ANKETA | Rok 2021 pohledem hudebníků. Jak ho hodnotí a co plánují do budoucna? Odpovídali Richard Krajčo, Honza Hladík, Šimon Blaschko z Rock Café a další

Vydáno 31.12.2021 | autor: Hana Bukáčková

Jak hodnotí rok 2021? A co chystají v tom následujícím? Na to jsme se zeptali českých muzikantů, kteří pevně doufají, že se vše brzy vrátí do starých kolejí. V prvním díle ankety odpovídali Richard Krajčo, který chce s Kryštof splatit fanouškům všechny dluhy, Honza Hladík z Mig 21, jež taktéž chystají pro své příznivce speciální projekt, Kateřina Gottlichová z BraAgas, Šimon Blaschko z Rock Café a Lucie Redlová.

ANKETA | Rok 2021 pohledem hudebníků. Jak ho hodnotí a co plánují do budoucna? Odpovídali Richard Krajčo, Honza Hladík, Šimon Blaschko z Rock Café a další ANKETA | Rok 2021 pohledem hudebníků. Jak ho hodnotí a co plánují do budoucna? Odpovídali Richard Krajčo, Honza Hladík, Šimon Blaschko z Rock Café a další

Hudebníci odpovídali na následující otázky:

1. Jak hodnotíte z pohledu svých hudebních aktivit rok 2021?
2. Jaká píseň/album/koncert vás v uplynulém roce nejvíce oslovil?
3. Co máte v plánu na rok 2022?

Richard Krajčo

1. Na to, že byl rok celkem chaotický a nepřejícný ke koncertním aktivitám, musím konstatovat, že to nebylo nejhorší. Mohli jsme se opřít o fanoušky a odjet nakonec vlastně hodně koncertů ať už pod širým nebem nebo „uvnitř". Dostali jsme se v podstatě na čísla před covidem.
2. Potěšilo mě album Kings of Convenience a Twenty One Pilots. A taky nové album Coldplay.
3. Mám v plánu dělat, co půjde. Splatit fanouškům dluhy v podobě Kryštof Kempů a dvou O2 arén, potěšit je navíc opět akustickým turné na jaře a pro podzim máme taky plány, ale uvidíme, co na to ministerstvo zdravotnictví a hygienici. (úsměv)

ROZHOVOR | Richard Krajčo: Mám pocit, že se blížíme k názorové diktatuře. Na novém albu se mi líbí úplně každá písnička

Honza Hladík (Mig 21)

1. Překvapivě dopadl naprosto skvěle. Odehráli jsme rekordní počet venkovních koncertů, vydali nové řadové album Džus noci a během října a listopadu jsme ještě stihli odjet podzimní turné. Takže tímto děkuju na všechny místa, kam se děkovat má a doufám, že příští rok bude při nejmenším stejně úspěšný.
2. V poslední době mě hodně oslovil duet francouzské zpěvačky Zaz a Tilla Lindemanna z kapely Rammstein. Krásná píseň a úžasný videoklip z Uzbekistánu. Na cizí koncerty jsem se bohužel nedostal, ale alespoň zprostředkovaně jsem viděl části z turné Rolling Stones s legendárním bubeníkem a producentem Steve Jordanem a musím s radostí smeknout a zároveň zamáčknout slzu z odchodu mýho hrdiny Charlieho Wattse.
3. S kapelou plánujeme co nejvíc hrát, protože to nás drží při životě. Navíc chystáme výjimečnej projekt na léto, o kterým ještě nemůžu mluvit, ale moc si ho přejeme, tak ať to klapne!

VIDEOROZHOVOR | Jiří Macháček: Koncerty Mig 21 jsou vlastně takové velké loutkové divadlo

Kateřina Göttlichová (BraAgas)

1. Přece jen se pár pěkných koncertů vydařilo, užila jsem si i showcase festival Czech Music Crossroads z pořadatelské pozice. Ale do “normálu” to má ještě dost daleko.
2. Právě na Czech Music Crossroads byl velmi silný koncert Radka Baboráka & Orquestina s projektem Piazzolla. Ten se mi líbil.
3. Plány na rok 2022 jsou veliké. Koncerty s BraAgas i s mým sólovým projektem Zimnice. Těším se, že koncertů bude víc.

Šimon Blaschko (Rock Café)

1. Opět určitě nešlo o plnohodnotný rok, jako tomu bylo před covidem, oproti roku 2020 jsme ale tušili, co nás čeká a snažili jsme se tomu přizpůsobit a hledat cesty, jak fungovat alespoň v omezeném režimu. V Rock Café jsme oslavili 30 let klubu, přišli jsme s projektem Srdcařských okének a udělali na sto koncertů. Neflákali jsme se ani v mých rodných jižních Čechách - v mém rodném Vimperku jsme mimo jiné udělali 2. ročník projektu Parkbouda, kdy jsme v místním městském parku přes léto uspořádali víc než čtyřicet nejrůznějších akcí. Rozhodně tedy rok 2021 nebyl flákačka, ale s ohledem na opatření a covid to nebylo na 100 %, o tom není sporu.
2. Trochu sobecky vytáhnu dva plody z mojí pořadatelský zahrádky. První je určitě koncert Povodí Ohře, který jsme v Rock Café uspořádali hned v první den, kdy bylo možný udělat klubovou akci, konkrétně 24. května. Byl to nejspíš první koncert letošního roku v ČR a ta energie na straně kapely i návštěvníků byla neskutečná. Jako druhý bych zmínil jubilejní 10. ročník naší Summer Punk Party ve Volyni. Začali jsme kdysi jako úplný zelenáči prakticky bez zkušeností s akcí pro 200 lidí, v posledních letech jsme jich měli 1500 a pravidelně k nám jezdí domácí i zahraniční špička z punk/hardcore vod. A letos v srpnu se mi celá ta dekáda přehrála před očima, když jsem jako vždycky stál v zadním rohu pódia a kontroloval, jestli vše běží, vlastně mě to až dojalo!
3. Dá se předpokládat, že nás covid a s ním spojená opatření ještě chvilku potrápí, pevně ale věříme, že kombinace očkování a testování začne i kulturní svět vracet pozvolna do normálu a v nějaké míře budeme moci fungovat tak, jak jsme byli zvyklí před pandemií. Ale ať už to bude jakkoliv, rozhodně se v Rock Café ani na mém rodném jihu nedáme a budeme se snažit roztočit kulturní kola tak, jak to zrovna bude možné!

Lucie Redlová

1. Rok 2021 byl pro nás muzikanty opět docela těžký (zbylo z něj pro živé hraní asi pět měsíců...), ale na fňukání není nikdo zvědavý, takže to vezmu z té pozitivní stránky: podařilo se mi letos natočit a vydat dva singly, Kamarádko moje pro zesnulou kamarádku Jitku Šuranskou a Vodo moja pro (otrávenou) Bečvu; ten jsme vytvořili a natočili společně s producentem Jurou Hradilem a byla to pro mě naprosto zásadní zkušenost, jak přistupovat ke zpěvu či k aranži písně. Klip se navíc šíří doslova jako voda, což mě velice těší. Když na mě padal splín z nemožnosti živého hraní, udělala jsem z domu "na pankáče" přes iPad stream nějakých oblíbených písniček (např. slovenských, pohádkových, vánočních, písní Stinga apod.) a reakce sledujících mě vždy zaručeně nakoply.
2. Co se týče alb, tak bych ráda zmínila desku Kluk z Husovky Kuby Horáka. Kdo má rád písně s texty o něčem, jistě si přijde na své. Živých koncertů jsem letos zažila nejvíce na týdenním festivalu Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou, kam jezdím už deset let i jako organizátorka. Hned zkraje festivalu tam hrála Hrubá hudba a koncert mě tak dostal, že jsem okamžitě po jeho skončení odchytla Juru Hradila s nabídkou spolupráce. Kupodivu souhlasil a písnička Vodo moja je na světě!
3. Zmíněné dva letos vydané singly jsou předzvěstí chystaného alba Lidová Redlová, které budu natáčet hned zkraje roku. Žádné další plány nemám, vše se bude točit kolem toho.

Zpracovali: Hana Bukáčková, Andrea Štipčáková, foto: archiv iREPORT
Témata: Richard Krajčo, Kryštof, Honza Hladík, Mig 21, Kateřina Gottlichová, BraAgas, Šimon Blaschko, Rock Café, Lucie Redlová

zavřít