Phil May - Frontman The Pretty Things, kapely drsnější než Rolling Stones a ošklivější než Beatles

Vydáno 30.05.2020 | autor: Roman Jireš

Smrt spoluzakladatele britské skupiny The Pretty Things Phila Maye příliš neodpovídá představám o úmrtí rockového hudebníka. Žádné drogy, alkohol ani jiné následky divokého způsobu života. Frontman nenápadné, ale jedné ze zásadních kapel 60. a 70. let, zemřel 15. května ve věku 75 let v důsledku zdravotních komplikací po operaci, kterou si vyžádal jeho pád z kola. 

Phil May - Frontman The Pretty Things, kapely drsnější než Rolling Stones a ošklivější než Beatles Phil May - Frontman The Pretty Things, kapely drsnější než Rolling Stones a ošklivější než Beatles


Smrt si říká rock'n'roll (415.) - Phil May

"Velmi smutné zpráva, byl to velice talentovaný člověk a bude mi hodně chybět. Jsem v šoku," reagoval kytarista Kinks Dave Davies. The Pretty Things se několikrát představili posluchačům i v Česku. Poprvé to bylo v Praze v roce 2011, kdy zahráli v klubu Rock Café v rámci koncertní série Prague International Bluenights. Svůj poctivý rock'n'roll nabídli také před třemi lety na pražském Výstavišti na jedné z vedlejších scén festivalu Metronome. "Není zbytí, musíme hrát v malých prostorách, ale užíváme si to. A festivalový koncert byl skvělý, užíváme si, když publikum reaguje," konstatoval tehdy May.

Smrt si říká rock 'n' roll - Příběhy zesnulých hvězd

Průkopníci koncepčních alb

May se narodil 9. listopadu 1944 ve městě Dartford v hrabství Kent. The Pretty Things založil v roce 1963 s kytaristou Dickem Taylorom. Ten svoji kariéru začínal jako baskytarista a zakládající člen The Rolling Stones, které opustil po půl roce. Vydali celkem 13 studiových desek, poslední Sweet Pretty Things (Are in Bed Now, of Course...) v roce 2015.

Jejich album S.F. Sorrow z roku 1968 je považované za jednu z prvních koncepčních nahrávek. Písně a texty byly založené na příbězích psaných Mayem, který později připustil, že na jejich vznik mělo zásadní vliv užívání LSD. "Pomáhalo mi to ostřit moji představivost. Myslím, že S.F .Sorrow by bez toho nevzniklo," uvedl k desce, která se zpočátku nesetkala s úspěchem, ale po letech se stala oblíbeným kultem. Jedná se o další z důkazů, že The Pretty Things nikdy nebyli tak velkou kapelou, jak by si zasloužili. "Někdy pro nás bylo hořkou pilulkou, když nás ignorovali," připustil před časem May.


Nenápadný pilíř britského rock'n'rollu

Kapela, která se sama označovala jako drsnější než Rolling Stones a ošklivější než Beatles, patřila k pilířům rock'n'rollu na britských ostrovech. Kombinace blues a rocku s nádechem psychedelie z nich sice nikdy neudělala hvězdu první velikosti, ale zanechala za sebou řadu úspěšných singlů v britských hitparádách jako Talking About the Good Times nebo Honey I Need. Nikdy se jí nepodařilo uspět ve Spojených státech, ale vedle rodné Velké Británie má řadu příznivců v Austrálii, na Novém Zélandu, v Německu i Nizozemí.

The Pretty Things měli vliv na mnoho muzikantů od Davida Bowieho, který si jejich skladby Rosalyn a Don't Bring Me Down vybral na své album Pin Ups, přes Jimiho Hendrixe až třeba po Kasabian. Na konci roku 2018 odehráli rozlučkový koncert s názvem Final Bow. Na pódiu se k nim tehdy přidaly takové významné osobnosti, jako jsou David Gilmour nebo Van Morrison.

Za dobu své existence prošli řadou žánrů od psychedelického popu přes hard rock až po novou vlnu. Nakonec se vždy vrátili k dřevnímu rock'n'rollu. "Něco jsme za ty roky vyzkoušet museli. A rozmanitost je v hudbě dobrá věc," podotkl May.



The Pretty Things vždy zůstávali ve stínu svých mediálně slavnějších kolegů, ale vedle hudebních úspěchů na sebe dokázali upozornit i skandály. Mimo jiné byli za nevhodné chování vyhoštěni z Austrálie, kam se nesměli vrátit dalších 45 let. May byl svého času výraznou postavou známou mimo jiné svými dlouhými vlasy, užíváním drog a bisexualitou.

I na konci své kariéry cestovali v dodávce, což podle Maye pomáhalo utužovat přátelství v kapele. "Někdo se mě ptal, proč to pořád děláme. A já říkám - proč sakra ne? Jezdíme po světě a dáváme publiku to, co žádá. To je přece fantastické!" prohlásil.

text: Roman Jireš

Témata: Phil May, The Pretty Things

zavřít