Příběh českého hitu: Katapult - Až

Vydáno 16.02.2022 | autor: Roman Jireš

Píseň od Katapult znají mnozí spíše pod sloganem "Co děti? Mají si kde hrát?" Vydaná byla v říjnu 1979, zpívá se v ní však o roce 2006. Jelikož v době vzniku měla kapela zákaz hraní alespoň v některém z krajů či okresů, musela si na slova ve skladbách dávat velký pozor. Text k  ale nakonec vznikl velmi rychle a Ladislav Vostárek v songu nakonec nemusel měnit ani čárku. Více se už dočtete v novém Příběhu českého hitu.

Příběh českého hitu: Katapult - Až Příběh českého hitu: Katapult - Až

Jsou texty, které se dají označit jako nadčasové a mají slogany, které rychle zlidoví. Jedním z nich je ten o dětech, které si nebudou mít kde hrát. Pro Katapult ho napsal Ladislav Vostárek a píseň s názvem vyšperkovaná chytlavým kytarovým riffem Oldřicha Říhy vyšla na singlu vydaném v říjnu 1979. Hlavní textový slogan "Co děti? Mají si kde hrát?" se rychle ujal, a když o rok později Katapult vydal své druhé album 2006, nazval ho podle letopočtu z textu . Proč vlastně Vostárek svoji vizi světa, ve kterém celou zeměkouli dálnicí opředem a budeme mít továrny i stromy, umístil do roku 2006?

Katapult kázal v Písku tvrdý rock'n'roll

"Hezky se to rýmuje, zní to moderně a futuristicky. V tomto roce jsem měl jít teoreticky do důchodu. Za svůj život jsem ale byl zaměstnán jen tři roky, jinak jsem byl na volné noze, takže jsem mohl odejít kdykoli," vysvětlil později textař, který touto písní pomohl Katapultu k vítězství v tehdy velmi prestižní anketě Zlatý slavík.

Píseň vznikla v období, kdy měl Katapult často zákaz hraní alespoň v některém z krajů či okresů tehdejší Československé socialistické republiky, kde kulturní cenzura rocku příliš nefandila. Kapela, která v té době hrála ve složení zpěvák a kytarista Oldřich Říha, baskytarista a zpěvák Jiří Šindelář a bubeník Anatoli Kohout, si nakonec nechala poradit, aby přidala na angažovanosti a přihlásila se Festival politické písně v Sokolově. Zbývalo vybrat píseň s vhodným textem.

"Politika ani angažovanost mi ale nějak nešly do huby, a tak jsem bloumal kolem psacího stolu a pouštěl kolem dokola nějakou úplně jinou cizí hudbu. A najednou mi to při More than this od Roxy Music sepnulo a začalo se to sypat. Do rána jsem měl hotový text Až, na kterém jsem nemusel měnit ani čárku, kromě názvu A co děti, mají si kde hrát. Myslím, že se Oldovi Říhovi zdál dlouhý a angažovaně návodný," vzpomíná ve své knize Jen jednou dostat šanci Vostárek.

Píseň Katapult vydal na singlu a okamžitě se z ní stal hit. Hůře to dopadlo s účastí na festivalu v Sokolově. Na akci se totiž nečekaně vypravila delegace Krajského výboru Komunistické starny Československa z Plzně a vystoupení rockového tria a spontánní chování publika během něho se jim vůbec nezamlovalo. Takže místo, aby díky účasti na Sokolovském festivalu politické písně bylo prosazeno zrušení některého ze zákazů, přibyl Katapultu další. Naštěstí se na lepší časy nemuselo čekat až do roku 2006.

Text: Roman Jireš, foto: archiv Katapult
Témata:
Katapult, Až, Příběh českého hitu

zavřít