Milan Dufek - Svůj hudební život zasvětil skupinám Rangers a Plavci, zemřel v Kolumbii při potápění

Vydáno 11.05.2019 | autor: Roman Jireš

Pětasedmdesáti let by se letos 6. května dožil zpěvák, kytarista, flétnista, perkusista, skladatel a textař Milan Dufek, který svůj hudební život spojil s folkovou a country skupinou Rangers. Člen oblíbené party, v době normalizace nuceně přejmenované na Plavce, však tragicky zahynul 17. listopadu 2005 při potápění v Kolumbii. 

Milan Dufek - Svůj hudební život zasvětil skupinám Rangers a Plavci, zemřel v Kolumbii při potápění Milan Dufek - Svůj hudební život zasvětil skupinám Rangers a Plavci, zemřel v Kolumbii při potápění


Smrt si říká rock'n'roll (385.) - Milan Dufek

Interpretovi hitu Vysočina se stalo osudným, že se oddělil od skupiny a při vynořování do něj narazil rozjetý člun. Ve svých jednašedesáti letech tak následoval svého hudebního kolegu Karla Zicha, který zemřel rok předtím při potápění na moři u korsických břehů. Na pohřeb Dufka do krematoria v pražských Strašnicích přišli pozůstalí, přátelé a bývalí spoluhráči. V téměř zaplněné obřadní síni se sešlo několik set lidí. Mezi smutečními hosty byl například herec Petr Nárožný, který s kapelou vystupoval na přelomu šedesátých a sedmdesátých let jako konferenciér. Nechyběl ani kytarista a zpěvák Petr Janda se svými spoluhráči ze skupiny Olympic.

Karel Zich dobýval srdce fanoušků jako český Elvis. Osudné se mu stalo milované potápění

Při potápění v Kolumbii chyběl jeden ze zakládajících členů Jiří Veisser, který v té době už v kapele nebyl.  Za jeho odchodem byla, jak už to  hudebních kruzích bývá, žena. Problémem byla Veisserova tehdejší partnerka Blanka, která v agentuře, jež Plavce zastupovala, zajišťovala administrativu. "Nejvíc to vadilo Milanovi Dufkovi, našemu frontmanovi. Nevím proč, byli jsme dobří kamarádi. Dokonce mé tehdejší manželce napráskal, že právě tahle Blanka je mojí novou přítelkyní. Zafungovala jako takový urychlovač mého rozvodu," uvedl Veisser. "Kdybych tam tenkrát byl, tak se mu to nestalo. Šnorchlovat jsme totiž chodili vždy spolu a já ho hlídal," dodal.


Za pivo a párek

Rangers, parta tehdejších studentů Strojní fakulty ČVUT, na sebe poprvé upozornili vítězstvím na festivalu Porta v letech 1967 a 1968. Milan Dufek s Antonínem Hájkem se však na založení westernové kapely dohodli už v roce 1964, a to na vodě, když sjížděli Lužnici. První koncert měli roku 1965 a honorářem jim prý tehdy bylo pivo s párkem. Vystupovali již ve čtyřiceti zemích světa včetně Ameriky, Austrálie a Oceánie. Odehráli více než sedm tisíc koncertů pro šest milionů diváků a v českých zemích a na Slovensku prodali přes tři miliony desek. Agentura Pragokoncert vyvinula v roce 1971 nátlak, aby se skupina přejmenovala na Plavce. Rangers byl totiž název elitní vojenské jednotky armády USA, což se pochopitelně nemohlo líbit komunistickým cenzorům.

Dufek napsal pro skupinu řadu písní i scénářů pro její koncerty. Po jeho smrti kapela změnila složení a hned v následujícím roce naplánovala vzpomínkové turné s název Poutník s kytarou.  Základem nové sestavy se stal služebně nejstarší člen Mirek Řihošek a také Jan Vančura, který se do sestavy vrátil po osmnácti letech. "Dufkova nečekaná smrt byla katalyzátorem mého návratu," přiznal. Po smrti Dufka, který byl majitelem značky Rangers-Plavci, předala jeho rodina práva na užívání jména Vančurovi a Řihoškovi. Kolem této záležitosti panovaly jeden čas takové zmatky, že existovaly hned tři soubory hlásící se k odkazu Rangers/Plavců.


Nejlepší období? S Dufkem!

Z původních členů souboru tak zůstali pouze Řihošek s Vančurou. Dufek s basistou Antonínem Hájkem zemřeli, Radek Tomášek ze skupiny odešel už dříve a houslista Jiří Veisser ji, údajně pod nátlakem kolegů, opustil začátkem roku 1999. "Myslím, že ta naše nejslavnější éra byla s Mildou Dufkem a Tondou Hájkem. Většinou ty první tři desky jsou vždycky nejlepší. Já si myslím, že to není jenom specifikum naší kapely, " uvedl benžista Mirek Řihošek. 

V roce 2010 Rangers-Plavci završili oslavy pětačtyřiceti let na scéně koncertem 9. listopadu v pražském Divadle Hybernia. Mezi mnoha hosty beznadějně vyprodaného vystoupení byli například bývalí spolupracovníci Mirek Černý, Petr Nárožný, třicetičlenný ženský sbor nebo skupina Spirituál kvintet. Kapela také získala platinovou desku za více než dvacet tisíc prodaných CD Rangers To nejlepší s výběrem starých hitů nahraných ještě v původní sestavě. "Lidé stále chtějí slyšet naše písně ze zhruba prvních patnácti let naší kariéry, tenhle zájem při skladbě našich koncertů musíme ctít," podotkl Řihošek.

Stále tedy hrají známé skladby jako Zvedněte kotvy500 milPole s bavlnouTrpasličí svatba, Láska je věc kouzelnáMám radostVysočina nebo Inženýrská. Od začátku února 2013 přestává se skupinou vystupovat Vančura a přichází zpěvačka Iva Hajnová. V nové sestavě vydal soubor album, podle roku vzniku nazvané Rangers 2016, které pokřtil v Divadle U Hasičů při příležitosti oslavy sedmdesátých narozenin Mirka Řihoška.

text: Roman Jireš

Témata: Milan Dufek, Plavci, Rangers

zavřít