TOP 15 českých rockových a metalových balad, které byste si letos měli pustit na Valentýna: Škwor, Arakain, Dymytry a další

Vydáno 14.02.2018 | autor: Nicola Bernard

Po zahraničních rockových a metalových baladách se podíváme na zoubek i těm českým. Nezapomeňte, že právě na svátek svatého Valentýna je ideální čas si je pustit se svou drahou polovičkou. Vybrali jsme patnáct nejlepších. 

TOP 15 českých rockových a metalových balad, které byste si letos měli pustit na Valentýna: Škwor, Arakain, Dymytry a další TOP 15 českých rockových a metalových balad, které byste si letos měli pustit na Valentýna


Arakain
 - Ve vlasech tvých

Ačkoliv se balada Ve vlasech tvých nachází teprve na posledním albu Arakainu, stala se u nás jednou z nejoblíbenějších. Přes pozvolný rozjezd roste spolu s vypjatým refrénem a skvělým textem z dílny Honzy Macků, a to až do něčeho nezapomenutelného a neoposlouchatelného. Co si budeme povídat, fanynky dostává do kolen i samotný hlas frontmana Honzy Toužimského. A zmiňme ještě jednu kultovní baladu v podání Arakainu - hitovku Marilyn.

TOP 15 zahraničních rockových a metalových balad, které byste si letos měli pustit na Valentýna

Harlej - Proměna

Nejen pět a půl milionu zhlédnutí na YouTube, ale i během této balady popěvující plný sál svědčí o tom, že je Proměna opravdu jedna z nejoblíbenějších. Jak vlastně její živé provedení vypadá? Již tradičně na pódiu pouze bílá světla, chlapci usedající na stoličky... a než bychom řekli Harlej, berou do ruky akustické kytary a pozorují fanoušky, jak se párují do dvojic čekajíc na zamilovaný tanec. Husí kůže samozřejmostí. 



Škwor - Síla starejch vín

Neuvěřitelně silná melodie doprovázaná zvukem španělek. Také tenhle song by neměl chybět ve vašem valentýnském playlistu. Zároveň je prvním singlem alba Sliby & Lži a pyšní se i úspěšným klipem. Jedná se o akustickou hitovku, jejíž atmosféra vás při troše fantazie může uvést do nostalgických vzpomínek ve stylu "věci některý jsou neměnný jak síla starých vín."

RECENZE: Škwor svou novou deskou uzavírá kruh

Olympic - Jasná zpráva

Zavzpomínejme si teď na léto. Festival České hrady, vyhřátá zem, k tomu dobré pití a člověk se nestačí divit, jak to na pódiu rozjíždí Petr Janda se svým Olympikem. Na nohy vás tahle formace postaví vícekrát, ten správný ploužák se ale jmenuje Jasná zpráva. Dá se předpokládat, že zazní živě i na vyhlášení ankety Žebřík 9. března v Plzni.

Aleš Brichta - Dívka s perlami ve vlasech

Jednou z nejznámějších Brichtových písniček je Dívka s perlami ve vlasech, předělávka skladby, kterou známe ve třech jazycích. Původní hit se jmenuje Gyöngyhajú lány. Ten zpěváka zaujal natolik, že se ho o 25 let později ujal a nazpíval českou verzi. Známá melodie se objevila v evropských žebříčcích, a to díky německé hardrockové skupině Scorpions, která ji pod názvem White Dove (Bílá holubice) natočila o rok později než Aleš Brichta. Hit se ale jistě objevil i v dalších jazycích v podání mnoha interpretů.

Petr Kolář - Ještě že tě lásko mám

Opomenout nemůžeme ani láskyplný hit rockera Petra Koláře, který dobyl hned několik žebříčků nejen u nás, ale i u našich sousedů. Skladba Karla Svobody Ještě, že tě lásko mám, do které se Kolář opřel s vervou romantika, dostává ženy všech věkových kategorií do kolen. Jedno oko při ní nezůstane suché.

Kamil Střihavka - Země vzdálená

Snad každý z nás, ať už preferuje kterýkoliv žánr, zná Střihavkovu píseň Země vzdálená. Virtuózní kytara, symfonický orchestr, silný refrén a výrazná melodie - tady není o hitovosti pochyb. Skladbu původně nahrála skupina BSP na své druhé album, které vyšlo  v roce 1994. Dnes si bez ní nedovedeme představit žádný Střihavkův koncert. 

Turbo - Chtěl jsem mít

Jeden z mnoha hitů, kterým plzeňská skupina Turbo ovládla československé hitparády v osmdesátkách. Přestože píseň Chtěl jsem mít není ani tak zamilovaná jako spíš smutná, rozhodně patří do playlistu zásadních českých balad. 

Alkehol - Víc než dokážu vám říct

Protože jsou skalní fanoušci od této party zvyklí, že zpívá převážně o pití, skladba frontmana Oty Hereše jim vyrazila dech. Nečekanou baladou o narození potomka kapela na desce Do bezvědomí z roku 2012 trochu zvolnila. Textově je velmi zajímavá, díky obhroublému kontextu jejich ostatní tvorby hodně vyčnívá.

Kabát - Valkýra

Valkýra je původně teologie o krásné, ale nebezpečné dívce - o válečnici, která je ozbrojená štítem, oštěpem a přilbou, jež slouží svému bohu Ódínovi. Má moc vyvolávat ty, kdo zahynou, a též určovat vítězství v bojích. Valkýra je jednoznačným hitem poslední desky Do pekla/Do nebe, kterou formace vydala v roce 2015. Její textová vážnost a vokály podrtrhují smyčce šikovné Alice Kodýtkové.

LIVE: Kabát uzavřel turné skvělou show v O2 areně s rekordním počtem diváků

Dymytry - Kniha života

Kniha života je zase z úplně jiného soudku tvorby Dymytry. Flétnové intro nasvědčuje tomu, že tady se primárně nebude jednat o co největší nářez, i když Görgy a Dymo také nemálo hrábli do strun. Přemýšlivý text činí z Knihy života lovesong, i když ne prvoplánový. Nejpůsobivějším momentem je nejspíš závěr recitovaného bridge, který v podání Prothea - podobně jako celý text - dává tušit, že píseň věnoval své ženě Kristýně.

Doga - Hvězdy zhasnou

Nemůžeme opomenout ani skladbu formace Doga Hvězdy zhasnou z dílny Aleše Brichty. Do povědomí track vešel díky duetu frontmana skupiny Romana "Izziho" Izaiáše a Heleny Zeťové. I během této písničky vidíme na koncertech páry plouživě tančit. Aby taky ne, když "Každá hvězda city má, stejný co mám i já. Každá hvězda duši má, jen víc je bláznivá..."

Limetal - Karolína

Tentokrát se nejedná o lovestory, naopak, píseň je velmi smutná, vrací se k osudu fanynky a kamarádky muzikantů Karolíny. Jde o jednu z nejoblíbenějších položek na nové desce. A kdo že vlastně byla Karolína? "Do patnácti let to byla zdravá a hezká holka. Pak se její zdravotní stav začal zhoršovat, dlouho si lékaři nevěděli rady. Během našich koncertů podstupovala léčbu, poslouchala hudbu a jak sama říkala, vždy jí sílu dávalo to, že se těšila na každý koncert, tehdy ještě Citronu. Byla na mnoho našich koncertech a měsíc před 20. narozeninami umřela," říká frontman skupiny Fany Michalík.

Komunál - Srdce v řece

Kdo poslouchá Komunál, zajisté ví, že texty Luboše Suchánka nejsou jen slova na papíře. Texty jako takové působí jako kapitoly z knihy, ve kterých se mnohdy každý fanoušek najde. Srdce v řece je track z posledního alba, které kapela vydala v rámci oslav svých pětadvaceti let na scéně. Ani tuto skladbu nesmíme v našem výčtu vynechat. Opomenout nemůžeme ani Pro nás není místo v nebi.


Text a foto: Nicola Bernard, další foto: archiv

Témata: rockové balady, Kabát, Harlej, Arakain, Alkehol, Škwor, Komunál, Olympic, Dymytry, Doga, Kamil Střihavka, Aleš Brichta, Petr Kolář, Turbo, Limetal

zavřít