian vzpomíná sebekriticky. "Docházelo k paradoxním situacím, kdy jsem měl sice možnost ukázat se na velkých festivalech, ale neměl jsem na nich co hrát," říká o problémech s přípravou repertoáru. Dnes je ale jeho první deska Hvězdy konečně na světě a pokřtí ji v rámci svého turné 29. března v pražském Lucerna Music Baru.

Sebastian interview: Nebyl jsem dobrý muzikant, neměl jsem na koncertech co hrát. Dnes můžu konečně ukázat, co ve mně je Sebastian interview: Nebyl jsem dobrý muzikant, neměl jsem na koncertech co hrát. Dnes můžu konečně ukázat, co ve mně je. Foto: Lukáš Loužecký

Sebastiane, klip k tvému prvnímu singlu Toulavá má už 20 milionů zhlédnutí. Byl pro Tebe úspěch tohoto songu závazkem, aby se i celá deska fanouškům líbila?
Deskou jsem si chtěl hlavně dokázat, že zvládnu vytvořit něco, co má podle mě smysl. Tahle písnička měla velký virální úspěch, ale v těch dalších mi nešlo o to, aby měly X milionů zhlédnutí, ale abych v nich byl opravdu já. Přesto věřím, že každá z nich má rádiový potenciál a mohla by se stát hitem, záleží ale vždycky na mnoha faktorech, které se pro to musí sejít.

SOUTĚŽ: VYHRAJ 3 X CD SEBASTIANA - HVĚZDY

Zajímavé je, že na desce ti autorsky vypomáhali i ODD a Beef ze skupiny ATMO musíc, kteří se primárně věnují hip hopu. Jak dobře se adaptovali na tvou popovou tvorbu a nakolik ses autorsky podílel ty sám?
Je třeba říci, že Ondra (ODD, pozn. red) je na rozdíl od většiny hiphopových producentů opravdu skvělý muzikant. Vystudoval konzervatoř, umí na spoustu nástrojů a popové cítění v sobě má. To, co po hudební stránce nemůže dát ATMO music, dal mně. Jen bylo časově náročné to skloubit s aktivitami kolem jejich vlastní kapely, proto nám přípravy desky trvaly tak dlouho. Nejvíc práce jsme udělali v posledních pěti měsících a s výsledkem jsme maximálně spokojeni. Jsem spoluautorem všech písní, mění se jen to, z jaké části. Některé jsem dělal celé sám, u jiných jsem napsal zpěvovou linku, někde refrén. Psal jsem si také texty.

Autorem jedné písničky je Xindl X, proč jsi oslovil právě jeho?
V návaznosti na úspěch singlu Toulavá jsme chtěli rychle nahrát i desku. Jenže v té době jsem neměl písničky, byl jsem špatný muzikant, neměl jsem na čem stavět. Singly jsem si doma uplácal sám, a to jsem uměl pouze šest akordů na kytaru. Dlouho jsem se bránil tomu, aby mi někdo písničku celou napsal, ale nakonec jsem kývnul na to, že jednu přijmu. Nebylo to na zakázku, jde o skladbu Náhradní díly, která byla původně určena někomu jinému. Našel jsem v ní téma, se kterým jsem se mohl ztotožnit, a dnes vím, že to bude singl. S Ondrou aka Xindlem X jsme navíc kamarádi, takže mi 29. března pokřtí v Lucerna Music Baru desku.

Jarní turné (II.): Na pódia míří Sebastian, Sto zvířat, UDG i Monkey Business

Můžeš čtenářům prozradit, pro koho ta píseň byla původně psaná?
Byla pro Adama Mišíka.

MOJE KONCERTY NEBYLY TAK DOBRÉ, JAK MOHLY

Sám přiznáváš, že před dvěma lety jsi nebyl dobrý muzikant. Dá se tedy říci, že počkat s vydáním se nakonec ukázalo jako dobrá volba?
Na jednu stranu byla škoda, že se nepodařilo desku vydat hned v návaznosti na úspěch singlu. Ukázalo se to hlavně na koncertech, kde jsem neměl vlastní repertoár a z většiny jsem hrál covery. Vím, že moje první koncerty zdaleka nebyly tak dobré, jak mohly, ale i tak jsem se snažil vždy podat maximální výkon. Docházelo k paradoxním situacím, kdy jsem měl sice možnost ukázat se na velkých festivalech, ale neměl jsem na nich co hrát.

vložte odkaz, text nemažte

Ty dva roky ti ale daly čas na sobě pracovat a vyvíjet se...
Ano, myslím, že ten čas mi pomohl víc se vyprofilovat jednak jako muzikant, ale i jako člověk. Tím, že jsem kolem sebe neměl příliš potenciálnch autorů, mi nezbylo nic jiného, než začít psát sám. Nikdo mi neposílal podklady ani kytarové linky, musel jsem se naučit sám hrát na kytaru, rozepsat se v textech. A teď se u lektorky snažím zapracovat na zpěvu.

Začínajícím hudebníkům bys tedy doporučil spíš radši počkat, než vydávat polotovary?
Určitě, i když to má i druhou stranu mince. Pokud se totiž podaří zaujmout fanoušky s padesátiprocentní prací, co se stane, až jim ukážeš tu stoprocentní? Mám několik fanoušků, kteří se mnou objeli spoustu koncertů a stali se z nich už mí kamarádi, na koncerty je dnes pouštím zadarmo. Rád bych jim teď jejich podporu vrátil a ukázal jim konečně všechno, co ve mně je.

Sebastian v Chomutově: Hvězdy, konfety a autogramiáda

VSTŘÍCNOST K FANOUŠKŮM SE MI PÁRKRÁT VYMSTILA

Patříš mezi interprety, kteří slaví velký úspěch na internetu, vnímáš tuhle digitální éru jako výhodu, nebo by ses radši narodil do doby, kdy si lidé poctivě kupovali desky?
Já jsem vlastně takový hudebník - nehudebník. O hudbu jsem se začal zajímat až před zhruba sedmi lety, ale nikdy jsem nebyl ten, který by si kupoval desky. Naopak, patřil jsem mezi ty, co jdou radši na Uložto a zadarmo si hudbu stáhnou. Až když jsem začal pracovat na vlastních písničkách a viděl, jaké množství práce a energie za tím je - a to nemluvím zdaleka jen o sobě, ale i o tom, co vidím u svých kolegů - přehodnotil jsem to a dnes si desky kupuji. Sociální sítě a digitální služby jsou fajn, hudba se aspoň dostane k lidem. To, jestli chtějí interpreta podpořit, už záleží na jejich uvážení.

Jsou pro tebe sociální sítě stěžejní v komunikaci s tvým publikem? Dokázal by sis představit žít v době bez Facebooku či Instagramu?
Vůbec ne. Myslím, že by všechno bylo o hodně těžší. Snažím se fanouškům věnovat co nejvíc, komunikovat s nimi, ale už jsem narazil i na situace, kdy se mi to vymstilo. Je totiž důležité, aby fanoušci pochopili, že všechno má svou hranici. Stalo se například, že se za mnou někdo odstěhoval do Liberce a podobně.

Anonymita internetu dává volnou ruku haterům k tomu, aby někoho velmi nevybíravě kritizovali. Jak se ty s takovými vzkazy vypořádáváš?
Negativní názory se občas objevují, ale nikdo se nezavděčí všem. Občas dokonce někdo napíše něco tak vtipného, že se tomu sám zasměju. Něco jiného bylo, když mi začali lidé psát komentáře ohledně mého zpěvu po vystoupení na Českém slavíku. Měl jsem za sebou tehdy čtyři koncerty, moc jsem toho nenaspal, mlel jsem z posledního a bohužel se mi vystoupení moc nepovedlo. Mám pocit, že od té doby někteří lidé už z principu píšou, že můj zpěv naživo je špatný, protože už jsou tím předsudkem ovlivněni. To mě mrzí, snažím se na sobě pracovat, ale vím, že je přede mnou ještě dost práce, abych se mohl na pódium postavit a cítit se přitom jistě. Momentálně jsou tyhle komentáře trochu v mém podvědomí.

TURNÉ BERU JAKO VSTUP DO HUDEBNÍHO SVĚTA

Zahájil jsi svoje jarní turné, jaký máš pocit z úvodní zastávky?
Z turné jsem měl trochu obavy, považuji ho za svůj opravdový vstup do hudebního světa, konečně mám repertoár, který můžu hrát, konečně mohu předvést svůj koncert naplno. První zastávka v Brně proběhla nad moje očekávání. Nikdy předtím za mnou nepřišlo po koncertě tolik lidí s pozitivními reakcemi jako teď.

Na turné ti hostuje Sabina, na základě čeho jsi ji oslovil? A uvažujete o společném duetu?
Sabina je velmi dobrá hudebnice, myslím, že se můžeme vzájemně obohatit a oba tím získáme nové zkušenosti. Věřím, že jsme se potkali z nějakého důvodu a že si máme co předat. O duetu jsme uvažovali, ale zatím se ho nepodařilo zrealizovat.

V Liberci proběhl v prosinci velký halový koncert "Liberec jede", kde se sešlo několik místních interpretů stejné generace, kromě tebe i ATMO music, Lipo nebo Paulie Garand. Jaký to byl pro tebe zážitek?
Byl to zajímavý večer. Trochu mě zklamalo, že na koncertě nevládla tak přátelská atmosféra, jak jsem očekával. I když jsme všichni kamarádi, někdo si koncept koncertu mohl vysvětlit jako jisté soupeření. Bylo skvělé, že jsem si zahrál před tak početným publikem, ale kdybych dnes mohl vrátit čas, vím, že bych koncert odehrál daleko líp. Tím se ale znovu vracím k tomu, co už jsem říkal - že lidé o moji tvorbu stáli i tehdy, kdy to nebylo úplně stoprocentní, a o to víc si jejich podpory vážím.

Letos tě čekají dva obrovské koncerty, budeš hrát na pražském Strahově před Kryštof. Jak se na to těšíš?
Cením si toho, že mě Richard Krajčo oslovil, pamatuji si na naše setkání před zhruba rokem a půl, kdy jsme si povídali dvě hodiny a připadalo mi to, jako kdyby tam seděli dva stejní lidé. Nechci ho zklamat, chci ukázat lidem, že na to máme. Těším se moc, bude to pro mě velká zkušenost. Dosud jsem hrál maximálně pro několik tisíc lidí, ale 45 tisíc diváků, to bude něco úplně nového.

text: Josef Martínek, foto a video: Lukáš Loužecký

Témata: Sebastian, Hvězdy, ATMO music, Sabina, Xindl X

zavřít