Nepravděpodobná hvězda českého popu uhasla. David Stypka měl všechno ještě před sebou

Vydáno 16.01.2021 | autor: redakce

Táhlo mu na čtyřicet, živil se sazbou tiskovin, měl za sebou pár vlažně přijatých nahrávek a jeho jméno rezonovalo maximálně mezi znalci rázného regionu. Že by se David Stypka měl stát hvězdou české populární hudby, bylo víc než nepravděpodobné. A přece to v roce 2017 bouchlo. Stypkovi možná chyběl sex-appeal, zato měl písničky. Silné a prožité, takové, které tu dlouho chyběly. A chybět bohužel zase budou. David Stypka zemřel zkraje roku 2021, celou kariéru měl přitom před sebou. Bylo mu 41 let.

Nepravděpodobná hvězda českého popu uhasla. David Stypka měl všechno ještě před sebou Nepravděpodobná hvězda českého popu uhasla. David Stypka měl všechno ještě před sebou

"Cítím se dobře, z lékařského hlediska jsem zdravý," tvrdil David Stypka diagnostikovaný s rakovinou slinivky, který poslední chemoterapii absolvoval v létě. Jeho optimismus, s nímž plánoval dovolenou s přítelkyní Katkou a třemi dětmi stejně jako odložené koncerty a nové album, byl bohužel předčasný. Zpěvák, kytarista a textař, držitel hudební Ceny Anděl v kategorii Sólový interpret roku 2017, druhou lednovou neděli zemřel. "S lítostí oznamujeme, že zpěvák, skladatel a básník David Stypka podlehl 10. ledna 2021 ve věku 41 let dlouhodobé nemoci spojené s komplikacemi covid-19," oznámila rodina zesnulého.

Nestihl říct, co mohl

Stypka se narodil 21. července 1979 v Dobré u Frýdku-Místku. Po vystudování gymnázia byl novinářem v regionálním tisku, zkoušel i obchod se svíčkami a prodej na festivalech. Po letech novinářské práce se stal grafikem a sazečem. Dlouhodobě jako sazeč na volné noze spolupracoval mimo jiné s časopisem Pěstounovi zaměřeném na pěstounskou péči.

BLOG: David Stypka o hudebním pragocentrismu - Důležitá je pořád hlavně muzika

Hudbě se věnoval od 12 let. Zpočátku sám nahrával internetový projekt Wake Up Songs. "Ráno jsem vstal, napsal píseň, hned ji umístil na Youtube, a pak až jsem si dal kafe a probral se. Tudy vedla cesta ke kapele," vzpomínal.

Širší veřejnosti se představil až v sedmatřiceti, když vydal s kapelou Bandjeez první album u velké nahrávací společnosti. "Nejvíce mě těší fakt, že se nám podařilo nějakým vedením osudu udělat veselo-smutnou desku, a že takový ten smutek a zmar, který je v písničkách zakotvený, neovlivňuje vyznění desky, na které je nakonec spousta naděje," řekl tehdy ČTK Stypka k albu s názvem neboj., kterému předcházelo čtyřpísňové EP Jericho.

"Jedná se o začátek kariéry umělce, který bude v budoucích letech provázet českou kulturní společnost," uvedl hledač hudebních talentů Martin Červinka k desce, která patřila k nejočekávanějším nahrávkám roku 2017.

Zpěvák a skladatel Stypka byl úzce spjatý s moravskoslezskou hudební scénou. V roce 2017 kromě Ceny Anděl získal také tři moravskoslezské Ceny Jantar. V loňském roce byl jedním z předávajících. "Odešla mimořádně charismatická a vlivná osobnost, které se na české hudební scéně jen málokdo vyrovná. Davide, budeš nám strašně moc chybět. Tvoje písničky ale s námi budou pořád," prohlásil jeden z organizátorů Cen Jantar, Aleš Honus. V rodném kraji Stypka pravidelně vystupoval na festivalech. Představil se na Colours of Ostrava i na festivalu Štěrkovna Open Music. "Odešla velká osobnost, která nám neřekla ještě zdaleka vše, co mohla a měla," uvedl za pořadatele Štěrkovny Open Music Matěj Ostárek.

Teskní kolegyně...

Stypka spolupracoval například s Kateřinou Marií Tichou, na jejíž loňské album Sami dodal refrén k písni V Paříži a hostoval ve skladbě Divoká. "On je hrozně šikovný autor a zpěvák. Potkali jsme se v roce 2016, když jeho skupina Bandjeez hrála jako předkapela před Jelenem. Pak jsem natáčela vokály na část jeho alba neboj. a během nahrávání jsem ho poprosila, ať mi pomůže s písničkou V Paříži," sdělila před časem Tichá.

Na Stypkově albu neboj. zase hostovala Ewa Farna, se kterou nazpíval úspěšný duet Dobré ráno, milá. Zpráva o jeho úmrtí ji zaskočila. "Psala jsem Ti předevčírem zprávu: Snad je Ti líp, víš jak, dýchej. Dop*dele Davide, nejsme ve věku, kdy kamarádi odcházej," uvedla.

"Ještě nedávno jsme spolu povídali o životě, našich společných démonech i radostech, a i když jsme nebyli dlouholetí a nejbližší přátelé, měla jsem pocit, že mi rozumíš jako málokdo na této planetě," připojila se Anna K. "Těšila jsem se na tvé písně, úžasné texty a vše nové, co vytvoříš. Ani ve snu by mě nenapadlo, když jsi mi psal, že bojuješ ze všech sil jako s drakem, že svůj boj nevyhraješ...," dodala.

"Pokud jste ho znali nebo poslouchali, věnujte mu vzpomínku," vyzvala Elis Mraz. "Pokud ne, je mi líto, že ho poznáváte až teď. Každá jeho píseň má obrovskou sílu..."

LIVE: David Stypka a Bandjeez ve Frýdku-Místku překonali sami sebe

"Je těžké říct sbohem mladému talentovanému člověku, jehož hlas, příběh, poezie mě od první chvíle hluboce zasáhly a věděla jsem, že jde o někoho výjimečného," konstatovala Jana Kirschner, která plánovala se Stypkou společný hudební projekt.

... i kolegové z branže

"Odešel nám dnes v noci kamarád. Jeden z největších. Člověk, který mě inspiroval od mých 14 let a byl vzorem ve smyslu přirozené autority, charismatu, autorství, který mě učil psát, sám se podílel na spoustě našich skladeb. Který mi svým géniem, intelektem a vtipem dával pocit kdykoliv jsme spolu v začátcích přejeli hranice Frýdku, že i když je Praha pro kluky z Frýdku a priori cizí svět, najednou tam člověk vedle Davida patřil. Měl jsem s Tebou pocit, že Frýdek pod Tvou skrytou záštitou dobývá republiku," reagoval na zprávu o úmrtí svého hudebního vzoru Mirai Navrátil.

Příběh českého hitu: David Stypka - Vrány taky

"Sbohem kamaráde. Byl jsi mým velkým vzorem a přítelem. Budu navždy vděčný za každou vteřinu. Děkuji," přidal se Tomáš Maček, známý jako Thom Artway. Za skvělého kluka i muzikanta Stypku označil písničkář Pokáč. "Seš tu s náma pořád, Davide. Upřímnou soustrast rodině," vzkázal. Matěje Rupperta zpráva o Stypkově odchodu podle jeho slov "naprosto zdrtila". "Cítím velkou bolest," sdělil.

Svůj smutek vyjádřil také Libor Bouček. "Byl to jeden z nejlepších muzikantů naší doby a muž nenahraditelný. Jeden z těch, kterým po uvedení nedokážete přestat naslouchat. Smutek někdy udeří nebývalou silou," napsal moderátor.

Sbírka pro pozůstalé

Stypka se svojí kapelou Bandjeez musel kvůli nemoci a omezením spojených s pandemií covid-19 zrušit většinu svých koncertů v roce 2020. I z těchto důvodů se ocitl s rodinou v kritické finanční situaci. Na pomoc jeho přítelkyni a třem malým dětem proto okamžitě vznikla na stránkách www.znesnaze21.cz sbírka, do které se můžete zapojit ZDE. Příspěvky půjdou na částečné zaplacení hypotéky a na další nezbytné rodinné výdaje.

 

Za necelý týden se vybralo přes 3,6 milionu korun. "Na rovinu říkám, že jsme ohromeni tím, jak se sbírka rozjela. Jen to ale vypovídá o tom, jak úžasný člověk David byl, a jak se zapsal do srdcí nás všech i lidí, kteří sledovali jeho tvorbu. Ta podpora je prostě neuvěřitelná, a to jsme to ještě ani nestihli pořádně zpropagovat třeba na sociálních sítích," sdělil jeden z organizátorů sbírky Martin Ledvina.

Text: Roman Jireš, foto: Alexandra Laňková, Lukáš Dvořák, Lucie Nohlová, Michael Budinský, Jindra Kodíček, Lukáš Knoll
Témata: David Stypka, Ewa Farna, Kateřina Marie Tichá, Jana Kirschner, Anna K, Mirai Navrátil, Thom Artway, Matěj Ruppert

zavřít