BIZÁR: Jak se stát úspěšnou agro kapelou? Kumšt radí vesnickým sestavám

Vydáno 09.08.2022 | autor: Andrea Štipčáková

Internetový seriál Kumšt je vlastně takovou poradnou pro umělce. Renomovaní hudebníci Matěj Belko a Petr Šťastný v něm veřejnosti dávají podrobné návody na to, jak se dopracovat k úspěchu. V díle Jak udělat pořádný agro se rozhodli "poradit" vesnickým kapelám.

BIZÁR: Jak se stát úspěšnou agro kapelou? Kumšt radí vesnickým sestavám BIZÁR: Jak se stát úspěšnou agro kapelou? Kumšt radí vesnickým sestavám

Pokud patříte mezi milovníky hudby a rádi byste to v ní dopracovali co nejdále, je internetový seriál Kumšt určený přímo vám. Matěj Belko a Petr Šťastný toho totiž mají už spoustu za sebou a jsou tedy přímo ideálními učiteli. V minulosti například radili, jak oživit hudební mrtvolu, a ještě na tom trhnout nějakou tu kačku, jak pobláznit srdce unavených matek nebo jak se stát „real rapovými hvězdami“.

BIZÁR: Kapitán Demo je Hlasem Lidlu

V díle Jak udělat pořádný agro se zaměřují na „hudbu provozovanou zemědělci, případně hudbu určenou pro zemědělce“, v překladu tedy na vesnické kapely. A že jich v České republice existuje! Mnoho z nich je přitom coverových, jak také dvojice upozorňuje. Což je vlastně dobré i pro pořadatele. Na plakát velkým písmem uvedou názvem formace, například „Metallica“, pod ní jen malým dodají „tribute“ či „revival“ a návštěvnost mají zaručenou.

Podle Belka se Šťastným přitom ani nemusíte umět dané písničky do detailu. Naopak! „Můžete si skladbu zahrát, i když ji úplně neovládáte,“ říkají.

Jak má ale taková agro kapela vypadat? Dvojice radí, že je vhodné bicí postavit takzvaně na traktoristu. „Měla by co nejvíce zakrývat bubeníka,“ A co kytary? Ty by měly být co nejvíce rockové. „Důležité je, aby už na dálku vypadaly tvrďácky.“

Pak je tu ale ještě jedna věc – texty. Pokud nechcete být vyloženě coverovou kapelou, co si budeme povídat, jsou důležité. „Texty musej bejt v podstatě o ničem…. O normálním životě,“ říká z vlastních zkušeností dvojice. A pokud už nevíte kudy kam, „flákněte tam nějaký pořekadlo, parafrázi, rčení". Sami to pak ukazují na příkladu: „Každej dobrej skutek musí bejt po právu potrestán / Kdo seje vítr, sklízí bouři,“ zní v jejich písni. Prostě návod, který zaručeně zabere!

Pokud se tedy chcete stát skvělým agro umělcem, nezapomeňte se na díl podívat. Anebo jen tak, čistě pro zasmání. Přesně za tím účelem totiž seriál Kumšt vznikl. A kdo jsou vlastně jeho autoři?

Matěj Belko je producentem, skladatelem a členem hned několika kapel, jmenuje například doprovodné sestavy Davida Kollera nebo Kláru Vytiskovou. S Blue Shadows pak hraje na albu Vladimíra Mišíka Jednou tě potkám na baskytaru. Jeho kolega Petr Šťastný vystudoval Konzervatoř Jaroslava Ježka v Praze, na populární scéně se pak zapsal v kapelách Olgy Lounové, Davida Deyla nebo Kamily Nývltové.

Text: Andrea Štipčáková, foto: FB Kumšt
Témata: Kumšt, Matěj Belko, Petr Šťastný, agro

zavřít