Milan Balcar - Bubeníka známého řízným způsobem hry do Katapultu doporučil Ondřej Hejma

Vydáno 29.08.2020 | autor: Roman Jireš

Častá výměna bubeníků je pro Katapult typická stejně jako jeho přímočarý rock. Celkem se v téhle kapele za bicími vystřídalo deset muzikantů, z nichž například Jaroslav Kadlec nebo Anatoli Kohout opakovaně. K rotaci bubeníků podle kapelníka Oldy Říhy docházelo kvůli tomu, že nevyhovovali po lidské stránce, nebo svou hráčskou úrovní. Některé, jako třeba Jiřího Stárka nebo Milana Balcara, vyřadily zdravotní potíže. Těžké nemoci Balcar nakonec 9. dubna 2004 podlehl. Bylo mu pouhých 47 let.

Milan Balcar - Bubeníka známého řízným způsobem hry do Katapultu doporučil Ondřej Hejma Milan Balcar - Bubeníka známého řízným způsobem hry do Katapultu doporučil Ondřej Hejma

"Někde v novinách jsem četl, že Říhovi prostě nikdo nestačil. Na bubenickém postu byli vyjma Kohouta a Balcara, kterého zničil alkohol, dobří kluci, kteří ale nějak nestíhali," konstatoval před časem v rozhovoru pro časopis Playboy lídr Katapultu Říha.

Bubnoval před Deep Purple

Balcar do Katapultu přišel v období, kdy kapela po sérii přímých i skrytých zákazů v druhé polovině 80. let nabírala dech k velkému comebacku. Pavel Lopata, který nesplnil naděje do něj vložené, dostal výpověď. Na uvolněnou bubenickou stoličku usedl v roce 1987 na doporučení Ondřeje Hejmy Milan Balcar. "Jedinej chlap, kterej s váma může hrát, je Balcar!," loboval tehdy za rodáka z Rokycan Hejma.

Smrt si říká rock'n'roll: Příběhy zesnulých hvězd

A Balcar, kterého znal Hejma z jižanské kapely Pumpa, do toho skočil rovnýma nohama. Katapult totiž v té době začal natáčet svoje koncerty pro připravovanou LP desku Pozor Rock! Live 1988. S Katapultem poté Balcar nahrál v roce 1989 album ...a co rock´n´roll!!! a o dva roky později Taste Of Freedom s hostujícím irským zpěvákem Robbiem 'Animal' Hurleyem ze skupiny Winter's Reign.

Byl také u toho, když se Katapult po pauze na začátku 90. let vrátil na domácí hudební scénu. Absolvoval jako jeho člen koncerty v klubech Belmondo a Ponorka, rockové festivaly ve Vendryni a Hořepníku, a 30. října 1993 ve sportovní hale na Výstavišti vystoupení před Deep Purple.

V roce 1995 se Balcar podílel na oslavách 20 let Katapultu a albu Chodníkový blues, které Olda Říha označil za "bláznivou výroční desku". V květnu toho roku hrál Katapult s Balcarem společně s britskými sedmdesátkovými legendami Slade a The Sweet, ale na konci července bubeník po osmi letech spolupráce těžce onemocněl a jeho další působení ve skupině nebylo možné.

Balcarovo "dědictví"

V Katapultu však Balcar zanechal svým způsobem "dědictví" v podobě Michala Šindeláře. Syn basáka Jiřího "Dědka" Šindeláře mu už jako kluk pomáhal se stavbou a balením bubnů. "I přes velice nízký věk se ze mě stal další technik. To pro mě skýtalo možnost koncert, co koncert pozorovat každý Milanův úder zpoza hradby Marshallů (aneb nejlepší místo v sále). Mé pozorovací schopnosti zřejmě nebyly z nejhorších, protože jednoho dne v Mnichovo Hradišti mě na zvukové zkoušce posadil Milan za bicí místo sebe, odehrál jsem písničku Hlupák váhá, aniž by si Olda Říha čehokoliv všimnul," vzpomínal po čase Šindelář, který se stal v roce 1997 stálým bubeníkem Katapultu.

Dvaasedmdesátiletý Říha dnes z nejznámějších sestav Katapultu zůstal sám. Po Balcarovi v roce 2007 nečekaně zemřel ve věku 61 let bubeník Tolja Kohout, který v kapele s přestávkami působil už od jejího založení. Baskytarista Šindelář zemřel v lednu 2009, dva dny po svých šedesátých narozeninách. V té době v Katapultu bubnovala legenda českého bigbeatu Karel "Káša" Jahn, který o měsíc později zemřel v nedožitých 60 letech.

Anatoli Kohout - Stylově nevyhraněný hudebník i obchodník hrál nejen v původním Katapultu, ale i jazz a blues

"Já jsem to celé překonával láskou k tomu rokenrolu. Vždy jsem říkal svým parťákům, že nás nemůže nikdy nic zastavit, jedině by nám uřezali ruce, jinak budeme hrát pořád. Pokud jste muzikantem srdcem i duší a zpíváte to, co chcete zpívat, pak vás nemůže nikdo ovlivnit. Věříte totiž té muzice a příběhům, které vyprávíte. Nechci říct, že překonání těch potíží bylo lehké, ale kvůli tomu, že ta muzika nás tolik bavila, jsme šli doslova přes mrtvoly," uvedl Říha, který v polovině roku 2009 představil nové spoluhráče. Stali se jimi baskytarista Andy Budka a bubeník Ondřej Timpl.

Text: Roman Jireš, foto: archivní snímky kapely

Témata: Milan Balcar, Katapult, Olda Říha, Ondřej Hejma

zavřít