Rachot se dá udělat i ve dvou. TOP 3 tipy na neoposlouchané rockové kapely, které s málo členy zahrají hodně muziky

Vydáno 16.04.2024 | autor: Barbora Kubalová

Ve světě model dvoučlenné rockové kapely není ničím novým. Od White Stripes, kteří v tomto směru před lety tak nějak vyšlapali cestu, přes Black Keys a Death from Above 1979 až po Royal Blood. Každá z dvojic hraje trochu jiný styl, ale všechny dokazují, že pro kvalitní energickou muziku není potřeba mít na pódiu klasickou sestavu bicí/basa/kytara. U nás tento model zatím příliš nefunguje, najdou se ale světlé výjimky.

Rachot se dá udělat i ve dvou. TOP 3 tipy na neoposlouchané rockové kapely, které s málo členy zahrají hodně muziky Rachot se dá udělat i ve dvou. TOP 3 tipy na neoposlouchané rockové kapely, které s málo členy zahrají hodně muziky

holistic.med

Honza a Michal z Frýdku-Místku ví, že čím více lidí je v kapele, tím složitější je domluva. Proto hrají ve dvou od samého začátku a klape jim to už čtvrtým rokem. Mezi své vzory řadí dvojice Cleopatrick a Death From Above 1979. Jejich tvorbu charakterizuje DIY přístup. Dali tak sami dohromady nejen aktuální klip k songu Kam dál, ale především své zbrusu nové debutové eponymní EP, kvůli kterému se začali učit mixovat hudbu.

Them Switcheroos

Spolužáci ze základní školy - Brňáci David a Lukáš - chtěli původně “klasický” model kapely o čtyřech členech. Nakonec se po marném hledání rozhodli jít cestou svých oblíbenců White Stripes nebo Black Keys, ale s jednou malou úpravou. Jak název napovídá, pánové se totiž na postech kytaristy a bubeníka pravidelně střídají, záleží jen na tom, kdo přijde s prvotním nápadem na riff. V roce 2020 vydali první desku Dericious, na kterou navázali EP Let’s Start a War.

TOP 3 tipy na neoposlouchané české kytarovky: Saca, Marjari a Island Mint

Black Holes

Z Black Holes se stala dvoučlenná kapela, když jejich předchozí projekt opustil frontman. Zbylí členové - bubeník Martin a basačka Kate - za něj tak dlouho hledali náhradu, až se rozhodli po vzoru Royal Blood zůstat ve dvou. Kate se chopila zpěvu a napsali si zbrusu nový repertoár, ze kterého vzešla debutová deska No Silver Lining, na které se producentsky podíleli i bratři Janečkové z kapely John Wolfhooker. V roce 2022 pak na úspěšnou spolupráci navázali druhým albem Time To Say Goodbye, nahraném v Tajném studiu Honzy Brambůrka. V tuto chvíli usilovně pracují na novém EP, které spatří světlo světa na podzim.

 Text: Barbora Kubalová, foto: archiv interpretů
Témata: holistic.med, Them Switcheroos, Black Holes

zavřít