Otis Rush - Bluesový kytarista, který nastavoval laťku

Vydáno 27.10.2018 | autor: Roman Jireš

Bluesový kytarista a zpěvák Otis Rush, který zemřel 29. září ve věku 84 let, ovlivnil svou jazzem podbarvenou hrou řadu umělců. Rodák z Philadelphie, k jehož hudbě se hlásí Carlos Santana i Led Zeppelin a různé jeho písně hráli Eric Clapton, Steve Miller nebo Rory Gallagher, byl také pilným sběratelem různých cen.

Otis Rush - Bluesový kytarista, který nastavoval laťku Otis Rush - Bluesový kytarista, který nastavoval laťku


Smrt si říká rock'n'roll (363.) - Otis Rush

Rush podle svého manažera Ricka Batese podlehl komplikacím, které se u něj objevily po mrtvici v roce 2004. Jeho smrt na webové stránce potvrdila i jeho manželka Masaki. "Nepřestával v nahrávání katalogu hudby, který obsahuje mnoho písní, jež jsou nyní považovány za bluesové klasiky," uvedla.

Zemřel Otis Rush, ikonický bluesový kytarista. Byl vzorem pro Santanu nebo Led Zeppelin

Mimo jiné získal v roce 1999 Grammy za nejlepší tradiční bluesovou nahrávku, kterou se stala Any Place I'm Going. V roce 1984 byl americkou neziskovou organizací Blues Foundation uveden do bluesové síně slávy. Časopisem Rolling Stone byl zařezen na 53. místo žebříčku sta největších kytaristů všech dob. 

DLOUHÉ ČEKÁNÍ NA ALBUM

Legendárnímu kytaristovi, který se usadil v Chicagu, kde vystupoval v místních klubech, vynesla slávu hned jeho první skladba I Can't Quit You Baby z roku 1956. Autorem byl Willie Dixon, jehož nahrávky mají v repertoáru Led ZeppelinRolling Stones"Zvuk se radikálně lišil od songů, které v té době ovládaly trh," konstatoval producent Neil Slaven. Přestože Rush později vydal řadu dalších singlů, na první album nazvané Mourning in the Morning si musel počkat až do roku 1969.  "Zdá se mi, že všechno, s čím jsem se setkal, byl podvod," vzpomínal po letech.

Potom však vydal řadu dalších desek, například pozoruhodnou Right Place, Wrong Time. Přestože je považována za jednu z jeho nejlepších, byla vydána až pět let po nahrávání. Kritik Robert Palmer ve své knize Deep Blues v roce 1981 napsal, že "Rushova kytara hrála ve výškách, o kterých jsem si myslel, že jich žádný muzikant není schopen".



Svá poslední alba nahrával živě. Ať už se jedná o Blues Interaction - Live In Japan 1986, Live...and in Concert from San Francisco,  Chicago Blues Festival 2001 nebo Double Trouble LIVE Cambridge 1973 vydané v roce 2015, jde o parádní ukázky jeho instrumentálního mistrovství. V té době už ho mrtvice okradla o jeho flexibilní hlas a originální kytarovou hru a Rush skončil na invalidním vozíku.

JE TO BLUES...

Otis Rush se narodil 29. dubna 1935 a na kytaru se začal učit v osmi letech. Zejména v 60. a 70. letech absolvoval řadu turné. Nahrával s mnoha známými hudebníky, mezi které patřili i Ike Turner, Big Walter Horton, Little Walter a Little Brother Montgomery. Natočil takové klasiky jako All Your Love (I Miss Loving), později převzatou Johnem Mayallem, nebo skladbu Double Trouble, podle které Stevie Ray Vaughn pojmenoval svou kapelu. 

Rush se přliš nezabýval přesným zařazením svého stylu. Označovali ho jako West Side Sound. "Veřejnost to řešila, já ne. Chicago blues, San Francisco blues, Los Angeles blues, New York blues... Koho to zajímá? Je to blues, víte?" konstatoval.



Americký bluesový kytarista, zpěvák a skladatel Mike Bloomfield, který se podílel například na albu Highway 61 Revisited Boba Dylana, shrnul pro Roling Stone Rushův vliv do "zákona pro mladé, bílé bluesové kapely". "Musel jsi být tak dobrý jako Otis Rush," prohlásil.

text: Roman Jireš

Témata: Otis Rush, blues, kytarista

zavřít