Komunál interview: Udržet kapelu 25 let funkční opravdu není samozřejmost

Vydáno 04.02.2017 | autor: Nicola Bernard

Skoro tucet desek, stovky odehraných vystoupení, chytlavé tracky, vždy energická show, osobitý a kamarádský přístup k fanouškům, kteří na jejich koncerty jezdí i několik stovek kilometrů, a především 25 let na scéně. To je ve zkratce chlumecká šestice Komunál. V rámci oslavy čtvrtstoletí jsme vypozvídali baskytaristu Filipa Literu.

Komunál interview: Udržet kapelu 25 let funkční opravdu není samozřejmost Komunál interview: Udržet kapelu 25 let funkční opravdu není samozřejmost

Na 1. dubna, tedy na apríla, chystáte křest vaší již v pořadí dvanácté desky. Proč jste si pro křest a zároveň oslavu čtvrtstoletí vybrali zrovna Chlumec nad Cidlinou? Má to souvislost s tím, že jste se jako kapela právě zde "narodili"?
Když bylo klukům okolo Luboše kolem patnácti a dostaly se jim do rukou první nástroje, tak si na kapelu spíš jen hráli a nikdy by je nenapadlo, že to dosáhne takovýho rozměru, jakej to má teď. Takže jejich největší hudební sen byl zahrát si právě v chlumecký Sokolovně (smích). Což se nakonec i podařilo. Od tý doby se prakticky všechny desky Komunálu křtily právě tady, takže slavit 25 let kapely zrovna na tomhle místě byla v podstatě nejlogičtější věc. Není to sice nejhezčí sál v republice, ale je s náma tak nějak už spjatej.

Rockeři, těšte se! Škwor, Arakain, Komunál, Dymytry či Walda Gang v čele 6. ročníku The Legends Rock Festu

Co se nového alba týče, nebude to pouze "obyčejná" deska, ale hned double-CD. Vedle řadovky najdou fanoušci na druhém nosiči tribute. Jak vás to napadlo?
Řadovku většinou točíme jednou za dva roky - i přes odpor části kapely (smích) - a když to teď vyšlo zrovna na pětadvacátý narozeniny, napadlo nás k ní přihodit ještě nějakej dárek fanouškům. Původně to mělo bejt jen best of s tim, že starší songy nahrajem znova s lepším zvukem. No, a odtud jsme se dostali po několika hádkách až k tributu (smích).

Na desce uslyšíme vaše tracky v podání několika kapel, mezi kterými jsou Dymytry, Doga, Harlej, Traktor, Alkehol, Limetal, Debustrol, Walda Gang, Sebastien, Benefit, Rain, Tlustá Berta, Brain a Alchymie. Proč jste vybrali zrovna tyhle skupiny? 
Z devadesáti devíti procent jsou to party, se kterejma se známe, máme je rádi a jsou to kámoši. Tak jsme si řekli, že jestli nás maj taky rádi, tak by to pro nás mohli udělat - a ukázalo se, že nás rádi maj a udělaj to pro nás (smích). Sami se na jejich verze našich songů fakt těšíme. A hlavně si vážime času a energie, kterou tomu tributu a potažmo i nám věnovali.



Na koho se spolu s vámi můžou fanoušci v Chlumci těšit?
V Chlumci to s náma odpálí Traktor a Tlustá Berta. Obě tyhle kapely spadaj právě do kategorie kamarádů. S Traktorem jsme navíc na podzim 2015 jeli společný turné, který bylo super, takže s nima je to sázka na jistotu. Máme připravenejch i pár překvapení.

HRAJEME TO, CO MAJÍ FANOUŠCI RÁDI

Jak se na tuhle oslavu čtvrtstoletí těšíte?
Hlavně nám přijde neskutečný, že jsme na takovou metu vůbec dosáhli. To samo o sobě je důvod k radosti. Ono se to nezdá, ale udržet kapelu 25 let funkční neni zas taková samozřejmost a Luboš to zvládnul. Že to můžeme oslavit s fandama na koncertech, je jen parádní bonus. Takže se těšíme moc. Jak právě na koncerty, tak na kamarády, se kterejma se během nich potkáme, a v neposlední řadě i na to, jak to s nima zapijeme (smích). A málem bych zapomněl - po roce si zopakujem hraní v Praze na parníku, který se nám minulý jaro opravdu moc líbilo. Ale pro nás je každej koncert, kterej se vydaří, speciální, takže se těžko vybírá nějaký top místo.



Chystáte v rámci tohoto jubilea i nějaké speciální turné?
Ono dneska slovo turné už má trochu jinej význam než dřív. Všechny kapely tomu tak říkaj, ale je to v podstatě klasický hraní pátek - sobota po zemích českých (úsměv). Nicméně, i my tomu budeme říkat turné - 25 let s Vámi. Odehraje se na jaře a všechny štace jsou na našich www stránkách, na Facebooku i Bandzone. Myslim, že každej náš fanoušek si tam najde zastávku, kterou bude mít poblíž, a my ho přivítáme s úsměvem a otevřenou náručí (smích).

Zazní na koncertech i oblíbený Pianista?
Nikdy jsme si nevšimli, že by byl Pianista tak populární (smích). Skutečnost je taková, že playlist se teprve řeší a možná dojde i na Pianistu, bůhví. Ale určitě budem chtít hrát i něco z nový desky 25 ran bičem a k tomu přidáme to nejlepší z předchozích jedenácti placek. Desku od desky je to samozřejmě složitější výběr. Písničky přibejvaj a čas na pódiu je přitom pořád stejnej. Ale snažíme se naslouchat hlasům fandů a hrajeme to, co si žádaj a maj rádi, protože právě o nich to celý je. Bez jejich podpory bychom teď neměli co slavit.



Oslavíte tohle výročí na pódiu sami, anebo s vámi pojede turné i jiná kapela?
V podstatě se během těch jarních koncertů vedle nás vystřídá většina kapel, který jsou na tom tributu. Takže ho nepojedeme sami, ale ani to nebude tak, že bychom všechny štace odjeli jen s jednou partou. Takhle nám to přijde zábavnější.

A otázka na závěr - kde desku natáčíte?
Desku budem točit opět u Zdendy Šikýře v jeho studiu Hostivař, kde jsme jako kapela našli druhej domov a moc rádi se tam vracíme. Tohle už bude, myslím, pátá deska, co tam budem dělat.

Termíny turné se spřátelenými kapelami. 
17. 02. 2017 LIBEREC + TLUSTÁ BERTE, RAIN
18. 02. 2017 LUKAVICE U RYCHNOVA N. KNĚŽNOU + TRAKTOR, ARTERY
24. 02. 2017 PLZEŇ + MORČATA NA ÚTĚKU
25. 02. 2017 ÚSTÍ NAD ORLICÍ + MORČATA NA ÚTĚKU, ALKEHOL, PROMILE
10. 03. 2017 PÍSEK + TLUSTÁ BERTA
11. 03. 2017 BĚLÁ POD BEZDĚZEM + LUBOŠ ODHÁNĚL
17. 03. 2017 MRÁKOV + TLUSTÁ BERTA
18. 03. 2017 HRANICE + TRAKTOR
31. 03. 2017 SVRČOVEC + BENEFIT
01. 04. 2017 CHLUMEC NAD CIDLINOU - KŘEST "DOUBLE CD"

text: Nicola Bernard, foto: archiv

Témata: Komunál, rock, Dymytry, Doga, Harlej, Traktor, Alkehol, Limetal, Debustrol, Walda Gang

zavřít