Anatoli Kohout - Stylově nevyhraněný hudebník i obchodník hrál nejen v původním Katapultu, ale i jazz a blues

Vydáno 23.11.2019 | autor: Roman Jireš

Když 9. října 2007 ve věku 61 let náhle zemřel bubeník Katapultu Anatoli "Tolja" Kohout, byl to pro jeho okolí šok. Podle kapelníka Oldy Říhy se sice již dva roky před smrtí ambulantně léčil kvůli dlouhodobým zdravotním problémům, prognózy lékařů však byly velmi příznivé a hospitalizace nebyla nutná. Jeho stav se ale překvapivě velmi rychle zhoršil. Katapult přitom přes Kohoutovy zdravotní obtíže běžně fungoval a plánoval další koncerty.

Anatoli Kohout - Stylově nevyhraněný hudebník i obchodník hrál nejen v původním Katapultu, ale i jazz a blues Anatoli Kohout - Stylově nevyhraněný hudebník i obchodník hrál nejen v původním Katapultu, ale i jazz a blues


Smrt si říká rock'n'roll (399.) - Anatoli Kohout

"Přišel, že má vyléčenou rakovinu prostaty, že je všechno dobrý. A za týden umřel. Doktoři mu zapřeli, že to má po celém těle. Řekli mu, aby přišel na poslední chemoterápku do Pardubic, Kohout šel a říkal: 'Tak za tejden čau, vole'. A v těch Pardubicích zkolaboval a zemřel," uvedl tehdy k nečekané smrti Říha.

Katapult kázal v Písku tvrdý rock'n'roll

Hudebník i obchodník

Kohout v Katapultu s přestávkami působil již od založení skupiny v roce 1975. Jeho tvář najdeme na proslulém stříbrném obalu debutové desky Katapultu z roku 1978, v roce 1980 nechyběl na prodejně velmi úspěšném albu Katapult 2006, kde kromě bicích hraje i v písni Svobodárna na slide kytaru a na kytaru v Kolotoči velkoměsta.  Počátkem osmdesátých let minulého století emigroval do Velké Británie.

"Byl samozřejmě hrozně důležitý i v tom období, kdy vlastně tady v Čechách nebyl, kdy fungoval jako obchodník s hudebními nástroji ve Velké Británii a spoustě kapel dodával nástroje, které tady nebyly dostupné. Pokud vím, tak i Plastici hráli na části aparatury, která pocházela z nějakých jeho obchodních jednání," sdělil hudební publicista Josef Vlček. "Každý z těch lidí, který kdysi v sedmdesátých letech dělal muziku a dělal ji s tou oddaností, která je muzice vlastní, je velká ztráta. Včetně Tolji Kohouta," dodal.

Katapult přivezl Retro Tour do Kadaně

Do sestavy Katapultu se Kohout na čas vrátil nejprve v polovině devadesátých let, naposledy pak v roce 2004. Tři desítky let své existence tak Katapult o rok později oslavil v původním složení, které jeho příznivci dodnes považují za klasické a zásadní - tedy Kohout, Říha a baskytarista Jiří "Dědek" Šindelář. "Byli jsme hrdí na to, že jsme poslední tři roky hráli v původní originální sestavě tak, jak Katapult v roce 1975 vznikl. Toljo díky," napsali zbylí členové skupiny na internetových stránkách Katapultu.


Přinesl jméno Katapult

Kohout se narodil 9. září 1946 v Českých Budějovicích. Hudbou se živil od mládí. Studia na střední průmyslové škole nedokončil a již po vojně se prosadil na tehdejší bigbeatové scéně. Krátce se objevil ještě jako kytarista v českobudějovické skupině The Sinners, kde ho později vystřídal Říha. V listopadu 1967 přišel k The Primitives Group, která proslula na svou dobu divokými psychedelickými show. Na jaře 1968 byl součástí objevů prvního československého beatového festivalu The Rebels, s nimiž absolvoval zájezd do tehdejšího západního Německa.

Po několika měsících už zase balil paličky a odešel k triu Blues Company Ltd., s jehož kytaristou Lubošem Andrštem se později setkal v jazzrockové kapele Energit. Stylově nevyhraněný bubeník dokonce načas zakotvil v divadle Semafor, kde účinoval v Návštěvních dnech Šimka a Grossmana, působil i v sestavě rock'n'rollových Samuels Peteho Kaplana nebo skupině Exit. V sedmdesátých letech byl i vyhledávaným studiovým hráčem. Kohouta slyšíme na prvním albu Vladimíra Mišíka, prvním albu Energitu, na Super-robotu Oty Petřiny nebo na Generaci C&K Vocalu.



Není příliš známo, že za názvem Katapult nestojí podle očekávání Olda Říha, ale právě Kohout. Říha hrál od roku 1971 v Plzni společně se Šindelářem původně pod názvem Mahagon. Po zákazu činnosti v kraji si jako základnu zvolili Prahu, kde ovšem působila skupina téhož jména. Kohout v té době bubnoval ve skupině Katapult soustředěné kolem Viktora Sodomy. Bývalý zpěvák Matadors její název použil na třech singlech a pak od něj upustil. Když pak Kohout nastoupil k Říhovi, doporučil převzít název Katapult.

Nedlouho po Kohoutovi zemřel i Jiří "Dědek" Šindelář a zdálo se, že s Katapultem konec. Jenže zarputilý Olda Říha dokázal udržet rozporuplně přijímanou skupinu v chodu dodnes.

text: Roman Jireš, foto: katapult.cz

Témata: Katapult, Anatoli Kohout, Olda Říha

zavřít