Nominační tipy Žebříku (IV.): Hon na Kryštof - konkurují jim alba Chinaski i Tata Bojs či velké festivaly

Vydáno 28.02.2016 | autor: redakce

Hlasování ve finálovém kole ankety Žebřík končí v pondělí 29. února o půlnoci. Je tedy načase naposledy se podívat na zoubek letošním nominacím. Favoritem aktuálního ročníku je skupina Kryštof, proti které budou v kategorii Album roku stát Chinaski, Cocotte Minute, Tata Bojs i David Koller. Nejlepší akcí se vedle Srdcebeat Tour mohou stát festivaly Colours Of Ostrava, Rock For People, Hrady.cz a Trnkobraní. Výsledky budou oznámeny 11. března v plzeňském areálu DEPO2015. 

Nominační tipy Žebříku (IV.): Hon na Kryštof - konkurují jim alba Chinaski i Tata Bojs či velké festivaly Kryštof na nedávném koncertě v Táboře. Foto: Lucie Levá

ALBUM ROKU

A / B - Tata Bojs
Také na nové desce A / B Tata Bojs dokázali svůj cit pro hravé texty, které ale vůbec nejsou prvoplánové a mají v sobě skrytá sdělení. Přičteme-li skvělou hudbu a nevšední zvuky typu záznamu komunikace z raketoplánu Apollo 13 nebo tleskající dav festivalových fanoušků, je jasné, že výsledek stojí za poslech. Ocenili to nejen akademici v hlasování do cen Anděl či Apollo, ale i fanoušci. V Žebříku tak mají Tata Bojs celkem dvě nominace a kromě toho na slavnostním vyhlášení 11. března v Plzni také vystoupí.

Nominační tipy Žebříku (I.): Vítězství mezi zpěváky a zpěvačkami obhajují Tomáš Klus a Aneta Langerová

ČeskosLOVEnsko - David Koller
Dramatickou změnu zvuku sice David Koller na novince rozhodně neabsolvoval, v některých detailech však rozhodně překvapil. Na ČeskosLOVEnsku se vyhnul všem úhybným manévrům a kombinuje živelné ataky elektrické kytary, vyklidněnou poprockovou něhu i funkovou rozvernost. Kromě osobních textů se tu také nebojí komentovat společenská témata a politiku. Svou angažovanost nedávno prokázal i gestem proti formaci Ortel - kluby, kde xenofobní kapela hraje, už příště ze svého programu vynechá. 

!Rituál, kmen a srdce a kmen! - Cocotte Minute
Při nahrávání této desky si Cocotte Minute museli dát obzvlášť záležet. Studio samo o sobě sice neodpouští, ale nahrát celou desku přímo před fanoušky, to chce opravdu odvahu. Ambiciózní projekt, který si na sebe musel vydělat crowdfundingovou kampaní, nakonec dopadl na výbornou. Natáčelo se v srpnu ve stařičké tovární hale u pivovaru Berounský Medvěd. Cocotte Minute albem !Rituál, kmen a srdce a kmen! naservírovali říznou porci neurvalé hudby, jež je navíc opepřena atmosférou autenticity a upřímnosti. 

Nominační tipy Žebříku (II.): Obhajujícím Chinaski konkurují Kryštof či Slza, mezi objevy jsou Jelen i Barbora Poláková

Rockfield - Chinaski
Jediné z nominovaných alb, které nevyšlo v roce 2015, je to od Chinaski. Rockfield poslouchají fanoušci už od podzimu 2014, ale řadě z nich se asi nejvíc dostalo pod kůži až v minulém roce. Jinak si nelze vysvětlit, že před rokem v nominaci chybělo a nyní nikoli. Chinaski za sebou mají úspěšný rok, během kterého vyprodali řadu koncertů (včetně tří představení ve Foru Karlín) a bořili rádiové žebříčky s písní Každý ráno. Nyní už pomalu chystají další desku. Pořád ale mají šanci získat cenu za tu minulou. 

Srdcebeat - Kryštof
Sedmé studiové album Kryštof bylo po sérii úspěšných koncertů a pozitivních ohlasech Kryštof Kempů dalším důkazem, že téhle kapele se v posledních letech daří vše, na co sáhne. Pod novou nahrávku se opět podepsali američtí producenti Yaron Fuchs a Ido Zmishlany, kteří se nezalekli hodně vysoko položené laťky předchozím Inzerátem. Srdcebeat oplývá moderním popovým zvukem, slyšíme rockové nástroje s dechy a elektronikou, nové bubny tympánového typu i akustické části. Kryštof si na Srdcebeatu zachoval záviděníhodnou schopnost udělat každé nové album lepší než to předchozí.

Nominační tipy Žebříku (III.): Souboj o Skladbu roku svedou Barbora Poláková, Kryštof i Slza

AKCE ROKU

Colours Of Ostrava
Ostravský hudební svátek překonal v roce 2015 další mety. Celkově organizátoři v areálu napočítali více než 43 tisíc návštěvníků, což znamenalo nový divácký rekord. Znovu také dorazily velké světové hvězdy: islandská experimentátorka Björk, podivínka St. Vincent, rozverný zpěvák Mika i rockeři Kasabian. Šlo už o čtrnáctý ročník prestižního festivalu, který u fanoušků hudby boduje svým vytříbeným line-upem. 



Hrady.cz
Nejoblíbenější český putovní festival rok od roku roste. Minulý rok byl poprvé oficiálně dvoudenní, páteční "zahřívací" večírek nahradil plnohodnotný hrací den. Letos se zase chystá rozšíření na Slovensko. Hrady.cz jsou u fanoušků oblíbené pro svou atmosféru festivalu v půvabných prostředích českých hradů. Organizátoři spoléhají hlavně na osvědčená jména, která nikdy nezklamou. Loni tak byli k vidění třeba Mandrage, No Name, Anna K. či Pipes and Pints

KOMPLETNÍ NOMINACE V ANKETĚ ŽEBŘÍK 2015



Rock for People
Vůbec poprvé byl loni Rock for People rozdělen do dvou akcí. Zatímco tradiční hradecké dostaveníčko se tentokrát přesunulo do červnového termínu a hlavní hvězdou byli Faith No More, v červenci dorazily rockové hvězdy do Plzně. Proběhla tam speciální edice RfP spojená s projektem Plzeň 2015 - Hlavní město kultury. Vedle The Ting Tings či Guano Apes vystoupili i velikáni Motörhead. Šlo o jejich poslední český koncert, neboť frontmanovi Lemmymu v té chvíli už zbýval necelý půlrok života. 



Srdcebeat Tour - Kryštof
Jediná kapela narušila nadvládu festivalů v kategorii Akce roku. Na podzimní turné k albu Srdcebeat zavítalo 90 tisíc fanoušků a Kryštof s ním například dvakrát vyprodali O2 arenu v Praze. Koncept turné odpovídal radostné náladě zmíněné desky a fanoušci tak z koncertů odcházeli plní euforie a radosti. Ženy si dokonce odnášely domů kamínek růženín. Hosty turné byli nováčci Mirai a také písničkářka Lenny. Pokud se Kryštof v této kategorie umístí, bude to podruhé v řadě, co v Žebříku uspěje jejich akce - loni byly na druhém místě hned za Hrady.cz "táborákové" Kryštof Kempy.



Trnkobraní
Nejen hudbou, ale i divadlem nebo švestkovými knedelíky si přízeň fanoušků získává Vizovické Trnkobraní. Program festivalu s dlouhou tradicí (loni proběhl už 48. ročník) byl znovu napěchován první ligou českého pop-rocku. Zahráli Chinaski, Tomáš Klus, Ewa Farna, Michal Hrůza, Mandrage, Divokej Bill a mnoho dalších známých jmen. Proběhla i tradiční soutěž v pojídání švestkových knedlíků, ale třeba také vystoupení stand-up komiků nebo zajímavá divadelní představení. 

red, foto: Lucie Levá

zavřít