Vláďa Šafránek - Výjimečný rockový hlas Harleje i Walda Gangu

Vydáno 22.09.2018 | autor: Roman Jireš

Zrzavý fantom tuzemských bigbítových pódií Vláďa Šafránek, známý zejména ze skupin Harlej a Walda Gang, měl dlouhodobé zdravotní problémy. Přesto zpráva, že 18. září ve věku 46 let svůj boj s nemocí prohrál, mnohé zaskočila. "Vláďa Šafránek zemřel. Dnes v pozdních odpoledních hodinách navždy dotlouklo srdce našeho kamaráda a zpěváka, božského Vládi Šafránka. Vláďa je Bůh," napsal Walda Gang.

Vláďa Šafránek - Výjimečný rockový hlas Harleje i Walda Gangu Vláďa Šafránek - Výjimečný rockový hlas Harleje i Walda Gangu


Smrt si říká rock'n'roll (358.) - Vláďa Šafránek

"Dneska nás do hudebního nebe navždy opustil náš kamarád, úžasnej člověk, zpěvák a autor Vláďa Šafránek. Vy, kterým dával radost, vzpomínejte na něj, stejně tak jako na něj vždycky budeme vzpomínat my. Vláďo, pořád nám budeš chybět. Špatně se to píše, moc to bolí," připojil se kytarista Tonda Rauer z Harleje.

Zemřel Vláďa Šafránek. Bývalému zpěvákovi Harleje a Walda Gangu bylo 46 let

Šafránek se potýkal se zdravotními obtížemi. Před dvěma lety zkolaboval přímo na pódiu a měl vleklé potíže se srdcem a plicní hypertenzí. Potom skoro vykrvácel ve sprše, když mu praskla křečová žíla. Své nevyléčitelné onemocnění zdědil. Plicní hypertenzí trpěl jeho otec i děda. "Mám to strašně silný, ten tlak v plicích. Ty uděláš dvacet pět kroků a nic ti není, já udělám jeden a zabije mě to. Do toho se mi do*rdala ta chlopeň zku*vená, tu mám tak vypláchlou, že když se mi zavře, tak je po mně. Málem po mně i bylo. Našli mi v krvi nějakýho meningokoka, ty v*le, a už jsem jel a ani jsem o sobě nevěděl," svěřil se před časem Super.cz.

Od poloviny devadesátých let zpíval Šafránek v Harleji

Na svého kamaráda a kolegu vzpomínají i další muzikanti. "Sbohem, kamaráde, a šťastnou cestu! Vzpomínám, jak jsem tehdy za vámi přijel do studia, jak jste do mě s Marťasem nalili lahev červenýho a ukecali mě, ať vám otextuju písničku. Kdybych věděl, že je ta poslední, co spolu uděláme, dal bych si asi víc záležet. Jsem rád, že se naše cesty protnuly, jakkoliv letmo. Měl jsem Tě rád!" napsal Xindl X.

Walda Gang ruší koncerty, zpěvák Vláďa Šafránek zkolaboval

S kondolencí přispěchal i Daniel Landa, který na Šafránkovu sólovku Buccaneer napsal text písně Pod pirátskou vlajkou, zpěvák Arakainu Jan Toužimský, herečka, modelka a moderátorka Eva Decastelo nebo Divokej Bill.

ZAKLADATEL HARLEJE


Do širšího povědí se Šafránek zapsal jako zakladatel a zpěvák Harleje, s nímž vydal v letech 1995 až 2004 šest alb. Potom ale k zármutku mnoha fanoušků odešel, v roce 2006 natočil svoje první sólové album Velryba a následně založil Walda Gang. S kapelou, která na rozdíl od bigbítového Harleje vsadila na estrádnější a hudebními publicisty kritizovaný styl, vydal hned v roce 2007 eponymní album. Walda Gang v rockovém provedení připomínal nejslavnější písně Waldemara Matušky. Vedle nich měla kapela v repertoáru i coververze Hudsonských šífů Wabiho Daňka, písně od Michala Tučného nebo amerických Bloodhound Gang. 

Foto: Radim Hromádko

S Walda Gangem, jehož členem byl i pornoherec Robert Rosenberg, musel Šafránek v roce 2016 koncertní činnost ukončit ze zdravotních důvodů. "Šafrda je po velmi vážné operaci srdce a není na tom vůbec dobře, je v domácím léčení. A protože nás fanoušci už chtěli, domluvili jsme se, že za něho najdeme náhradu," sdělil lídr skupiny Pavel Pásek, který se dlouho bránil, aby Šafránka někdo nahradil. V kapele ho nakonec vystřídal Miro Šmajda, který s Walda Gangem například uzavíral letošní ročník festivalu Benátská! ve Vesci u Liberce. "Velmi těžko se mi hledají slova... Dnes odešel kolega, legenda, člen rodiny, skvělý zpěvák a jeden z nejlepších lidí, jaký jsem měl možnost poznat v hudební sféře - Vláďa Šafránek. Doufám, že se máš fajn v rockovém nebi, brácho," vzkázal Šmajda.

NEDOCENĚNÝ BRAIN


Šafránek se narodil 13. června 1972 v Mostu. Začínal v sedmnácti v kapele Autogen. Později se dostal k nedoceněné skupině Brain, kde se seznámil s Tondou Rauerem, s nímž Brain v roce 1994 vydali zajímavou desku Příliv. Kapela se ale brzy rozpadla, což vedlo k založení Harleje a vydání debutového alba Aj mena ou bejby hel v roce 1995.

Po odchodu z Harleje založil Šafránek Walda Gang. Foto: Radim Hromádko

Úmrtí rockového showmana vyvolalo ohlasy i na sociálních sítích. "Ta potvora smrtka opět úřadovala a sebrala dalšího výbornýho muzikanta," konstatovala Kristýna Lambert. O "výjimečném hlase, který už nikdy neuslyšíme" píše Petr Hynčica. "Na české rock-metalové scéně zůstane pořádná trhlina. Těžko se bránit slzám, R.I.P., Vláďo! Ať ti to tam nahoře pořádně ladí," uvedl. David Frei připomíná projekt Brain Příliv, na kterém podle něho Šafránek exceloval. "Jeden z nejlepších zpěváků a showmanů v naší zemi.Nesmírná škoda. Přiznám se, že jsem slzy nedokázal zadržet. Takový hlas už tady nebude," připojil se František Šafr.



Šafránek se už do Walda Gangu ani nikam jinam nevrátí, ale zjevně má nakročeno k tomu stát se rockovou pěveckou legendou.

text: Roman Jireš

Témata: Vláďa Šafránek, Harlej, Walda Gang

zavřít