ANKETA: Co hraje o Vánocích u Pokáče, Olgy Lounové, Jakuba Königa a dalších?

Vydáno 21.12.2020 | autor: Hana Bukáčková

Píseň All I Want for Christmas is You od Mariah Carey zas a znovu bourá americké hitparády a nejen ty, rádia a obchodní domy opět zaplavily vánoční melodie, z nichž mnohé začnou brzy hrát spíš na nervy. Každý má ale tu svou vánoční hudbu, která je se spojena se svátky, i když možná ani není vánoční. Co v prosinci poslouchají Pokáč, Olga Lounová, Jakub König ze Zvíře jménem Podzim, Láska, Vojta D, Tomáš Kočko, David Pomahač nebo Michael Vácha?

ANKETA: Co hraje o Vánocích u Pokáče, Olgy Lounové, Jakuba Königa a dalších? ANKETA: Co hraje o Vánocích u Pokáče, Olgy Lounové, Jakuba Königa a dalších?

Pokáč

Mám rád koledy a vlastně téměř všechny vánoční kýče, co hrajou z rádií. Preferuju spíš tradiční pecky než vánoční songy od současnejch popovejch artists, ale nebráním se ničemu. A během Štědrýho dne koledy zpíváme, bez toho se nesmí pro dárky.

Olga Lounová

Mě baví jazzovější vánoční skladby a řemeslně dobře zpracované nahrávky s big bandem nebo orchestrem. All I Want for Christmas je ale hodně dobře udělaná pecka, která mě vlastně ještě štvát nezačala. České koledy u štědrovečerní večeře si zazpíváme taky rádi. Česká nejoblíbenější je teď pár let asi Půlnoční.

Jakub König (Zvíře jménem Podzim, Kittchen)

S Vánocemi mám spjatou kapelu Lucii. Dostal jsem kdysi, kromě dalších dárků, napřed album Černý kočky, mokrý žáby. A poslouchal jsem ho v úplným vytržení ve walkmanu cestou přes celou Českou Lípu z domova na gympl. Takže Laura a Amerika a Holky za 50

O čtyři roky později jsem k Vánocům dostal, už na CDčku, Větší než malé množství lásky. A zase jsem byl totálně uhranutej. Zase jsem chodil po Lípě, tentokrát v noci, a poslouchal to pořád dokolečka. Do toho pak videoklip a písnička Medvídek, to už mě měli, pánové, pěkně na lopatě. 

RECENZE: Zvíře jménem Podzim vydali asi nejlepší českou desku roku 2019

A pak mě taky jedny Vánoce zachránila deska Mellon Collie And The Infinite Sadness od Smashing Pumpkins, se kterou jsem zvládl pohyb po sváteční Praze překvapivě snadno.

Jinak se vánoční hudbě programově vyhejbám. Předvánoční hudební masírka, který ve městě skoro nejde utýct, udělala svý. Koledy objevuju znova velmi pozvolna a nedůvěřivě. Hlavně díky naší dceři. Taková Narodil se Kristus Pán zpívaná společně u stromečku už zase dává smysl.

Láska

Co se „mé" vánoční hudby týče, tak já sice koledy moc nemusím, ale bylo mi doma vysvětleno, že to patří k tradici (spolu s pečením 57 plechů perníčků a generálním úklidem celého bytu - ani jednoho se mimochodem neúčastním) takže na Štědrý den jedeme doma koledy. Naštěstí je máme na vinylu, takže aspoň něco. A naštěstí ne celý den. A k rozbalování dárků už si z desky pustíme, co mi padne pod ruku (ale koledy to spíš nebudou no).

Vojta D

O Vánocích nejvíc poslouchám zpěváka Michaela Bublého, má krásné vánoční desky. Udělal duet Home s country zpěvákem Blakem Sheltonem, ten je to prostě nádherný, takže to jedu pořád. Dále pak Toma Fletchera z kapely McFly a jeho vánoční songy nebo třeba Robbieho Williamse. Baví mě moderně zpracované americké koledy. Z těch, co úplně nejsou vánoční, jsou to třeba Smokie, poslouchali jsme je s bráchou a mamkou odmalička.

Tomáš Kočko

Je to jednoduché. Před Vánoci vyjíždíme na Kračúnovské turné. Kračúnovské od slova Kračún, původního staroslovanského názvu svátků kolem zimního slunovratu. Hrajeme písně z našeho alba Koleda. Koleda, protože v tomto slově je zaklet název starořímských svátků zimního slunovratu - Calendae. Naše koncerty tak zavání pohansko-křesťanským synkretismem.

David Pomahač

Můj výběr k poslechu se během Vánoc moc neliší od zbytku roku, a kromě tradičních koled mám jedinou píseň spojenou s tímto časem (a asi nebudu sám), a tou je Love Is All Around ve verzi, kterou zpívá Bill Nighy ve filmu Love Actually.

Michael Vácha (Deaf Heart)

Existenci vánočních desek jsem nikdy pořádně nepochopil - naštěstí je dělají hlavně ti umělci, jejichž tvorbu stejně neposlouchám.

Deaf Heart interview: Nejlepší rockový kapely nebyly extra pokorný

Pár výjimek je, například Merry Xmas od Lennona, Love Is All Around od Troggs nebo Medvídek od Lucie. S Vánoci mám ale nejvíc spojené, že si s tátou pustíme nějaké staré hardrockové desky, třeba od Deep Purple.

Zpracovala: Hana Bukáčková, foto: promo interpretů
Témata: Pokáč, Olga Lounová, Jakub König, Zvíře jménem Podzim, Láska, Vojta D, Tomáš Kočko, David Pomahač, Michael Vácha

zavřít