Walter Becker ze Steely Dan - Outsider, který vyfoukl Eminemovi nejcennější Grammy

Vydáno 09.09.2017 | autor: Roman Jireš

Skladatelská dvojice Walter Becker a Donald Fagen nikdy nedosáhla takové popularity jako mašiny na hity Paul McCartney/John Lennon nebo Mick Jagger/Keith Richards, a jejich jazzrocková kapela Steely Dan je u nás širší veřejnosti prakticky neznámá. Proto ani příliš pozornosti nevyvolalo, když v neděli 3. září bez bližších podrobností oznámily webové stránky Beckerovo úmrtí. Bylo mu 67 let.

Walter Becker ze Steely Dan - Outsider, který vyfoukl Eminemovi nejcennější Grammy Walter Becker ze Steely Dan - Outsider, který vyfoukl Eminemovi nejcennější Grammy

Smrt si říká rock'n'roll (311.) - Walter Becker

Becker žil v Maui na Havaji. "Walter Becker byl můj přítel, můj spolupracovník a spoluhráč od té doby, co jsme se setkali jako studenti na Bard College v roce 1967," konstatoval Fagen.

Zemřel Walter Becker, kytarista a spoluzakladatel Steely Dan

SILNÉ DUO BECKER - FAGEN


Kytarista Becker založil se zpěvákem a klávesistou Fagenem kapelu Steely Dan na začátku sedmdesátých let. V roce 1972, kdy žili v Los Angeles, vydala dvojice své první album Can't Buy a Thrill. Ještě předtím spolu se v současné době známým komikem Chevy Chasem vytvořili univerzitní kapelu známou jako The Leather Canary, kterou Chase nazýval "kapelou špatného jazzu". Becker a Fagen později až jako Steely Dan zabodovali s hity jako Reelin' in the Years, Do It Again, Rikki Don't Lose That Number a Deacon Blues. Nikdy však nepatřili do absolutní hudební špičky a také jejich rozchod v roce 1981 proběhl poměrně v tichosti.



Na rozpadu měla vliv Beckerova dočasná závislost na drogách. Podle vyjádření Fagena se "zvyky Beckera dostaly do konce sedmdesátých let a na chvíli jsme ho ztratili". Nevydrželi bez sebe však dlouho. Becker se vrátil krátce ke spolupráci s Fagenem na debutovém albu americké zpěvačky, bývalé modelky, Rosie Vela. Jejich partnerství pokračovalo i polovině 90. let, když podnikli v roce 1993 turné pod jménem Steely Dan, a Becker v tomtéž roce produkoval Fagenovo album Kamakiriad. Na oplátku byl Fagen koproducentem Beckerova pozdního sólového debutového alba 11 Tracks of Whack.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: PŘÍBĚHY ZESNULÝCH HVĚZD

Po dlouhé odmlce pak Steele Dan nahráli své první studiové album po dvaceti letech. A byla to trefa do černého! Deska Two Against Nature získala v roce 2000 hlavní cenu Grammy pro Album roku. Kapela používající prvky jazzu, rocku, funku, r&b, boogie i tradičního popu navíc byla v roce 2001 uvedena do Rock'n'rolové síně slávy v Clevelandu. Ve stejném roce získali Becker i Fagen, známí jako studioví perfekcionisté, čestný doktorát od Hudební univerzity v Berklee. Oba převzali cenu osobně. "Myslíme hudebně velmi podobně. Mohu začít psát píseň a Walter ji dokáže dokončit," uvedl v jednom z rozhovorů Fagen. Dokázali napsat silné písně i pro jiné. Například Barbra Streisand nahrála jejich skladbu I Mean to Shine.

PORAZILI EMINEMA


V únoru 2001 to byla velká senzace. Dvojice Becker a Fagen získala za album Two Against Nature cenu Grammy, když porazila favorizovaného Eminema, který soutěžil s albem The Marshall Mathers, ale dostal za něj pouze cenu nejlepšího rapového alba. Vítězství Steely Dan bylo o to překvapivější, že vydali své první album po dvaceti letech a ani jeho prodej nebyl nijak oslnivý, celkem 1,5 milionů kusů ve světě ve srovnání s osmi miliony kopiemi alba The Marshal Mathers, které Eminem prodal jen ve Spojených státech. "Myslím, že nám nyní skutečně hrozí ztráta pozice outsiderů," prohlásil Becker v zákulisí.

Krátce před vyhlášením hlavní ceny přitom obecenstvo připravilo Eminemovi ovace vestoje za procítěnou interpretaci písně Stan v duetu s anglickým popovým zpěvákem Johnem Eltonem. Na druhou stranu Eminem čelil kritice, že jeho album nominované na Grammy je prodchnuto temnou atmosférou, glorifikuje prý zabíjení manželek, násilí na homosexuálech, incest, vynucenou sodomii a bezmyšlenkovité vraždění. Proto před losangeleskou síní Staples Center, kde se ceny předávaly, protestovalo několik stovek lidí, když do ní rapper vcházel.

HUDEBNÍK I PRODUCENT


Becker se narodil 20. února 1950 v proslulé newyorské čvrti Queens. Poté, co začal hrát na saxofon, přešel ke kytaře a dostal lekce z techniky blues od souseda Randyho Wolfeho známého pod jménem Randy California jako spoluhráč Jimiho Hendrixe. Po rozpadu Steely Dan v roce 1981 se Becker přestěhoval na Havaj a začal kariéru nahrávacího producenta. Současné patřil k členům skupiny China Crisis, které mimo jiné produkoval desky Flaunt the Imperfection a Diary of a Hollow Horse.

V roce 2005 koprodukoval a hrál na basovou kytaru na albu Krishny Das nazvaném All One. Na albu Tough on Crime Rebeccy Pidgeon nahrál ve stejném roce sólovou kytaru u titulní písně. Album Madeleine Peyroux z roku 2006 nazvané Half the Perfect World zase obsahuje singl I'm All Right, který s ní Becker napsal a produkoval spolu s Larry Kleinem. Vedle toho Becker natočil svá dvě sólová alba 11 Tracks of Whack a Circus Money.



Po Beckerově smrti hodlá Fagan pokračovat v koncertování. "Chci zachovat hudbu, kterou jsme společně vytvořili, co nejdéle to půjde s kapelou Steely Dan," prohlásil.

text: Roman Jireš

Témata: Steely Dan, Walter Becker, Eminem

zavřít