TOP 15 zahraničních rockových a metalových balad, které byste si letos měli pustit na Valentýna: Kiss, Metallica, Eagles a další

Vydáno 13.02.2018 | autor: Nicola Bernard

Přestože jsou rockové a metalové balady plné otřepených frází o nikdy nekončící lásce, doprovázených občasným smutkem a steskem, patří tyto písničky k těm vůbec nejoblíbenějším. Kdy jindy než na Valentýna se vrhnout do jejich poslechu? 

TOP 15 zahraničních rockových a metalových balad, které byste si letos měli pustit na Valentýna: Kiss, Metallica, Eagles a další TOP 15 zahraničních rockových a metalových balad, které byste si letos měli pustit na Valentýna: Kiss, Metallica, Eagles a další


Kiss - I Was Made for Lovin' You

Píseň I Was Made For Lovin' You vyšla poprvé v roce 1979 na albu Dynasty. Přestože bylo její aranžmá spíše odrazem disca, a tedy i velikým překvapením pro skalní fanoušky, stala se jednou z nejznámějších balad. Napsali ji Paul Stanley, Desmond Child a Vini Poncia. Už po prvních dnech od vydání bodovala ve světových hitparádách. Nyní patří snad do každého playlistu zamilovaných rockových hitů, přestože to úplně až taková balada není.

LIVE: Kiss dobyli Brno. Na 25 tisíc lidí chrlili oheň a plivali krev

Guns N' Roses - November Rain

Už skoro sedmadvacet let tahle píseň posluchače dohání k slzám. Řeč je samozřejmě o November Rain od legendárních Guns N' Roses. Právě tenhle track nejlépe ilustruje, jak dokážou být i drsní rockeří něžní. Jeho klip se stal jedním z nejžádanějších hitů na MTV, dokonce vyhrál MTV Video Music Award. V současnosti jde o o třináctý nejdražší videoklip všech dob. 



Eagles - Hotel California

Byl by hřích opomenout titulní skladbu alba Hotel California americké country-rockové skupiny Eagles z roku 1976. Song pobyl v březnu roku 1977 jeden týden na vrcholu žebříčku Billboard Hot 100. Zdejší kytarové sólo se dle hodnocení časopisu Guitar World místilo na osmé pozici mezi stovkou nejlepších sól všech dob.

Beatles - Hey Jude

Hey Jude je rocková balada, kterou vám asi nemusíme představovat. Vždyť kdo by neznal Beatles. Nahrávka vznikla na přelomu července a srpna 1968 v Trident Studios v Londýně a vyšla jako vůbec první singl společnosti Apple Records 26. srpna 1968 v USA a o čtyři dny později ve Velké Británii. Také s touhle skladbou se můžeme často setkat například při svatebních obřadech. 

TOP 10 nejposlouchanějších rockových kapel na Spotify: Coldplay, Beatles, Linkin Park a další

John Lennon - Imagine

Skladba Imagine vyšla na stejnojmenném Lennonově albu z roku 1971. V roce 2004 byla časopisem Rolling Stone zařazena na třetí místo seznamu pěti set nejlepších písní všech dob. Bývalý prezident USA Jimmy Carter jednou řekl: "Spolu se svou manželkou jsme navštívili zhruba 125 zemí celého světa. Krom jejich státních hymen jsme nejčastěji slyšeli hrát Lennonův song Imagine." 

Metallica - Nothing Else Matters

Zatímco pravověrní vyznavači heavy metalu si pravděpodobně znechuceně odplivnou, dnešní třicátnice možná pojí s touto baladou nostalgické vzpomínky na první lásky. Nothing Else Matters se dnes může zdát leckomu jako obehraná písnička, ale na dívčí city funguje stále dokonale.

TOP 30 nejočekávanějších koncertů roku 2018 (I.): Metallica, Depeche Mode, Imagine Dragons, Bob Dylan a další

 

Nazareth - Love Hurts

Největší hit Nazareth Love Hurts slýcháme relativně často i z českých pódií. Ne všichni možná vědí, že v originále tuto píseň nahrála jiná kapela. Jmenovala se The Everly Brothers a poprvé ho představila v červenci roku 1960. Poté následovalo mnoho předělávek, až ta v podání Nazareth ale ze skladby udělal hit. 



Scorpions - Still Lovin' You

Závěrečná píseň německé kapely Scorpions z alba Love At First Sting z roku 1984. I ta se řadí mezi nejoblíbenější položky svatebních playlistů. V roce 2000 byla znovu nahrána pro album Moment of Glory a následně upravena pro akustické album Acoustica v roce 2001.

Helloween - A Tale That Wasn't Right

Když zazní refrén balady A Tale That Wasn’t Right, působí to jako výbuch sopky. Přestože Helloween sází většinou hlavně na své tvrdší pecky, tato skladba má v koncertním playlistu své místo obvykle jisté. Ještě aby ne! Atmosféru dokáže navodit i v těch nejzadnějších řadách.

Accept - Princess Od The Dawn

Ani sedmiminutový citově založený track od německých Accept neponechá jedno oko suché. Jedná se o skladbu u Uda doposud nevídanou. Pokud vám melodie něco říká, nemýlíte se. I tento světoznámý hit byl několikrát coverován, a to i českými kapelami. Nejznámější domácí předělávka se jmenuje Princess a nahrál ji Arakain.


Judas Priest - Angel

Halfordův hlas v songu Angel nepochybně dobývá ženská srdce. Je to velmi působivá skladba, ale abyste odhalili její náboj, musíte se přehoupnout přes nejistotu první sloky, počkat si na nástup elektrické kytary. Po boku své drahé polovičky si ji určitě vychutnáte nejlépe. 

Aerosmith - I Don’t Want To Miss A Thing

Devadesát milionů zhlédnutí na YouTube - tato píseň z filmu Armageddon je v kategorii zamilovaných už klasikou a nepustit si ji na Valentýna by byl hřích. Uvelebte se se svou milou/milým v křesle a nechte Aerosmith, ať vám navodí romantickou atmosféru.

Led Zeppelin - Stairway to Heaven'

Schody do nebe - jeden z nejsmyslnějších romantických songů od "Zeppelinů". Poprvé zazněl živě ještě před vydáním desky Led Zeppelin IV v březnu roku 1971 v Belfastu. Tehdejší publikum se kousalo nudou a netrpělivě čekalo na něco známějšího. Když v listopadu album konečně vyšlo, nikdo nepředpokládal, že se z osmiminutové táhlé písně stane jeden z nejznámějších hitů kapely.

Bon Jovi - Bed Of Roses

"Chci tě položit na postel z růží..." Píseň z pera Jona Bon Joviho, jinak mistra v psaní přeslazených balad, vlastně ani nepotřebuje další komentář. Co na tom, že zbytek textu je o kocovině, důležitá je tahle klíčová pasáž. Dalo by se říci, že se jedná o klasiku nad klasiky - aspoň co se romantiky týče. 



Přesvědčily vás uvedené hity, abyste s nimi strávili letošního Valentýna? Ani v případě, že tento svátek zamilovaných neslavíte, byste se o skvělou muziku neměli ochudit. Pokud by vám v našem výběru něco chybělo, podělte se o svůj tip v komentářích.

text: Nicola Bernard, foto: Nicola Bernard a archiv

Témata: rockové balady, Nazareth, Kiss, Accept, Bon Jovi, Aerosmith, Eagles, Beatles, Scorpions, Led Zeppelin, Guns N' Roses, John Lennon, Metallica, Pink Floyd, Helloween, Judas Priest

zavřít